Premierul Victor Ponta ameninta ca va impune "taxe atat de mari" impotriva comerciantilor care nu vor reduce preturile dupa scaderea TVA la produsele alimentare "incat tot ce castiga speculativ sa piarda pe partea cealalta".

HotNews.roFoto: Hotnews

La inceputul sedintei de guvern, Ponta a cerut ministrului Agriculturii, Consiliului Concurentei si Autoritatii pentru Protectia Consumatorului sa verifice daca sunt adevarate informatiile relatate de o parte a presei potrivit carora o mai multe supermarketuri ar fi inceput sa majoreze preturile astfel incat reducerea TVA de la 24% la 9% sa nu conduca la o scadere reala a preturilor.

"Putem sa-i obligam pe toti cei ce activeaza pe piata sa respecte principiul competitivitatii prin masuri foarte clare si foarte dure (...) Avem masuri legislative pe care le putem lua, putem introduce taxe speciale" pentru cei care nu vor reduce preturile dupa scaderea TVA la produsele alimentare, a spus Victor Ponta, fara a preciza la ce "taxe speciale" se refera.

"Vom pune niste taxe atat de mari incat tot ce castiga speculativ sa piarda pe partea cealalta", a amenintat el.

Primul ministru a cerut ministrul Agriculturii sa prezinte in sedinta de saptamana viitoare daca sunt reale informatiile despre majorari de preturi.

Reamintim ca reprezentantii marilor lanturi comerciale au fost audiati marti la Comisia de agricultura pentru a explica daca au fost facute majorari de preturi in ultima vreme, presedintele Comisiei de agricultura, Nini Sapunaru, aratand ca sunt mai multe informatii privind cresterea preturilor din magazine, iar opinia publica este ingrijorata ca reducerea TVA nu va duce la scaderea acestor preturi.

Reprezentantii supermarketurilor au sustinut ca nu au facut nicio majorare de pret la produsele alimentare, in perspectiva reducerii TVA si ca aceste preturi vor scadea cu 12%, relateaza Mediafax.