Scumpirile de la 1 aprilie: Lista produselor pentru care vom plati mai mult incepand de marti

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 31 martie 2014, 14:19 Economie | Consumator


Romanii vor plati de marti, 1 aprilie, cu 0,41 lei mai mult pentru litrul de carburant de la pompa, vor cumpara un pachet de tigari mai scump cu 0,3-0,5 lei, iar pretul gazelor naturale va fi mai mare cu 2% pentru consumatorii casnici, relateaza Mediafax.

Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, intra marti in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.

Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi majorata de la 547 euro/tona la 637,9 euro/tona, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri.

Acciza la benzina fara plumb va urca de la 467 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi ridicata de la 391 euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.

Pentru kerosen, acciza va fi majorata de la 469,89 euro/tona la 557,39 euro/tona, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.


Reprezentantii Rompetrol si ai Petrom estimau, in februarie, ca majorarea accizei va determina scaderea vanzarilor de benzina si motorina cu 1%-3% in primele trei luni de la aplicarea acestei modificari, dupa care consumatorii ar urma sa se obisnuiasca si sa revina la consumul anterior.

Transportatorii corecti, care isi desfasoara activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 centi din cei 7 centi,
suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, a declarat duminica premierul Victor Ponta.

El a precizat ca actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat miercuri de Guvern.

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) a comunicat anterior ca recuperarea unei parti din acciza pentru carburanti platita de transportatori trebuie sa se faca intr-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA). Transportatorii sustin ca prin metoda propusa de ei atat statul, cat si firmele din domeniu pot avea o evidenta clara a sumelor care fac obiectul returnarii.

"Procentul pe care FORT il sustine este corespondent procentelor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta procentul utilizat in Italia, si anume 210 euro raportat unei cantitati de 1.000 de litri de carburant", se mentiona in comunicat.

Initial, Guvernul intentiona sa aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie.

Aceasta masura a generat controverse aprinse intre premier si presedintele Traian Basescu, acesta din urma refuzand sa promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si sa semneze memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI), document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de finantatorul extern. Ulterior, dupa diverse variante discutate si negociate, prim-ministrul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzina si motorina, iar seful statului a acceptat sa promulge bugetul in aceste conditii.

Presedintele a aprobat la inceputul lui martie memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI, care a incheiat prima misiune a Fondului din acest an (derulata la sfarsitul lunii ianuarie), dupa indelungi dispute cu premierul, conditionand ca in document sa nu apara acciza pe combustibil si celebra "electorata".

Pe de alta parte, pretul gazelor naturale se va scumpi marti cu 2% pentru consumatorii casnici.
Vestea buna este ca autoritatile nu au in vedere o crestere a pretului la energie electrica.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanta care mentine pretul de referinta la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie si hotararea care stabileste volumul de energie regenerabila subventionata.

Premierul anuntase luni ca taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminata, iar pretul de referinta la gaze pe piata libera pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014, in timp ce pentru consumatorii casnici va creste cu 2%.

"La gaze, de la 1 aprilie pretul pentru consumatorii casnici, in baza calendarului negociat de fostul guvern si aplicat de noi, va creste cu 2%, in schimb pentru toti cei aflati pe piata libera pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie 2014", a spus Ponta.

Potrivit calendarului de eliminare a preturilor reglementate, pretul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici urma sa creasca cu 5% de la 1 aprilie.

Taxa de cogenerare este incasata de companiile care produc simultan energie electrica si termica si este platita de orice consumator. Taxa se aplica in intervalul 2011-2023, iar ponderea ei in facturi este de 2-3%.

Romanii vor plati mai mult si pentru tigari de la 1 aprilie, astfel ca un pachet va costa cu 30-50 de bani in plus, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 tigarete si a accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti pe litru, potrivit unor estimari din piata.

Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent.

Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete in momentul de fata.

"Se observa o scadere a procentului accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul si o crestere a nivelului accizei specifice - componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret", arata nota de fundamentare atasata proiectului de Hotarare de Guvern privind cresterea accizelor.

