Pretul electricitatii va creste pentru clientii casnici in anii urmatori si va scadea pentru companiile mici, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa directorul general al Enel Romania, Luca D'Agnese, citat de Mediafax.

"In Romania mai avem subventii incrucisate, preturile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurentei si a liberalizarii si vor fi cresteri probabil pentru clientii rezidentiali, care insa vor fi diluate pe o perioada semnificativa de timp, avand in vedere calendarul de liberalizare", a afirmat D'Agnese.

Liberalizarea preturilor energiei inseamna renuntarea treptata la tarifele stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, astfel incat consumatorii vor cumpara tot mai multa energie de pe piata libera, si va fi aplicata separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, pentru consumatorii industriali preturile reglementate vor fi eliminate complet pana la 31 decembrie 2013.

In privinta consumatorilor casnici, procentul de achizitie din piata concurentiala trebuie sa creasca la 10% in iulie 2013, de la 0% in prezent, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014 si la 40% in ianuarie 2015.

Alte trepte de crestere de 10% au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie si iulie 2016, ianuarie si iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% in decembrie 2017.

D'Agnese a adaugat ca in 2013 si 2014, pe masura ce se va liberaliza piata, va avea loc o "migrare masiva" a companiilor mici spre piata libera, in timp ce segmentul rezidential va creste in 2017.

"In 2017 liberalizarea pietei ne asteptam sa ajunga si la segmentul rezidential, ne asteptam la o crestere cam la jumatate de milion de clienti, iar dupa acest an la cateva milioane", potrivit lui D'Agnese.

Pentru finalul acestui an el estimeaza ca factura la electricitate va fi cu 7% mai mica pentru companiile mici, comparativ cu nivelul de pret de la sfarsitul anului trecut.

Compania face parte din grupul italian de utilitati Enel si este prezenta pe piata energetica romaneasca din 2005.

Enel Romania a inregistrat anul trecut venituri de 1,032 miliarde euro, cu 6,5% mai mari, si un profit EBITDA de 231 milioane de euro, in crestere cu 12,6%. Cresterea veniturilor a fost "asociata" cu majorarea preturilor, a spus D'Agnese.