Grecia: "Miscarea cartofilor" declara razboi vietii scumpe, intr-o tara in care multe produse de baza sunt mai scumpe decat in Germania
Sambata, ca si in week-end-ul precedent, un grup de locuitori din Pieria (nord) a livrat zeci de tone de cartofi comandati direct de la producatori, sucrtcircuitand intermediarii.
Dupa ce sunt rezervate pe internet, legumele au fost vandute in cateva ore. Cartofii sunt vanduti cu pretul de 25 eurocenti pentru un kilogram, fata de el putin 70 in supermarketuri, un pret convenabil si pentru producatori, in conditiile in care intermediarii le propun 10 - 15 eurocenti pe kg, spun initiatorii acestui proiect.
Demersul a fost preluat de orasele Volos, Larissa, Veria si a ajuns pana in suburbiile Atenei. Grupul din Pieria vizeaza acum vanzarile de ulei de masline, orez, faina.
"Grecii nu au nicio cultura a actiunii colective. Critica, dar asteapta totul de la altii", explica Evangelia Kekelia, secretar general al uneia dintre principalele organizatii de aparare a drepturilor consumatorilor, KEPKA.
Un studiu comparativ efectuat de KEPKA in 2008 si reluat in 2009 in doua magazine ale aceluiasi lant de supermarketuri, unul in Berlin si altul in Atena, a desemnat capitala germana ca fiind cu 30% mai putin scumpa decat cea greaca, pentru majoritatea produselor de baza.
In 2008, o ancheta europeana a Camerei de comert a Greciei confirma aceasta analiza: grecii platesc pentru faina 1,40 euro fata de un pret cuprins intre 0,49 - 1,09 euro in majoritatea tarilor europene.
Or, in ciuda celui de-al cincilea an consecutiv de recesiune care se profileaza in Grecia si a reducerii generalizate a veniturilor, "preturile nu scad", afirma Angelos Tsakanikas, de la organizatia patronala IOBE.
Guvernul a estimat pentru 2012 o inflatie de 0,6%, dar in 2010 acest indicator a atins 4,7%, dupa o rafala de taxe introduse in cadrul unei cure de austeritate.
Iar Atena a castigat, intre 2010 si 2011, zece locuri in clasamentul celor mai scumpe orase din lume, scria la jumatatea lunii februarie cotidianul Ta Nea, citand The Economist.
Structura de tip oligopol a pietei grecesti este una dintre cheile explicarii costului vietii, explica Angelos Tsakanikas, un bun cunoscator ale economiei acestei tari.
"Micii comercianti sunt foarte numerosi dar piata en gros si importatorii/ distribuitorii, in numar redus, impun preturi ridicate", spune acest observator, reamintind dependenta Greciei de importuri.
"Aceasta tara nu stie ce este concurenta", adauga Evangelia Kekelia, care spune ca pentru transportatorii rutieri din tara, una dintre numeroasele profesiuni protejate de guvern in ceea ce priveste liberalizarea, "un traseu intre Atena si nordul tarii costa la fel ca un transport pana la Amsterdam".
Ea denunta si practicile multinationalelor care "isi factureaza produsele catre filialele grecesti la preturi anormal de ridicate".
Derive in fata carora statul grec nu opune decat laxismul sau iar consumatorii pasivitatea.
"Suntem un popor de mici burghezi carora le place sa cumpere scump si in cantitati mari", observa Aliki Muriki, sociolog la centrul de cercetari Ekke.
O miscare a consumatorilor, puternica, poate schimba datele, apreciaza aceasta. Dupa primele vanzari directe, preturile cartofilor s-au redus cu jumatate in supermarketuri, subliniaza organizatorii.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
un kg de cartofi se vinde cu cativa bani si ajunge cu cativa lei pe raft in carrefour
Si sunt si cocalari, le place "sa cumpere scump", ca tiganii cu "bemveu cu clima bizonica"!
Iar sindicatele grecesti sunt primii dusmani de moarte ai propriei tari, au distrus-o cu cereri nesimtite de salarii "ca-n occident" (desi munca e ca-n Balcani) si cu acorduri sectoriale de monopol (cum sunt transportatorii, un fel de mafie in Grecia).
Daca preturile nu scad (inflatia in Romania e in scadere constanta, acum suntem la circa 3%, foarte apropiat de nivelul din UE-zona euro) e si pentru ca micii si marii comercianti din Grecia isi bat joc si ii dispretuiesc pe cumparatori, le pun niste preturi foarte mari.
Si culmea, nici macar nu-si platesc TVA-ul sau impozitele (ca sa zici ca e din cauza statului care le ia prea mult din bani..!).
Asa cum e (dez)organizata acum, Grecia va fi permanent falimentara, pt ca e prost condusa si cetatenii par indiferenti la prabusirea statului lor, vor doar ca cineva sa le dea salarii si pensii mari, atat, nu conteaza ce se intampla dupa aia!
Bine ca am avut un premier si un presedinte carora nu le-a pasat de "sondaje" si de opinia asistatilor social, Romania a luat masuri dure si eficiente de ajustare economica inca de acum 2 ani!
Acum e cazul sa luam si masuri de relansare economica, sa luptam fara mila contra evaziunii si coruptiei, sa atragem cat mai multefonduri europene. In caz contrar, masurile de ajustare se vor dovedi insuficiente.
mai putin cu pretentiile de altii, mai mult cu eficienta propriei organizari si cu efortul propriu.
oricum, bravo si la mai multe!
Cu toate astea, nimeni nu isi da jos fundul din masina.
ramane sa vedem cum rezolva ei si problema pretului la benzina si sa facem la fel, intre timp copiind modelul cartofului.
ex. constanta este cel mai scump oras din romania.
cand te aflii in concediu esti dispus sa cheltuiesti
si comerciantii profita.
Pentru că s-au săturat de onstănțeni și dorința lor
de a jecmăni tot ce mișcă.
Se poate paraleliza cu orice aproape.
Suna cunoscut acest "asteapta" ?
In NA, o tableta blackberry costa 200$, in Europa este aproape 400$
Si exemplele continua