O astfel de masura impacteaza cu precadere asupra tigarilor mai ieftine si actioneaza in directia apropierii preturilor spre cele din categoria premium.

Pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul (WAP) aferent anului trecut este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 tigarete).

La inceputul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, intrucat Guvernul a decis sa aplice rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie peste nivelul de curs din 2012.

Tot de la 1 aprilie operatorii telecom vor practica tarife de interconectare mult reduse,
de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in cazul telefoniei mobile si de la 0,67 la 0,14 eurocenti/minut pentru telefonia fixa.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor in alta retea, sunt platite intre operatori pentru convorbirile clientilor in afara retelei la care sunt abonati sau au cartela prepaid. Acest pret se regaseste in tariful perceput clientului care initiaza apelul.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6817 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Pe scurt (Luni, 31 martie 2014, 14:42)

  Milka Man [utilizator]

  se vor scumpi toate, ca intotdeauna, cu ,mentiune ca se vor face unele ajustari in plus, ca sa nu dea cu virgula...Adica, pana la urma tot cumparorii vor plati cei 7 eurocenti, care sunt de fapt 7-10...
 • +9 (9 voturi)    
  ATUNCI CAND ... (Luni, 31 martie 2014, 14:44)

  jidanul [utilizator]

  Atunci cand nici nu stii, nici nu poti si nici nu vrei sa inveti e GRAV. Stimate D-le Prim Ministru V Ponta si membrii ai Guvernului Romaniei, un lucru, simplu, rezolva strict problema economico-financiara: CRESTEREA PUTERII DE CUMPARARE. Acest lucru NU se FACE prin cresterea de accize, taxe si impozite. CRESTEREA PUTERII DE CUMPARARE se FACE prin: SCADEREA si ECHILIBRAREA FISCALITATII, marirea bazei de fiscalizare, ierarhizarea, direct proportionala, a veniturilor cu functia ocupata, diminuarea maxima si chiar eliminarea licitatilor trucate si a coruptiei, eliminarea neconditionata, a absolut oricarei amenintari si abuz impotriva veniturilor fiecarui cetatean roman cinstit.
  • +5 (5 voturi)    
   păi dacă ar face așa... (Luni, 31 martie 2014, 15:42)

   TimantiusRaptor [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   ...de ce ar mai fi venit la putere?! că doar nu pentru binele cetățeanului votant s-a cocoțat stimabilu-n... pom!
  • +2 (2 voturi)    
   Ponta nu lucreaza pentru noi (Luni, 31 martie 2014, 16:08)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Tu presupui, ca majoritatea oamenilor, de altfel, ca Ponta a ajuns premier ca sa faca bine tarii, ceea ce e fals. El a ajuns premier ca sa-si traga pe spuza lui cat mai multa putere, sa se poata plimba cand vrea si unde vrea. S-a plimbat prin strainatate, cand s-a dus la cetate, cetatea a fost inchisa pentru public, ca de, era buricul pamantului acolo. Ponta e de un egoism fantastic, de o lacomie incredibila si dispus sa scoata orice mafiot din puscarie pentru putina putere in plus. Ponta nu are constiinta si nu face nimic pentru Romania.
 • +3 (3 voturi)    
  Privatii (doar unii) imprumuta statul (Luni, 31 martie 2014, 14:57)

  LiviuIordache [utilizator]

  Asadar, decontare la trimestru, pentru unii transportatori (cei cu capacitate de peste 7,5 tone, adica fara transport persoane), ceea ce inseamna ca privatii imprumuta statul in fiecare zi! Iti dau bani pe 1 aprilie, mi-i dai prin iulie (dupa un trimestru poate fi si prin august, ceea ce ar fi, totusi bine). In afara de asta, marfa se mai transporta si cu trenul (ei, daca era Gruia Stoica in afara puscariei poate se gindea Ponta si la acest transport), iar transportul de persoane (maxi-taxi, taxi) nu au decis sa scumpeasca biletele sau tarifele sau sa moara. Sau sa lucreze la negru, de unde vor lua guvernantii din parti! Nemaivorbind ca "din cauza lui Boc, care nu a permis angajarile la stat, avem deficit de personal, astfel ca intoarcerea accizei nu poate fi facuta in timp util, mai asteptati". Cam ca la dosarele de pensii, cite 1 ani-2! O varza, ciordeala pe fata, praful sa se aleaga dupa noi!
 • +2 (2 voturi)    
  dar dece discriminarea (Luni, 31 martie 2014, 15:56)

