In 3 februarie 2011, pretul unui baril de petrol de tip Brent – relevant pentru Europa – era de 315 lei, in timp ce pretul unui baril de petrol de tip WTI – relevant pentru SUA – era de 280 lei. In 3 februarie 2012, barilul de petrol de tip Brent costa cu 20% mai mult, iar barilul de petrol de tip WTI cu 15% mai mult, evolutie care a influentat in mod evident si pretul carburantilor la pompa.

Evolutia pretului petrol/lei

Evolutia pretului petrol/lei

Foto: Businessday.ro

Astfel, potrivit indicelui preturilor de consum calculat de INS, intre februarie si decembrie 2011, carburantii s-au scumpit cu 6%, iar in ianuarie 2012 s-a mai inregistrat o crestere de ~3%, ceea ce duce cresterea inregistrata in ultimele 12 luni la aproximativ 9%, procent de trei ori mai mare decat rata oficiala a inflatiei. In aceste conditii, ce s-a intamplat cu consumul?

In decembrie 2011, cifra de afaceri bruta inregistrata de companiile care activeaza in comertul cu carburanti a fost cu 12% mai mare decat in decembrie 2011, iar daca luam in calcul evolutia cifrei de afaceri ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, cresterea a fost de 16,4%. Nu avem inca datele pentru ianuarie 2012, insa dupa cum se poate observa si pe graficul de mai jos, ianuarie 2011 a fost o luna foarte slaba,

Cifra de afaceri in comertul cu carburanti

Cifra de afaceri in comertul cu carburanti

Foto: Businessday.ro

astfel incat baza de comparatie este scazuta.

Consiliul Concurentei a amendat luna trecuta cateva companii petroliere cu 880 milioane lei, iar daca amenda nu va fi anulata in justitie este de asteptat ca aceasta suma sa fie recuperata tot de la consumatori prin marirea pretului carburantilor – de altfel, la doar cateva zile dupa decizia CC, Petrom a anuntat o crestere cu ~1,5% a preturilor, Rompetrol si Lukoil luand o decizie similara imediat dupa anuntul Petrom.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.