Asociatia EuropaBio saluta publicarea unei prime opinii, de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), referitoare la studiul de hranire cu porumb transgenic efectuat pe sobolani intitulat "Toxicitatea pe termen lung a unui erbicid Roundup si a unui hibrid de porumb transgenic, rezistent la erbicidul Roundup", publicat in revista "Food and Chemical Toxicology" din 19 septembrie 2012.

La cererea Comisiei Europene, EFSA a realizat oprima evaluarea studiului condus de profesorul Gilles Seralini. In urma examinarii, EFSA a constatat ca structura, modul de raportare si de analiza folosite in studiu, asa cum sunt prezentate in lucrare, sunt inadecvate si ca (...) rezultatele cercetarii nu au un fundament stiintific solid si nu se poate trage nici o concluzie referitoare la incidenta tumorilor la animalele supuse experimentului. Drept urmare, pe baza informatiilor publicate de autori, EFSA nu considera ca este necesara o reexaminare a evaluarii sale anterioare asupra sigurantei hibridului de porumb NK603 si nici nu va lua in considerare aceste constatari in evaluarea glifosatului, care este in curs de desfasurare in prezent.

Constatarile Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentelor vin in urma unor declaratii formulate deja si de alte autoritati din domeniul sigurantei alimentare.

Pe 1 octombrie, BfR (Bundesinstitut fur Risikobewertung), institutul federal german pentru evaluarea riscurilor,a respinsvalabilitatea studiului printr-o pozitie care arata ca studiul prezinta puncte slabe atat privind realizarea sa, cat si analiza statistica, care face concluziile autorilor imposibil de verificat. In urma examinarii lucrarii publicate, BfR a conchis ca principalele afirmatii ale autorilor nu sunt confirmate suficient prin dovezi experimentale. In plus, din cauza deficientelor de conceptie a studiului, precum si a celor de prezentare si interpretare a rezultatelor acestuia, datele nu vin in sprijinul concluziilor la care au ajuns autorii, se arata in comunicatul de presa al BfR.

Pe 3 octombrie, Autoritatea statului olandez din domeniul sigurantei alimentelor si-a publicat opinia, in care declara ca "modul de conceptie, de executie si de raportare a studiului este inadecvat (...) iar autorii fac corelari lipsite de fundament stiintific.

Opiniile autoritatilor europene din domeniu confirmacriticileaduse deja studiului de oameni de stiinta din toata Europa, care au contestat metodologia si au afirmat ca rezultele nu sunt concludente.

Toate produsele transgenice care au fost autorizate la ora actuala in Uniunea Europeana au trecut printr-un proces riguros de evaluare a sigurantei alimentare, efectuat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si, ca atare, prezinta siguranta pentru consumul uman si furajer, precum si pentru mediu.

EuropaBio promoveaza un sector biotehnologic inovator si dinamic in Europa. EuropaBio (Asociatia Europeana pentru Bioindustrie) are 62 de membri corporativi si 6 membri asociati in toata lumea, doua bioregiuni si 18 asociatii biotehnologice nationale, care reprezinta circa 1800 intreprinderi mici si mijlocii. http://www.europabio.org/

Pentru mai multe informatii, puteti contacta:

Dr. Nicolae HRISTEA. Director Executiv; E-mail: nicolae.hristea@agrobiotechrom.ro

Carel du Marchie Sarvaas Director, Green Biotechnology Europe EuropaBio; E-mail: c.dmsarvaas@europabio.org

Nilsy Desaint Responsabil comunicare, Green Biotechnology Europe EuropaBio;E-mail: n.desaint@europabio.org