Mai mult de unul din doua produse considerate periculoase in UE este de origine chineza, insa numarul total al acestora s-a diminuat, dupa ce in anul 2004 s-a introdus un sistem de alerta european, arata un raport publicat marti de Comisia Europeana si citat de AFP.

Desi China ramane tara care furnizeaza cel mai mare numar de notificari, cuantumul acestora s-a diminuat, "scazand de la 58% din notificari in 2010 la 54% in 2011", arata raportul.

In total, in jur de 1.803 produse, in particular produse textile si imbracaminte, jucarii si vehicule cu motor, au fost raportate ca fiind periculoase in anul 2011 in cadrul sistemului RAPEX, comparativ de 2.244 in 2010, marcand o scadere de 20%, a precizat Comisia.

Este pentru prima data cand numarul notificarilor s-a diminuat dupa crearea sistemului prin care tarile europene semnaleaza produsele periculoase, acestea fiind apoi retrase de pe piata.

Pentru comisarul european insarcinat cu acest portofoliu, maltezul John Dalli, "faptul ca se gasesc mai putine produse periculoase pe piata Uniunii Europene este o veste buna pentru consumatori".

De cealalta parte, China considera ca 19% din notificarile din anul 2011 faceau referire la produse de origine europeana si 15% din produse sunt originare din alte tari. In jur de 8% dintre produse au provenienta necunoscuta (fata de 23% in 2003, o diminuare constanta care se explica de progresul in materie de identificare a produselor).

Imbracamintea si textilele prezinta in cea mai mare parte a cazurilor de riscuri de sufocare sau iritatie. Pentru jucarii exista in principal riscul de sufocare.

Riscurile de accidentare sunt cel mai des raportate (26% din cazuri), urmate de riscurile chimice (19%) si de sufocare (15%).