UE a ajuns miercuri la un acord pentru autorizarea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul sau, sub rezerva posibilitatii pentru statele care se impotrivesc, precum Franta, de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul lor, a anuntat un diplomat european, citat de AFP.

Acordul, care urmeaza sa fie formalizat in 12 iunie de ministrii mediului, a fost adoptat in cursul unei reuniuni a reprezentantilor permanenti ai celor 28 de state membre, dupa ani de blocaj asupra acestui dosar.

Initial impotriva formulei propuse, Germania, Marea Britanie si Franta, care se temeau de un cadru prea favorabil pentru multinationalele din domeniu, s-au raliat acesteia, in cele din urma, a precizat acest diplomat. Belgia s-a abtinut.

Fara a renationaliza procedura de autorizare, noul cadru permite fiecarui strat sa interzica cultura OMG pe o parte sau pe intreg teritoriul sau din alte motive decat sanatatea publica si mediu, precum ordinea publica, amenajarea teritoriului sau lupta impotriva diseminarii acestor plante.

Statele anti-OMG nu vor putea in schimb sa interzica tranzitul pe teritoriul lor al OMG autorizate, a precizat o sursa europeana.

Acordul deschide acum terenul Uniunii Europene pentru cultura OMG, o masura asteptata de 14 ani de producatorii de astfel de seminte.

Pana in prezent, divergentele dintre statele membre asupra semintelor modificate genetic faceau procedurile de autorizare foarte dificile si lungi, obiect, de fiecare data, al disputelor politice.

Statele membre refractare nu aveau decat posibilitatea de a recurge la clauze de salvgardare, adeseori atacate in justitie.