O cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania au fost identificate si retrase de pe piata, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

"Au inceput controalele in Romania. Pe masura ce facem aceste controale descoperim noi si noi lucruri. Sunt cateva situatii de alerta, ultima vizeaza zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care contine aflatoxina. S-a identificat si un procesator din Romania cu lapte cu aflatoxina", a spus Constantin.

El a adaugat ca nu exista niciun pericol, pentru ca laptele contaminat a fost retras de pe piata.

Ministrul a afirmat ca aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declansat o alerta in acest sens.

"Acest efect (al aflatoxinei - n.r.), din cate inteleg, se manifesta la consum ceva mai mare si pentru o perioada indelungata, ceea ce nu este cazul. Am descoperit si imediat am retras produsele de pe piata", a mentionat Constantin.

El nu a dorit sa faca publice cantitatea de lapte infestata si nici zona in care a fost descoperita.

"Pana acum s-au facut analize, dar nu intr-un ritm atat de sustinut. Imediat ce facem analize intr-un ritm sustinut descoperim tot felul de lucruri", a continuat ministrul.

El a precizat ca una dintre cele doua cantitati de lapte a fost descoperita la un procesator, iar cealalta, cea importata din Ungaria, la un comerciant.

"Inainte ca o cantitate de lapte sa fie introdusa pe fluxul de productie se fac anumite analize. Asa s-a intamplat in cazul acelui procesator. In momentul in care a vrut sa introduca pe fluxul de productie laptele respectiv a fost identificat. Ca atare n-a mai fost introdus si a fost retras de pe piata. Aceeasi situatie a fost si in cazul celui de-al doilea comerciant", a mai spus Constantin.

Guvernul sarb a dispus in urma cu doua saptamani retagerea de la vanzare a unor cantitati de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina.

Autoritatile sarbe au publicat miercuri rezultatele testelor efectuate pe produse lactate intr-un laborator din Munchen, care au aratat un continut de aflatoxina peste limita maxima admisa.

Dorin Cojocaru, director Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui a declarat pentru HotNews.ro ca a aflat despre infectarea cu aflatoxina din presa: "Sa va dea domnul ministru mai multe informatii. Daca a facut aceasta declaratie inseamna ca stie. Este seful si la ANSVSA. Acum aflam din presa ca s-a depistat aflatoxina. Sincer nu am aflat daca este un lot, deci este la un comerciant sau la un procesator si la o ferma. Trebuie sa se verifice daca laptele importat a respectat normele europene, la fel si procesatorul. Se cauta sursa de la care a pornit infestarea si se elimina. Aflatoxina este produsa de mucegai si ciuperci care se dezvolta pe anumite cereale/furaje, daca nu au fost depozitate corespunzator si umiditatea a fost mare. Il rog pe domnul ministru sa nu distruga o industrie a laptelui ca sa protejeze un importator". Acesta mai spune ca trebuie stabilit ce cantitati de aflatoxina se aflau in lapte, fiindca in cantitati mici (0,05ppm) o persoana trebuie sa bea sute de litri de lapte pentru a aparea efecte nocive.

Sorin Minea, reprezentant Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara "Romalimenta", a declarat ca laptele contaminat care provine de la producatorul roman nici nu a ajuns pe piata, iar cel importat din Ungaria a fost retras din magazine.

"Nu este deontologic sa spun vreun producator. Organele de control pot sa comunice sau nu acest lucru. Recomandarea mea este de a nu se comunica, atata timp cat produsul a fost retras de pe piata. Mai ales ca producatorul din Romania nu a apucat sa il dea pe piata si l-a oprit, iar cel din Ungaria nu este in atributiile mele. Importatorul nu este de vina ca cineva a incercat sa-l insele. A retras de pe piata tot laptele. Deci nu as avea de ce sa spun producatorul. Controlul se face tocmai pentru a evita consumatorul sa ajunga la un produs contaminat. Controlul si-a facut datoria. A gasit produsul contaminat si s-a retras din vanzare", spune acesta.

Minea spune ca nu stie in ce concentratie se afla aflatoxina din lapte. "Nu stiu in ce concentratie se afla aflatoxina din lape. Ce stiu este ca nu sunt terminate toate analize. Maine sau poimaine vor fi gata toate analizele si in acelasi timp se intra in control la toti procesatorii. Nu este niciun pericol ca laptele infestat sa se mai gaseasca pe piata. Daca este in neregula va fi retras.In ultimul timp sunt controale foarte dese si foarte dure, deci consumatorul ar trebui sa aiba incredere in magazinele autorizate", sustine Minea.

Reprezentantul "Romalimenta" a declarat ca in anumita concentratie, pe termen lung, aflatoxina poate sa favorizeze aparitia cancerului. "In cantitati mari este nociva si pentru ficat, dar daca iei o data, nu se intampla nimic. Un pericol imediat nu este", spune Minea.