Peste jumatate dintre romani reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, iar aproape un sfert au datorii, se arata intr-un studiu realizat de GfK Romania. Totodata, marea majoritate a romanilor cred ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni si se asteapta ca somajul sa creasca.

In ceea ce priveste perspectivelor financiare, putin peste 40% dintre romani spun ca se asteapta la o inrautatire. Si la acest capitol se remarca o tendinta pozitiva fata de primele luni de toamna ale anului trecut cand pesimismul romanilor era mai accentuat, peste jumatate declarand la acel moment ca vad o inasprire a acestei situatii in urmatorul an. 13% spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatorul an si aproape 40% se asteapta sa ramana la fel.

77% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari - 9% dintre ei declara ca aceasta se va imbunatati.

Mai mult de jumatate dintre romani (56%) spun ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, in vreme ce aproape un sfert spun ca sunt datori (24%). Situatia la acest capitol arata aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variatiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative.

Increderea in stabilitatea locului de munca se situeaza la un nivel foarte scazut comparativ cu lunile anterioare. 77% dintre romani se asteapta ca somajul sa creasca si numai 3% estimeaza o scadere in urmatorul an.

In ceea ce priveste inflatia, atat cea trecuta, cat si cea viitoare, declaratiile raman pesimiste. Peste trei sferturi dintre romani estimeaza o crestere a preturilor in 2012, in numar aproximativ egal (74%) cu al celor care au resimtit in ultimul an o crestere a inflatiei pentru majoritatea produselor. La polul opus, procentul optimistilor continua sa fie unul mic, mai putin de un roman din zece spera la o scadere a preturilor in urmatoarea perioada.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane intervievate in fiecare luna.