Productia agricola ar trebui sa creasca cu 60% pana in anul 2050 pentru a raspunde nevoilor unei populatii tot mai numeroase, mai urbanizate si mai bogate, insa este indispensabil ca acest lucru sa se faca intr-o "maniera mai durabila", au avertizat miercuri Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a Natiunilor Unite si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citate de AFP.

Acest lucru implica o productie suplimentara de un miliard de tone de cereale si 200 de tone de carne pe an, in raport cu nivelurile din 2007, conform raportului elaborat in comun de FAO si OCDE si publicat miercuri.

Cele doua organizatii estimeaza ca, in principal, tarile in dezvoltare pot permite o astfel de crestere, insa aceasta se anunta a fi mai slaba fata de ultimii ani.

Expansiunea productiei agricole mondiale a fost mai mare de 2% per an pe parcursul ultimelor decenii, insa dupa ultimele proiectii aceasta se va stabiliza in urmatorii 10 ani la 1,7% pe an, arata raportul.

Totodata, in ciuda acestei incetiniri, cresterea productiei va ramane superioara ratei de crestere demografica previzionata, productia per locuitor progresand cu 0,7 procente pe an, au precizat cele doua organizatii internationale.

Insa aceste calcule nu tin cont de cresterea potentiala a sectorului biocarburantilor. Expertii estimeaza ca productia mondiala de bioetanol si biodisel se va dubla pana in anul 2021, folosind prin urmare mai multe resurse, care vor fi indisponibile pentru culturile destinate alimentatiei.

Pentru FAO si OCDE, in ultimii ani productia a putut creste multumita majorarii suprafetelor cultivate si ingrasamintelor, insa "este greu de crezut ca aceste tendinte se vor mentine si in viitor".

"In jur de 25% din suprafata agricola totala este foarte degradata", anunta raportul, care subliniaza necesitatea "de a imbunatati utilizarea durabila a resurselor disponibile, indiferent ca e vorba de soluri, apa, ecosisteme marine, stocurile de peste, paduri sau de biodiversitate".