Guvernul analizeaza posibilitatea implementarii unui program de tip 'Rabla' pentru aragazuri, cu scopul de a incuraja consumul de electricitate al populatiei, in locul gazelor, a declarat, joi, Dan Gheorghiu, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme de energie, citat de agentia Agerpres.

"Ideea incurajarii consumului de electricitate vine din partea mai multor experti, inclusiv din partea mea, pe fondul faptului ca pretul gazelor va fi din ce in ce mai mare, ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel ca populatia va trebui sa se orienteze spre consumul de energie electrica in locul celui de gaze, mai ales in ceea ce priveste consumul casnic", a afirmat Gheorghiu, prezent la conferinta organizata cu ocazia lansarii Cartii Albe a Eficientei Energetice de catre Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice si Camera de Comert si Industrie Bucuresti.

Aureliu Leca, expert in domeniul energetic si presedinte executiv al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice, a afirmat ca pretul gazelor va creste cu 150% pana in 2019, cand piata va fi complet liberalizata, iar populatia ar putea suferi un soc al preturilor daca nu se vor lua masuri de eficienta si economisire.

"Romania trebuie sa-si liberalizeze preturile la energie, iar socul va fi la gazele naturale, unde pretul va creste cu 150% in cinci ani, cand se va finaliza procesul de liberalizare, fata de preturile de la inceputul acestui proces (anul 2012 ¬ n.r.)", a spus Leca, la aceasta conferinta.