CE a publicat lista aditivilor alimentari autorizati
"Adoptarea a doua regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetatenilor si, deopotriva, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesati sa le fie mai usor sa stie exact care sunt aditivii autorizati in produsele alimentare. In esenta, aceasta inseamna un cetatean mai bine informat si, in acelasi timp, o industrie alimentara a UE dotata corespunzator pentru a introduce noi produse inovatoare si sigure", a declarat John Dalli, comisarul pentru sanatate si consumatori.
Primul regulament se refera la aditivii din produsele alimentare si va intra in vigoare in iunie 2013 (aceasta perioada de gratie pentru aplicare a fost considerata necesara pentru a permite industriei alimentare a Uniunii sa se adapteze la noile norme). Aceasta lista, care va fi disponibila intr-o baza de date online, va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar.
Cel de-al doilea regulament priveste aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive si se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.
Ce alimente vor contine aditivi?
Reprezentantii CE arata ca utilizarile autorizate ale aditivilor vor fi enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care pot fi adaugati si considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite.
Noua lista face sa fie foarte clar, de exemplu, ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt complet interzisi. Asa se intampla, de exemplu, in cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor fainoase, al painii simple, al mierii, al apei si al sucului de fructe.
In alte categorii, de regula cele privind produse alimentare cu grad inalt de prelucrare - precum, de exemplu, dulciurile, snackurile, sosurile si bauturile aromatizate - se autorizeaza un numar mare de aditivi.
In plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata.
Reevaluarea aditivilor
In martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizati. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) trebuie sa reevalueze toti aditivii pana in 2020. Stabilirea prioritatilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima data, a disponibilitatii unor noi informatii stiintifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar si a expunerii oamenilor la acesta.
Colorantii alimentari sunt primii pe lista de prioritati. Saptesprezece coloranti au fost deja reevaluati. Pentru trei dintre acestia, Comisia a propus deja niveluri de utilizare revizuite, avand in vedere ca EFSA considera ca expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.
Datorita unor informatii stiintifice recente, se acorda prioritate mai mare indulcitorului aspartam, care va fi reevaluat pana in septembrie 2012.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
chiar multe magazine au fost amendate din simplul fapt ca nu informeaza clientii produsele "bolnave" (O zi buna!)
https://play.google.com/store/apps/details?id=euridinconsumulnostru.radiana ) care are cam toata lista de euri si nivelul lor de risc. O folosesc de aproape o luna si merge bine.