Tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au ajuns vineri la un "acord decisiv" in ceea ce priveste produsele din domeniul tehnologiei informatiei (IT), care reprezinta 1.300 de miliarde de dolari, a anuntat OMC, intr-un comunicat citat de AFP.

Tarile membre, care reprezinta principalele state exportatoare de produse IT, au convenit "sa elimine drepturile de vama pentru peste 200 din aceste produse".

Printre ele figureaza noile generatii de semiconductori, sistemele de navigatie prin GPS, aparatura medicala precum RMN, masini unele pentru circuite integrate, sateliti de telecomunicatii si ecrane tactile.

"Acordul de astazi este unul major", a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo. "Valoarea anuala a comertului cu aceste produse depaseste 1.300 miliarde dolari si reprezinta circa 7% din comertul mondial de bunuri".

Acest comert "este mai important decat cel cu automobile sau cele ale textilelor, imbracaminte, fier si otel reunite", a adaugat el.

"Eliminarea tarifelor vamale pentru un comert de o asemenea importanta va avea un impact enorm si va incuraja o reducere a preturilor, inclusiv in sectoarele care folosesc astfel de produse, va crea locuri e munca si va stimula puternic cresterea mondiala", a adaugat el.

Textul urmeaza a fi finalizat pentru a fi prezentat spre semnarea oficiala in cadrul urmatoarei reuniuni ministeriale a OMC, din decembrie, la Nairobi.