Calatoriile cu avionul au fost mai sigure ca oricand in anul 2013, in pofida cresterii numarului pasagerilor la nivel mondial, a anuntat miercuri Agentia Europeana pentru Siguranta Aeriana (AESA), citata de AFP.

"Inceputul anului 2014 marcheaza cea de-a 100-a aniversare a aviatiei comerciale si un record in materie de securitate", a anuntat AESA, care a consemnat anul trecut 17 accidente soldate cu 224 de victime.

"In 2013, accidentele mortale ale avioanelor de linie din intreaga lume au fost mai putine la numar decat in ultimii cinci ani, cu 17 accidente inregistrate comparativ cu o medie de 27 pe an", explica institutia cu sediul la Koln, in Germania, si a carei misiune este de a supraveghea siguranta aeriana, citeaza Mediafax.

Agentia subliniaza ca pe parcursul anului 2013 nu s-a inregistrat niciun accident in tarile membre ale AESA, care au operat in total circa sase milioane de zboruri comerciale si au transportat peste 800 de milioane de pasageri.

"Europa continua sa detina recordul de securitate in lume, dar acest lucru nu trebuie considerat un fapt implinit. In conditiile in care traficul aerian se intensifica pe cerul european si in lume, trebuie sa ne continuam eforturile pentru a mentine si chiar imbunatati securitatea aeriana", a precizat Patrick Ky, directorul executiv al AESA.

Asociatia internationala pentru transportul aerian (IATA), care a estimat ca in 2013 a fost depasit pragul de trei miliarde de pasageri transportati cu avionul, urmeaza sa-si publice bilantul anual luna viitoare.

In 2012, IATA a evaluat ca s-a produs un accident la cinci milioane de zboruri, cel mai scazut nivel de accidente de pana atunci din istoria aviatiei comerciale.

Centrul britanic specializat Ascend, care de asemenea recenzeaza accidentele de avion, a stabilit bilantul pe 2013 la 220 de morti.

Potrivit IATA, nivelul cel mai scazut de securitate este inregistrat in Africa.

In 2013, accidentul de avion cel mai grav a avut loc in republica rusa Tatarstan. La 17 noiembrie, un Boeing 737 de 23 de ani a explodat pe aeroportul din Kazan, un accident soldat cu moartea a 44 de pasageri si sase membri ai echipajului.

Potrivit unei anchete Ascend, 52% dintre angajatii in domeniul aerian apreciaza ca siguranta calatoriilor cu avionul va continua sa se amelioreze in anii urmatori.