Dimensiunile bagajelor de mana acceptate de marile companii aeriene ar putea sa scada
Desi detaliile cu privire la modul in care vor fi implementate aceste recomandari sunt neclare, si ar putea varia de la o companie la alta, masurile ridica posibilitatea ca multi pasageri sa fie nevoiti sa puna in cala aeronavei bagajele care pana acum erau acceptate cu ei.
In cele din urma, calatorii se vor vedea probabil nevoiti sa cumpere genti de dimensiuni mai mici sau sa plateasca taxa pentru bagaj de cala, precizeaza The Guardian.
Recomandarile IATA sugereaza ca bagajul de mana optim are 55 cm lungime, 34 cm latime si 19 cm inaltime, mai putin decat dimensiunile maxime permise la ora actuala de majoritatea companiilor mari.
Spre exemplu, American Airlines, Delta Air Lines si United Airlines permit la ora actuala bagaje de mana cu dimensiuni de pana la 56cm x 35,5 cm x 23 cm.
"Inca o data, companiile aeriene gasesc un mod princare sa faca din problema lor, problema pasagerilor - si vorbim de o problema scumpa", a declarat pentru The Guardian Henry Harteveldt, consultant specializat pe calatorii.
Lipsa de spatiu pentru bagajele de mana este cauzat de faptul ca companiile aeronautice inghesuie prea multe scaune in avioane si ii taxeaza pe pasageri pentru transportul bagajului in cala, a adaugat Harteveldt.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Daca tot s-a ieftinit combustibilul dar nu si biletele, hai sa mai bagam o ingradire - ma astept in curand la stat in picioare (numai cei care platesc o taxa vor sta jos).
Idem pentru acces la toaleta si de mancare la chisocul din fundul avionului.
Iar daca avioanele vor zbura mai jos, poate economisesc aerul conditionat si cu presurizarea lui - se fac geamuri care se deschid si iata conditii de zbor.
Iar urcarea si coborarea din avion; cu mijloace proprii de urcare (scari tinute de rude si pretenii care te insotesc/asteapta avion); sau prin saritura daca esti singur pe lume sau agent de vanzari!
Dar exist asi o parte pozitiva: poate vor permite fumatul la geamul deschis si sa permita sa tii la rece berea de acasa, atarnand-o afara la -10 grade (doar daca este la pet!)