Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, ca, saptamana trecuta, a mers in control la hypermarket-uri, insa ulterior s-a corectat, spunand ca actiunea sa a fost de fapt o vizita pentru discutii cu marii retaileri.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am fost in control. Cu toate ca nu as vrea sa va detaliez foate mult astazi", a spus Constantin, intr-o conferinta de presa.

Intrebat de HotNews in baza carei legi a efectuat controlul la hypermarketuri, ministrul Agriculturii s-a corectat, afirmand ca, de fapt, a fost o "vizita" pentru discutii cu marii comercianti descinderea sa alaturi de reperezntantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si ai Consiliului Concurentei.

"Nu am facut un control", s-a corectat ministrul.

Atentionat de Hotnews ca a in urma cu doar cateva secunde a afirmat ca a fost in control, ministrul s-a razgandit si a insistat ca nu a fost vorba despre un control, ci despre o discutie cu reprezentantii hypermarketurilor, la care a fost invitat de lantul de magazine Kaufland.

"Imi cer scuze daca am spus control. Am avut o discutie cu reprezentantii hypermarketurilor si vom face in continuare aceste discutii pentru ca eu cred ca este absolut nevoie. Din ce am inteles, si asociatia marilor magazine si toti cei care sunt comerciantii, astazi, in piata vor sa transmita un mesaj foarte clar ca nu vor creste preturile, dar trebuie sa ne asiguram ca acest lucru se intampla si cred ca procesul de transparenta, astfel de discutii, sa nu le spunem controale, astfel de discutii si astfel de vizite cred ca sunt benefice atat pentru, dar si pentru comercianti in perspectiva cresterii increderii consumatorului", a mai explicat ministrul Agriculturii.

El a mentionat ca va continua discutiile cu hypermarketurile privind preturile la alimente.

"Maine vom avea o discutie cu institutiile statului care sunt implicate in acest proces de monitorizare, ma refer la Protectia Consumatorului, Consiliul Concurentei, la Directia de Inspectii din Ministerul Agriculturii, la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara, Institutul National de Statistica astfel incat sa evaluam cum evolueaza preturile, nu de atunci, ci din luna martie pana in luna iunie.

Maine, la discutia pe care o vom avea si la care se vor alaturi si producatorii, procesatorii, dar si comerciantii probabil vom cauta solutiile cele mai bune pentru ca miercuri sa prezentam in guvern un raport complet vizavi de evolutie si vizavi de ce trebuie facut de acum inainte astfel incat masura pe care noi mizam foarte mult ca va relansa consumul sa se simta si la beneficiarul si anuma la consum", a mai afirmat ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii Daniel Constatin a fost prezent, joia trecuta, la un hypermarket Kaufland din Bucuresti, pentru a verifica daca preturile au crescut inaintea aplicarii masuri de scadere a TVA la produse alimentare si bauturi nealcoolice, de la 1 iunie.

In prealabil, pe site-ul MADR, Constantin si-a anuntat actiunea la Kaufland drept "vizita".

"Vizita de lucru la hypermarketul Kaufland din bdul. Barbu Vacarescu, impreuna cu presedintele ANPC, Marius Dunca si cu reprezentantii Consiliului Concurentei. Cu aceasta ocazie vor avea loc discutii cu conducerea Kaufland dar si cu reprezentantii marilor retaileri" - asa era anuntata descinderea lui Constantin, alaturi de sefii unor institutii de control, la Kaufland.

"Eu nu am sesizat pana acum o crestere a preturilor la alimente dar voi face un exercitiu in fiecare saptamana sa vedem cu evolueaza pe aceste produse de baza care nu lipsesc din cosul zilnic al fiecarui roman. Am fost invitat sa merg si in alte magazine si voi face acest lucru in perioada urmatoare" a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constatin, la finalul "vizitei", potrivit Agerpres.

De altfel, ia iesirea din magazin, Constantin si sefii institutiilor de control aveau in maini plase cu cumparaturi.

Ministrul Constantin s-a deplasat joia trecuta la hypermarket dupa ce, in sedinta de guvern, premierul Victor Ponta il "rugase" sa verfice unele informatii aparute in presa, potrivit carora marile hypermarketuri ar fi umflat brusc preturile la alimente, in preajma reducerii TVA de la 24% la 9% la aceste produse.

"Ii rog pe ministrul agriculturii pe sefii ANPC si Consiliul Concurentei sa incepeti deja sa verificati daca ceea ce a aparut in presa e adevarat, daca hypermarketuri, comercianti, profita de masura reducerii TVA pentru a-si mari preturile acum. Vreau sa va rog sa vedeti daca sunt intelegeri necompetitive, sa verificam in primul rand daca e adevarat", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a amenintat marii cmercianti cu suprataxe, daca se va dovedi ca au umflat artificial preturile la alimente pentru a absorbi reducerea TVA.

"Vom pune niste taxe atat de mari incat tot ce castiga in mod speculativ sa piarda pe partea cealalta", a mai spus prim-ministrul.

De la 1 iunie, taxa pe valoare adaugata va scadea la 9% pentru toate produsele alimentare, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.