1. Anul trecut 18 milioane de fermieri din 28 de state ale lumii au cultivat plante modificate genetic pe aproape 200 de milioane de hectare de teren.
2. Dupa ce au analizat 1.783 de studii privind siguranta culturilor obtinute prin intermediul biotehnologiilor verzi si impactul acestora asupra mediului inconjurator, cercetatorii de la Universitatea din Perugia (Italia) au ajuns la concluzia ca, in cazul in care sunt consumate, acestea nu prezinta niciun risc pentru sanatate.
3. Pana la 90% din hrana consumata de animalele din ferme provine din plante modificate genetic, cunoscute si sub numele de transgenice. Un studiu recent, in cadrul caruia au fost analizate date privind sanatate animalelor inainte si dupa introducerea hranei modificate genetic in alimentatie a aratat ca pe un esantion de peste 100 de miliarde de capete nu au fost observate efecte nefavorabile la nivelul sanatatii si nici la nivelul productivitatii.
4. In Uniunea Europeana s-au important, in 2014, 33,6 milioane de tone de boabe si srot de soia doar din 6 state. Cele mai mari cantitati de soia au provenit din Brazilia, Argentina si Statele Unite, toate cunoscute pentru culturile lor aproape integral modificate genetic.
5. Intreaga productie de soia din cadrul Uniunii Europene, care provine exclusiv de la plante conventionale, este de 1,7 milioane de tone pe an, sub 5% din necesarul care trebuie asigurat statelor membre.
- Citeste mai mult pe www.infoomg.ro
Dupa aceea e dezastru, trebuie inlaturate superburuienile (o creatie a culturilor OMG) manual, deci practic te intorci 20 de ani in timp.
2) Erbicidele pentru culturi OMG sunt foarte costisitoare, ceea ce duce la sinucideri in randul taranilor care le folosesc - a se vedea cazul Indiei.
3) Au fost numeroase esecuri ale culturilor OMG numite "Failure to Yield", caz in care companiile au trebuit sa-i despagubeasca pe fermieri. Deci nu se poate conta pe OMG-uri sa dea rod.
4) Culturile ecologice s-au dovedit mai robuste decat OMG-urile in cazuri de seceta extrema si inundatii. Plantele OMG sunt foarte fragile.
5) Contractele cu firmele furnizoare sunt restrictive si efectiv inrobesc fermierii, obligandu-i sa cumpere de la aceeasi firma iar si iar.
Mai sunt multe alte probleme, cautati pe net.