In Romania nu este pesta porcina africana, iar produse din carne de porc nu au fost exportate in Elvetia nici in acest an si nici in 2013, a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), transmite Mediafax.

In ce priveste informatia ca Elvetia va interzice, de miercuri, importul de porci vii si orice fel de carne de porc provenind din mai multe tari europene unde au fost depistate de curand cazuri de febra porcina africana, fiind vizate si importurile din Bulgaria si Romania, precum si cele din anumite regiuni din Croatia si Letonia, ANSVSA a precizat ca "in Romania nu evolueaza pesta porcina africana (nici pesta porcina clasica)".

"Autoritatile elvetiene nu au facut altceva decat sa anunte implementarea, prin acte normative nationale, a legislatiei europene, respectiv a Deciziei CE nr 764/2013. In consecinta, comertul continua in aceleasi conditii, Elvetia respectand prevederile stabilite de legislatia europeana", se arata intr-un comunicat de presa al ANSVSA.

Potrivit sursei citate, comertul cu carne de porc si produse din carne de porc provenite din Romania este permis in Elvetia asa cum este permis pe intreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea conditiilor stipulate in Decizia CE nr 764/2013.

"Comertul comunitar cu porcii vii din Romania nu este deocamdata permis. ANSVSA ia toate masurile necesare pentru a indeplinii cerintele necesare pentru deblocarea si a acestui tip de schimb comunitar", se mai arata in comunicatul citat.

ANSVSA a mentionat ca Romania "nu a exportat produse din carne de porc in Elvetia in anul 2013, si nici in acest an, pana in prezent".

Totodata, ANSVSA reaminteste ca a luat masuri de prevenire a aparitie pestei porcine africane de la inceputul acestui an, iar masuri sunt in continuare aplicate. Printre masurile care se iau, ANSVSA mentioneaza informarea si instruirea serviciilor sanitare veterinare de la nivel national, informarea fermierilor, operatorilor economici, a asociatiilor de crescatori de animale si a admistratorilor fondurilor de vanatoare, convocarea unei sedinte a Consiliului Stiintific pentru a supune analizei acestui for situatia creata de evolutia pestei porcine africane la porcii mistreti din Lituania si Polonia.

AFP a relatat, miercuri, ca Elvetia va interzice importul de porci vii si orice fel de carne de porc provenind din mai multe tari europene in care au fost depistate de curand cazuri de febra porcina africana.

Importurile din Bulgaria si Romania ar fi vizate, dar si cele din unele regiuni ale Croatiei si Letoniei, a precizat AFP, citand autoritatile sanitare elvetiene.

Interdictia s-ar referi la porci si la mistreti, precum si la orice fel de carne care provine de la aceste animale, dar si la material seminal, ovule si embrioni.

Din anul 2007, aceasta maladie porcina, endemica in unele regiuni din Africa Subsahariana, si-a facut aparitia in Peninsula Balcanica, raspandindu-se pana aproape de Rusia.

Dupa descoperirea luna trecuta a unor mistreti morti, dintre care multi atinsi de febra porcina africana, Letonia a decis sa ia masuri de sacrificare a acestor animale.

Din ianuarie, mai multe cazuri de pesta porcina africana au fost semnalate pe teritoriul Uniunii Europene, implicand doar mistreti, in zone limitrofe Belarusului, a precizat AFP.