Romanii vor avea la dispozitie incepand din luna martie 2015 o platforma online unde vor putea compara si identifica magazinele de unde pot cumpara alimentele de baza la cele mai mici preturi, potrivit unui proiect pilot anuntat vineri de Consiliul Concurentei. Proiectul va fi implementat in Capitala in perioada martie-decembrie 2015 cu o finantare de 80.000 de euro de la bugetul de stat, urmand ca dupa incheierea acestei perioade sustinerea financiara sa se realizeze din fonduri europene, au precizat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii.

Carnea, unul dintre cele mai cautate produse in magazineFoto: Agerpres
  • "Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) cu sprijinul Guvernului (prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor  - ANPC) si al Consiliului Concurentei  lanseaza proiectul pilot 'Monitorul preturilor bunurilor de consum', se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri de Consiliul Concurentei.

Proiectul isi propune crearea unui platforme on-line care sa afiseze saptamanal preturile produselor care fac parte din cosul zilnic al populatiei. Obiectivele proiectului sunt pe de-o parte informarea consumatorilor care vor putea compara preturile si identifica magazinele de unde pot cumpara alimentele de baza la cele mai mici preturi, iar pe de alta parte scaderea preturilor ca urmare a cresterii concurentei intre magazine.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurentei au precizat ca "acest proiect se va afla pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de saptamana viitoare".

Lansarea acestui proiect are loc in contextul negocierilor de la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care sa asigure transparenta pe lantul comercializarii produselor de la producator pana la raftul magazinelor.

Un proiect similar a fost realizat de Guvernul Greciei, prin Ministreul Comertului si a avut ca rezultat, dupa trei luni de la implementare, o scadere a preturilor cu 7%.