Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata pentru luna iulie la 7,3%, nivel similar cu cel din luna anterioara, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Datele oficiale arata ca numarul somerilor BIM (in varsta de 15-75 de ani) a fost de 707.000 persoane, in scadere usoara fata de luna precedenta.

Pentru persoanele adulte, cu varsta cuprinsa intre 25 si 74 de ani, rata somajului a fost estimata la 5,9% pentru luna iulie (6,2% in cazul barbatilor si 5,5% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 74,3% din numarul total al somerilor BIM estimat pentru luna iulie 2011.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati este cu 0,7 puncte procentuale peste cea a femeilor, valorile respective fiind de 7,6% in cazul barbatilor si 6,9% in cazul femeilor.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.