Peste 70% dintre agentii economici care comercializeaza peste, verificati de inspectorii pentru protectia consumatorilor, incalcau prevederile legale, unii dintre ei avand expuse chiar produse alterate, a declarat, marti, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, potrivit Mediafax.

Peste 500 de operatori economici au fost verificati, la nivel national, iar 361 dintre ei nu respectau prevederile legale in vigoare.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru protectia Consumatorilor (ANPC) a precizat ca a fost verificata o cantitate de 83.000 de kilograme de peste si preparate din peste, iar 15% din cantitate nu indeplinea prevederile actelor normative in vigoare.

In urma deficientelor constatate s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare a 580 de kilograme de peste si preparate din peste, care erau improprii comercializarii si consumului uman, oprirea temporara de la comercializare a 12.015 kilograme de peste, preparate si conserve, in valoare de 119.378 lei, pana la remedierea neconformitatilor si aplicarea a 397 de sanctiuni contraventionale, dintre care 198 de amenzi, in valoare de 473.000 de lei.

Printre abaterile constate se numara lipsa documentelor de provenienta, semne organoleptice de alterare, neincadrarea in cantitatea neta declarata, comercializarea produselor in afara datei limita de consum declarata de producator, deteriorarea ambalajelor sau a etichetelor, nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare, dar si nereguli privind afisarea preturilor.