Statele Unite au devenit in 2011 primul consumator de vin din lume, in fata Italiei si a Frantei, dar China continua sa progreseze rapid, potrivit unui studiu realizat pentru Vinexpo, salonul de vinuri si bauturi alcoolice care va avea loc in perioada 29 - 31 mai la Hong Kong, relateaza AFP.

Statele Unite ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste volumul consumat (311,3 cutii de 9 litri), fiind estimata o crestere de circa 10% intre 2011 si 2015, potrivit studiului realizat in colaborare cu cabinetul britanic ISWR.

Franta ramane in continuare pe locul I in ceea ce priveste consumul anual pe locuitor (aproximativ 54 de litri), in fata Italiei (53).

"Dar potentialul de dezvoltare este enorm" in SUA, subliniaza Robert Beynat, director al Vinexpo, cu un consum de aproximativ 12 litri.

China ocupa in 2010 locul 20 in ceea ce priveste consumul per capita, cu putin peste un litru de vin anual, dar acest indicator ar urma sa se dubleze pana in 2015.

In total, piata mondiala a vinului a crescut cu 9% intre 2006 si 2010 in termeni de valoare (cheltuieli reale ale consumatorilor). Cresterea ar urma sa continue in cursul anilor viitori pentru a ajunge la 175,5 miliarde dolari (132,3 miliarde euro) in 2015.

In ceea ce priveste producatorii, trioul Franta, Italia si Spania continua sa domine - in fata Statelor Unite - cu aproximativ 50% din productia mondiala. De notat intrarea Chinei in primii zece producatori, cu o rata de crestere care ar trebui sa-i asigure Beijingului locul 6 mondial in 2015.

Italia, Spania si Franta sunt primii exportatori in termeni de volum, dar Franta ocupa locul I in ceea ce priveste valoarea (8,4 miliarde in 2010) si ar urma sa-si conserve acest loc "in special pentru ca piata franceza este in declin si producatorii se orienteaza spre strainatate", subliniaza Robert Beynat.

In ceea ce priveste bauturile spirtoase, Asia - Pacific (cu China in frunte) reprezinta 59% din piata mondiala daca se iau in calcul producatorii locali (50% din consum). Vanzarile de whisky, rom, tequila si Cognac/Armagnac sunt in crestere.

Vinexpo va reuni la Hong Kong peste 1.000 de expozanti din 30 de tari.