Dosarul carnii alterate: Zece persoane au fost arestate preventiv
Miercuri, procurori DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta.
Potrivit DIICOT, membrii gruparilor achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal, carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA ¬ conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA.
Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme "fantoma" din alte state comunitare ¬ coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pana in prezent.
Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind in fapt vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile - "la negru".
De asemenea, exista suspiciunea ca reteaua achizitioneaza marfa din spatiul intracomunitar fara plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme "fantoma" si o vinde pe piata interna "la negru" la un pret apropiat de valoarea marfii cu TVA, insa mult sub pretul pietei, fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate, insa fara incalcarea prevederilor legale.
Anchetatorii mai declara ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse in consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum.
Dupa declansarea anchetei DIICOT, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.
Printre cei pusi sub acuzare in acest dosar se afla si Mircea Olimpiu Lucaciu, consilier la Directia Sanitara Veterinara si Siguranta Alimentelor Cluj.
Potrivit DIICOT, Mircea Olimpiu Lucaciu, avand calitatea de consilier in cadrul ANSV, este suspectat de savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului, deoarece "in cauza exista suspiciunea rezonabila ca, dupa ce a luat la cunostinta despre faptul ca urmeaza a se efectua un control la magazinele apartinand unei societati comerciale privind punerea in vanzare a produselor de carne alterate, a anuntat pe suspectul C.R.B. (administratorul societatii comerciale) asigurand acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata.
O alta persoana pusa sub acuzare este N.V.V, avand calitatea de inspector in cadrul OPC Cluj, suspectat pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat.
Procurorii sustin ca N.V.V. a pretins si a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe langa un inspector din cadrul OPC Bistrita Nasaud, pentru a aplica sanctiunea avertismentului la o societate comerciala datorita incalcarii unor prevederi legale privind punerea in vanzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.
- 0 (0 voturi)In sfarsit ceva curatenie (Vineri, 14 martie 2014, 11:25) smeuletz [utilizator]De ani de zile se stie ca inspectorii sanitari nu pot atinge nici o firma care are relatii "sus" adica la seful directiei sanitare. Chiar si cand se dadea din greseala cate o amenda, sefii de sus ii puneau pe inspectori (care chiar sanctionau ceva verosimil) sa isi anuleze singuri amenzile.. Ma rog, asta se intampla de cand sefii se pun pe linie de partid, trebuie cumva sa cotizeze si ei..raspunde trimite

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România