Ati auzit, probabil in repetate randuri, expresii de genul practica este mama invataturii sau ajungi sa cunosti pe cineva cu adevarat daca umbli o perioada in mocasinii persoanei respective. Ei bine, acestea se aplica fara doar si poate, si in cazul invatarii unei limbi straine. Unii aleg sa petreaca o perioada mai lunga de timp in tara in care se vorbeste limba pe care doresc sa o invete. Aceasta expunere totala, mai ales in cazul celor care nu au mai studiat limba respectiva, este una foarte eficienta deoarece, persoanele in cauza sunt practic obligate de situatie sa asimileze cuvinte si constructii lexicale si gramaticale intr-un timp foarte scurt. Altfel, nu se pot descurca in mediul respectiv.

Which witchFoto: British Council

O metoda asemanatoare de predare a limbii engleze, immerse into English (integrare completa in universul limbii engleze), este folosita cu succes de catre British Council, in 100 de tari din intreaga lume, de peste 75 de ani - si asta fara a fi nevoie de petrecerea unui anumit timp intr-o tara vorbitoare de limba engleza.

Regula de baza respectata cu strictete este aceea ca, profesorii care predau engleza la British Council, indiferent de nationalitatea lor si de nivelul de cunostinte de limba locala, comunica la ore cu toti cursantii doar in limba engleza. Acest principiu se aplica si cursantilor aflati la nivelul de incepator, fie ei copii sau adulti.

O particularitate a Consiliului Britanic este aceea ca, la orele de curs pentru copiii cu varsta intre 4 si 9/10 ani (clasa a IV-a), fiecare profesor este insotit de un asistent, vorbitor de limba locala (in cazul nostru, limba romana), care insa nu foloseste limba respectiva decat in situatii exceptionale. Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe profesori sa explice prin gesturi si demonstratie ceea ce vor sa le transmita micilor cursanti - de exemplu, profesorul explica in engleza ce activitate sau joc urmeaza a se desfasura la curs, iar impreuna cu asistentul le arata copiilor ce trebuie sa faca sau cum se deruleaza jocul respectiv.

Invatarea prin joc si interactiune cu alti copii este foarte valoroasa, pentru ca dezvolta abilitati ce le vor fi extrem de utile copiilor in formarea lor personala si profesionala, ca de exemplu incredere in sine, socializare, capacitatea de face conexiuni si de a lucra in echipa. In acelasi timp, copii nu se simt supusi unor presiuni si invata lucruri noi mult mai repede pentru ca le place sa se joace.

La fel de importanta este si implicarea parintilor in procesul de invatare. Acestia primesc acces la o platforma digitala unde pot gasi obiectivele cursului, structura fiecarui capitol din manual si ce se face la fiecare curs, site-uri utile si sfaturi despre cum sa-si ajute copiii acasa pentru a invata mai bine. Procesul de invatare trebuie sa fie continuu pentru ca asimilarea cunostintelor sa se faca in mod rapid si asezat.

In cazul cursantilor adulti, aflati la un nivel incepator de limba engleza, profesorii se descurca fara ajutorul asistentilor, deoarece adultii au o capacitate de intelegere mult mai mare decat a copiilor. Iscusinta profesorilor dobandita prin multa practica, face posibila comunicarea intre acestia si cursanti.

In plus, toti cei care invata engleza la British Council, incepand cu nivelul Juniors (8 ani - clasa a IV-a), primesc acces la o platforma educationala interactiva unde profesorii creeaza grupe pentru clasele lor, posteaza ce s-a facut la ore, dau teme ce se completeaza online, iar cursantii isi pot vedea rezultatele. Parintii minorilor au posibilitatea de a-si crea si ei un cont pe aceasta platforma, avand acces la informatiile despre curs, teme si rezultatele propriilor copii; contul lor nu le permite insa, si rezolvarea temelor in locul copiilor.

Pe langa aceasta componenta educationala, platforma, asemanatoare cu Facebook, raspunde si nevoii de comunicare si interactiune atat cu profesorii, cat si cu alti cursanti, din alte grupe stabilite in functie de categoriile de varsta pe care sunt structurate si cursurile. Prin urmare, cursantii intra intr-o adevarata comunitate a celor care doresc sa invete limba engleza si sa cunoasca persoane cu interese comune.

Aceasta integrare completa se realizeaza astfel, atat prin cele 36 de ore / trimestru de comunicare exclusiv in limba engleza, cat si prin componente aditionale, precum platforma digitala, bibliotecile ce ofera acces la mii de resurse in limba engleza, cluburi de conversatie, activitati culturale si educative desfasurate in limba engleza, in afara cursurilor. Practic, se aduce limba engleza mult mai aproape de cei ce doresc sa o invete, cursantii simtandu-se astfel transpusi intr-o lume vorbitoare de limba engleza.

Cursurile de iarna la British Council incep in data de 10 decembrie, iar inscrieri se mai pot face pana in data de 6 decembrie inclusiv.