Substante chimice susceptibile sa provoace cancere si tulburari hormonale au fost detectate in produse ale unor marilor fabricanti de haine, a anuntat marti, la Beijing, Greenpeace, citata de AFP.

Printre producatorii citati de ONG-ul dedicat apararii mediului se numara Zara, Calvin Klein, Levi's si Li Ning.

Greenpeace a achizitionat in 2012 esantioane de haine produse de 20 de marci si vandute in 29 de natiuni si regiuni ale lumii. Este vorba de pantaloni, tricouri, lenjerie si rochii produse in special in China si alte tari in tari in curs de dezvoltare. Apoi, aceste textile au fost supuse analizelor.

"In aproximativ doua treimi din cele 141 de esantioane a fost detectat etoxilati de nonilfenol (NPE)", a afirmat Greenpeace. Unele haine contineau ftalati sau culori care aveau amine cancerigene.

Etoxilatii de nonilfenol (NPE) sunt produse chimice frecvent utilizate ca detergenti in numeroase procese industriale si in productia textilelor naturale si sintetice. Deversate in canalizari, acestia se descompun in nonilfenol (NP), un subprodus foarte toxic care actioneaza ca perturbator hormonal.

Marcile acuzate sunt "actori enormi in industria lumii - doar Zara produce 850 de milioane de articole de imbracaminte pe an. Ne putem imagina amprenta toxica pe care o lasa asupra planetei, in special in tarile in curs de dezvoltare precum China, unde multe dintre aceste produse sunt confectionate", a subliniat Li Yifang, de la Greenpeace.

In 2011, Greenpeace a publicat "Dirty Laundry" si "Dirty Laundry 2", doua rapoarte care arata cum furnizorii marilor grupuri textile otravesc apa fluviilor chinezesti deversandu-si reziduurile, substante chimice care se regasesc, de asemenea, si in produsele finale.