Romanii fac cele mai putine cumparaturi pe internet din Uniunea Europeana
Studiul arata ca 43% dintre romani (fata de 58% media in UE) au incredere ca autoritatile nationale le protejeaza drepturile de consumatori, 54% (fata de 65% media in UE) cred ca furnizorii le respecta aceste drepturi, iar 51% din romani (comparativ cu 62% din europeni) simt ca sunt protejati in mod adecvat prin masurile national de protectie a consumatorilor.
Pe de alta parte, 51% dintre consumatorii romani (cea mai mare proportie din UE) si 47% dintre greci cred ca un numar semnificativ de produse sunt nesigure, comparativ cu numai 6% in Finlanda si 7% in Olanda. In cazul retailerilor, proportiile sunt de 42% in Romania si 35% in Grecia, fata de 2% in Estonia si Finlanda si 5% in Irlanda.
O proportie de 87% dintre retailerii din Romania, cea mai mare la nivelul UE, considera ca autoritatile publice monitorizeaza atent si asigura conformitatea cu legislatia privind consumatorii in domeniul lor de activitate, fata de 85% in Marea Britanie, 84% in Belgia si Olanda, 55% in Grecia, 56% in Islanda, 57% in Bulgaria si 59% in Polonia.
Tabloul de bord mai indica, de asemenea, ca nu este la fel de usor pentru consumatori sa cumpere din strainatate fata de propria tara, ceea ce inseamna ca nu au acces la o paleta mai larga de alegere si la economii cu beneficii potentiale de pana la 204 miliarde de euro pe an.
O alta concluzie a studiului este aceea ca, in timp ce comertul electronic continua sa se extinda, tranzactiile raman in mare masura interne, in pofida potentialului reprezentat de paleta mai larga de alegeri si de economiile care se pot realiza dincolo de frontiere. Consumatorii pot fi mai increzatori in cumparaturile din alte tari UE, deoarece ingrijorarea lor cu privire la comerciantii straini se arata a fi in mare masura nefondata, iar comertul electronic transfrontalier pare a fi cel putin la fel de fiabil ca cel intern.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
A, sa nu uit sa amintesc noua moda a voucherelor cu reduceri!
Ce sa cumparam?
Surpriza:
mi s-a cerut sa scanez cardul (VISA emis de o banca internationala recunoscuta), si sa le trimit imaginea, sa-l vada, sa se convinga ca este real.
Va dati seama cum m-am simtit?
Am inghitit si asta si am mers mai departe. Acum, ca s-au convins ca sunt ok, ma servesc imediat, fara alte verificari....dar cati oare nu au renuntat, fiind tratati asa?