25 din cei mai bine platiti 100 de executivi din Statele Unite au castigat anul trecut o suma mai mare decat a platit compania pe care o conduc ca impozit pe venit la bugetul federal, se arata intr-un raport citat de Reuters. De asemenea, s-a constatat ca multe companii au cheltuit mai multi bani pe servicii de lobby decat au platit statului.

Acest raport, realizat de Institutul pentru Studii Politice din Washington, vine intr-un moment in care politicienii americani trebuie sa faca alegeri dificile in incercarea de a reduce datoria publica a tarii.

Institutul pentru Studii Politice arata ca doua treimi dintre companiile studiate au mentinut un nivel redus al impozitelor prin utilizarea unor sucursale din paradisuri fiscale, precum Bermuda, Singapore sau Luxemburg. Reprezentantii institutiei spun ca actionarii raspund favorabil cand companiile in care investesc mentin un nivel redus al impozitarii prin utilizarea mijlocelor legale, ceea ce duce la maximizarea castigurilor.

Chuck Collins, coautor al acestui raport, spune ca este o greseala ca profitabilitatea unei companii sa depinda de departamentul de contabilitate si nu de o productie mai buna.

Printre companiile mentionate in raportul Institutului pentru Studii Politice se regaseste eBay, al carui CEO - John Donahoe - a castigat anul trecut 12,4 milioane de dolari, insa compania a raportat rambursari de 131 milioane de dolari din taxele platite in SUA. De asemenea, Boeing i-a platit lui Jim McNerney 13,8 milioane de dolari, a platit la buget 13 milioane de dolari si a cheltuit pe actiuni de lobby 20,8 milioane de dolari. O alta astfel de companie este General Electric, al carui sef a castigat 15,2 milioane de dolari in 2010, in conditiile in care i-au fost rambursati 3,3 miliarde de dolari si a investit 41,8 milioane de dolari in campanii politice si de lobby.