UE lasa la latitudinea statelor membre libertatea de a cultiva sau nu organisme modificate genetic
"Toate statele, cu exceptia Belgiei si a Luxemburgului, si-au dat acordul la acest compromis", a anuntat ministrul grec al Mediului, Ioanis Maniatis, a carui tara prezideaza in prezent UE.
Noul cadru permite fiecarui stat sa interzica cultura unui OMG pe o parte sau pe intreg teritoriul sau din motive altele decat sanatatea sau mediul, precum ordinea publica, amenajarea teritoriului sau lupta impotriva diseminarii.
Statele membre anti-OMG vor putea in schimb sa interzica tranzitul pe teritoriul lor al OMG-urilor autorizate in alte tari.
Acordul deschide acum terenurile Uniunii Europene pentru cultivarea OMG, o masura asteptata de producatorii de seminte de 14 ani.
"Noul sistem garanteaza statelor posibilitatea de a alege, daca doresc sa cultive sau nu", a explicat ministrul francez al Mediului, Segolene Royal.
Acordul politic este o etapa in cadrul procesului de autorizare si trebuie acum aprobat de noul Parlament European care intra in functie incepand cu 1 iulie.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
"Patentam" seminte si soiuri de mii si zeci de mii de ani. Prin selectie artificiala am impins natura catre dorintele noastre. Si natura s-a supus (partial). Cu mult inaintea ingineriei genetice, am selectat cele mai bune soiuri, am domesticit animale, am creeat viata complet diferita fata de evolutia naturala. Am reusit multe fara sa avem nici cea mai vaga idee despre ADN.
Iar tu crezi ca este imoral sa patentezi soiuri noi??!! Scuze. Pe de o parte ma deranjeaza lipsa ta de curaj si viziune. Cum crezi ca ai sa opresti cercetarea genetica, implementarea si raspindirea continua de soiuri noi? E imposibil sa opresti asa ceva la nivel global. Pe de alta parte ti-e frica ca ne ingrasam si ca murim peste 3 generatii de soareci??!! Fii serios! Daca iti pui imaginatia in miscare ai sa gasesti scenarii mult mai cumplite. Si cu toate astea, tot NU EXISTA nici o posibilitate sa opresti cercetarea genetica la nivel global.
In rest ai dreptate. Cantitate vs calitate si respectul fata de echilibrul natural. Insa prostii tot o sa facem. E in firea umana sa depaseasca limitele lacomiei si bunului simt.
Te intreb pentru ca nu stiu. Eu ma consider ecologist, dar n-am fost niciodata impotriva cercetarii genetice si a rezultatelelor acesteia.