Preturile la carburanti, tigari sau electricitate nu vor suferi modificari dramatice din cauza cursului leu/euro la care vor fi calculate accizele in 2012, a declarat luni analistul economic George Vulcanescu la TVR Info. El a precizat ca aprecierea cursului cu 1% comparativ cu nivelul de anul trecut este mult mai mica decat inflatia inregistrata in ultimul an.

"Influenta nu este nicidecum atat de alarmista cum ar putea sa sune... o apreciere a cursului cu 1% este de 8 ori mai putin decat a fost inflatia in ultimul an, deci nu avem de ce sa ne temem de influenta accizelor in preturile finale", a declarat Vulcanescu.

El a adaugat ca "trebuie sa ne temem de influenta cursului de schimb in general, pentru ca moneda nationala se afla intr-o postura oarecum nefavorabila in aceasta perioada in care platim contributiile noastre greselilor de administrare a economiei nationale pe de o parte, pe de alta parte din cauza conjuncturii economice nefavorabile economiei nationale".

Preturile nu au de ce sa creasca, dar in cazul in care acest lucru se va intampla va fi urmarea evolutiei cursului pe viitor: "pragul de 4,3 pe care Banca Nationala il apara in acest moment cred ca va fi mutat pentru ca nu se va putea face altfel", a mai spus Vulcanescu.

Valoarea accizelor si a celorlalte taxe stabilite in euro ce urmeaza sa fie colectate in 2012 va fi calculata la un curs de 4,3001 lei pentru un euro, stabilit luni de Banca Centrala Europeana (BCE). Cursul este cu 0,81% mai mare decat cel fata de care s-au calculat accizele anul acesta, de 4,2655 lei pentru un euro.