  victor L [utilizator]

  dintre marii consumatori si micii consumatori de carburanti?
 • +2 (2 voturi)    
  chiar sunt curios (Luni, 31 martie 2014, 16:14)

  un oarecare [utilizator]

  am mai scris azi pe aici pe undeva.
  e cineva indiferent de orientarea politica care sustine scumpirea carburantului? si de ce?
 • 0 (0 voturi)    
  lasa ca fumatul face rau (Luni, 31 martie 2014, 17:09)

  destanga [utilizator]

  Pai putine tigari,mai mergeti si cu bicicletele e mai ecologic,mai lasati micii si berea.
  Mancati carne mai putina e toxica.
  Aveti de unde sa strangeti cureaua peste burtile ale mari pline cu mici si bere
 • +2 (2 voturi)    
  Daca ati vrut PSD (Luni, 31 martie 2014, 17:28)

  Alex S [utilizator]

  Daca ati vrut PSD, poftim PSD. A sarit toata tara in sus ca a scazut Boc salariile bugetarilor temporar in timp ce economia mondiala era cu un picior in groapa. L-ati pus pe Ponta premier cand criza s-a terminat de cativa ani, care nici nu a crescut la loc salariile bugetarilor, si a si introdus tot felul de taxe precum aceasta. Din cauza asta se scumpesc toate, un euro nu mai e 4.1, e 4.5 si va garantez ca o sa tot creasca atata timp cat PSD e la guvernare. Ati uitat deja? Asa era si pana in 2004, asa o sa fie si acum. In curand o sa va dati seama ca Basescu a fost unul dintre cei mai buni conducatori care i-a avut tara asta vreodata. Eu si cu alte milioane de romani stiam asta, tocmai de-aia nu am iesit la referendum sa il dam jos.
 • +2 (2 voturi)    
  Dargi compatrioti... (Luni, 31 martie 2014, 18:32)

  schroedinger [utilizator]

  In BE litrul de motorina este 1,28-1,29 EUR (adica in jur de 5,7 RON), In AU in jur de 1,3 - 1,32 (deci tot cam asa, dar nu la statiile de pe autobahn), iar in DE 1,33 - 1,36 EUR.
  Deci preturi mai mici sau aproximativ egale cu preturile din RO.
  Din 1 Aprilie vom depasi vertiginos aceste niveluri si vom da o noua lovitura capitalismului!
  Traiasca premierul Romaniei, cel mai idiot dintre romani!
  HN poate va abtineti de a mai cenzura comentarii ce contin cuvinte ca idiot, tembel, retardat, etc., toate fiind prezentate si explicate in DEX al limbii romane.
  • +1 (1 vot)    
   Evident (Luni, 31 martie 2014, 21:05)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   domnul Ponta nu poate explica de ce oamenii ar trebui sa fie extrem de fericiti ca au cea mai scumpa benzina din Europa in conditiile in care puterea lor de cumparare este extrem de mica...Asta avand in vedere ca Romania produce benzina...nu o importa taman din Canada cu avionul...O noua incercare de a vedea cat de fraieri sunt romanii ca nu ies in strada...La urma-urmei, vin alegeri de toate felurile si dl.Ponta trebuie sa slujeasca sponsorii...Pana acum nu a fost in stare sa raspunda la obiect la nici una din intrebarile puse de jurnalisti. Se pricepe de minune sa citeze din Ion Creanga si Gigi Becali, nici macar nu este original...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by