Micii, unul dintre cele mai raspandite produse din carne proaspata procesata din Romania cu vanzari de 50 milioane de euro anual, risca sa dispara de pe piata incepand cu luna iunie ca urmare a intrarii in vigoare a unui regulament european care interzice folosirea in compozitia acestui produs a carbonatilor de sodiu dar si a unui conservant si a unui antioxidant, scrie Mediafax.

Cei trei aditivi alimentari sunt elementele esentiale in reteta de preparare a micilor.

Piata locala a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern.

Potrivit prevederilor legale, de la 1 iunie productia de mici sub actuala reteta va fi interzisa.

"Sunt cateva confuzii de exprimare. Nu este vorba de interzicerea aditivului, ci de faptul ca am uitat sa cerem permiterea aditivului", a explicat presedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea, la Digi24.

El a explicat ca "bicarbonatul de sodiu se poate folosi in carnea cruda tocata, dar se poate folosi si cand vrei sa maschezi un miros al carnii. De aceea Uniunea Europeana nu l-a agreat. Prima reteta cunoscuta de mici dateaza din 1902 si ca aceasta specifica bicarbonatul in cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a fragezi compozitia si a pastra compozitia. Daca nu se foloseste bicarbonat, micul seamana cu o chiftea".

"Vina noastra a fost ca nu ne-am trezit foarte devreme sa cerem introducerea bicarbonatului intr-un produs traditional. Au fost discutii sterile si ne-am trezit ca se interzice", explica Sorin Minea. O derogare ar putea fi solutia acestei probleme, mai spune acesta: "Nu e o situatie tragica, va fi ceruta o derogare. Sunt sigur ca va fi obtinuta".