Statul a modificat de curand Codul Fiscal, astfel incat cei care cedeaza folosinta bunurilor (cei care incaseaza chirii, arenda etc) vor plati si ei contributii la asigurarile sociale de sanatate. Cum 10% din locuintele din Romania au un regim de inchiriere (formalizat sau informal) si sistemul de arendare al terenurilor agricole este in plina expansiune, aceasta modificare a dus la discutii aprinse pe tema taxarii, a garantarii dreptului la proprietate samd, scrie Alex@formidabilii.org pe blogul Jeopardy.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15633795-aveti-venituri-din-chirii-sau-teren-dat-arenda-finantele-modificat-vineri-seara-codul-fiscal-introducand-contributiile-sanatat-pentru-cei-care-venituri-din-chirii-arenda.htm

As vrea sa fac o comparatie cu una din economiile presupus mai liberale din Europa si unde nu cred ca exista mari discutii legate de respectarea dreptului de proprietate privata: Marea Britanie.

In Marea Britanie trebuie mentionat ca nu exista separatie intre CAS (contributii la asigurarile sociale) si CASS (contributiile la asigurarile sociale de sanatate). Exista un singur sistem de National Insurance care include atat sistemul de pensii de stat, somaj cat si al asigurarilor de stat in sanatate. In schimb exista mai multe paliere de plata a contributiilor in functie de regimul de activitate:

https://www.gov.uk/national-insurance-classes

Clasa 1 si 1A/1B se refera la regimul de activitate salariala: sunt contributiile de asigurari sociale platite de angajat si de angajator.

Clasa 3 se refera la contributiile voluntare, in eventualitatea in care persoana respectiva nu are nici un venit in UK si face contributii voluntare pentru a nu pierde vechimea in calculul pensiei etc.

Clasele 2 si 4 se refera la activitatile independente (self-employed).

Comparatia cu Romania se reduce la posibilitatea ca o persoana sa plateasca atat contributii de Clasa 1 (angajat) cat si de Clasa 2/4 (pentru activitati independente separate, aici fiind incluse si veniturile din chirii sau arenda). O mare parte din discutia publica din Romania se concentreaza pe acest subiect.

Being both employed and self-employed: It's possible to be both employed and self-employed at the same time. Many people work for an employer and also run their own business. (sursa: http://www.hmrc.gov.uk/working/intro/employed-selfemployed.htm#1)

Paying Income Tax and National Insurance contributions on both jobs

If you earn income from both employment and self-employment then you pay any Income Tax and National Insurance contributions due separately and in different ways.

Legal este asadar posibil sa fii atat salariat cat si sa ai venituri independente si sa platesti pentru fiecare (separat) contributii la asigurarile sociale. Exista insa si niste diferente:

a. impozitarea pe Clasa 2/4 de venituri se face diferentiat dupa cum urmeaza: exista un prag sub care nu se impoziteaza, dupa care se impoziteaza cu 9% intre pragul minim si un prag maxim, si 2% peste pragul maxim. Mie sistemul mi se pare echitabil, in sensul ca ofera o protectie celor cu venituri independente mici. In Romania cei cu venituri mici sunt taxati si ei, in schimb sunt protejati cei cu venituri mari- veniturile din chirii/arenda etc peste o anumita valoare nu mai sunt impozitate.

b. in Uk exista o paleta de exceptii de la regula. De exemplu achizitiile de tip 'buy-to-let' (cumpara ca sa inchiriezi) beneficiaza de o scutire la plata National Insurance.

c. pentru a fi impozitat pe Clasa 2/4 de venituri trebuie sa ai calitatea de self-employed. Adica nu se aplica decat celor care au calitatea de self-employed (PFA)- si nu persoanelor fizice care au activitati de inchiriere. 'National Insurance is not paid on rental profits' (sursa: http://taxaid.org.uk/situations/property-owner/how-property-rental-income-is-taxed ). Asadar in UK exista o protectie pentru micii proprietari care au 1-2-3 locuinte pe care le inchiriaza si al caror venit nu depaseste anumite valori, dincolo de care trebuie sa se inregistreze ca self-employed.

Concluziile le trageti dumneavoastra...

Comenteaza pe Jeopardy