Gramajul minim al painii va fi, de la 15 septembrie, prin lege, de 300 de grame, iar majorarea acestei cantitati va fi facuta doar din o suta in o suta de grame, a anuntat, joi, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, citat de Mediafax.

Aflat la Constanta pentru prezentarea bilantului Comandamentului Litoral 2011, presedintele ANPC a afirmat ca a trimis la Monitorul Oficial spre publicare un ordin prin care au fost stabilite anumite reguli pe care, incepand cu 15 septembrie, toti cei care produc si comercializeaza paine vor fi obligati sa le respecte.

"De acum inainte, painea care se va produce si comercializa de la 15 septembrie nu va putea sa aiba sub 300 de grame - deci cantitatea minima a greutatii painii va fi de minimum 300 de grame. Orice majorare a acestei cantitati se va putea face numai din suta in suta de grame", a spus Constantin Cerbulescu.

El a afirmat ca acest ordin a fost conceput in urma nenumaratelor nereguli constatate la gramajul painilor in timpul controalelor si dupa o colaborare "foarte apropiata" cu reprezentantii din cadrul patronatului painii.

"Am stabilit ca aceste masuri vor aduce mult mai multa clarificare si implicare din punct de vedere al legislatiei al celor care produc si comercializeaza paine. Au fost nenumarate controale pe care le-am facut de-a lungul timpului, cand am constatat diferente foarte mari intre ceea ce era prezentat ca si cantitate neta pe eticheta si ceea ce era de fapt comercializat. Diferentele ajungeau si la 70 - 80 de grame intre cantitatea declarata si cantitatea reala a painii respective", a spus presedintele ANPC.

De asemenea, el a declarat ca un al doilea ordin care va aparea zilele acestea in Monitorul Oficial face referire la obligatia bancilor de a afisa pe un ecran, in incinta fiecarei sucursale sau agentii, a unor informatii legate de tot ceea ce inseamna serviciile pe care le ofera.

"Si aici ma refer la dobanda anuala efectiva, toate comisioanele, toate costurile, anumite informatii strict legate de acest domeniu. Tot pe acest ecran va exista o banda crol, acolo unde, pe langa alte informatii, ANPC va prezenta aspecte din activitatea Autoritatii legate de controalele sau reclamatiile pe care le primim vizavi de ceea ce inseamna serviciile financiar-bancare", a afirmat Constantin Cerbulescu, care a precizat ca termenul de aplicare al acestui ordin va fi de la 1 ianuarie 2012.

"Deci este un interval de trei luni de zile in care bancile vor avea posibilitatea sa-si rezolve tot ceea ce inseamna sistemul informatic si toate aceste date pe care vor trebui sa le prezinte consumatorului", a precizat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.