Poti sa o numesti "Coalitia Ignorantilor". Inca din prima saptamana a lunii octombrie, 17 tari Europene - incluzand Austria, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda si Polonia au folosit noile reguli ale Uniunii Europene pentru a anunta interzicerea culturilor de plante modificate genetic.

Aceste interdictii expun realitatea ingrijoratoare care arata cat de departe a mers Europa impotrivindu-se stiintei moderne. Este adevarat ca interdictiile nu se aplica in mod direct cercetarii stiintifice, iar cateva tari au declarat ca sunt deschise cultivarii OMG-urilor, dar efectul asupra stiintei biotehnologice in Europa va fi unul dramatic - de ce ar vrea cineva sa petreaca ani de zile dezvoltand culturi modificate genetic stiind ca ele vor fi scoase in afara legii prin decret guvernamental?

Astfel, continentul inchide calea unui intreg camp de eforturi stiintifice si tehnologice umane. Aceasta situatie este similara cu hotararea Americii de a declara boicotarea unui automobil in 1910 sau cu interzicerea tiparului in Europa secolului XV.

Oamenii de stiinta si fermierii au privit cu consternare cum diferite state au urmat exemplul dat de Scotia, de interzicere a cultivarii plantelor modificate genetic. Dupa luarea acestei decizii, reprezentanti ai mai multor organizatii stiintifice si institutii academice au scris guvernului scotian pentru a-si exprima adanca ingrijorarea "cu privire la potentialul efect negativ pe care il are Scotiei asupra stiintei".

Fara nicio rusine, un purtator de cuvant al liderului Partidului National Scotian a recunoscut ca decizia primului ministru a fost luata fara a cere parerea consultantului sau pe probleme stiintifice deoarece aceasta "nu se baza pe dovezi stiintifice". In schimb, prioritatea a fost cea de a proteja "imaginea de verde curat" al legumelor si fructelor produse pe teritoriul Scotiei, conform secretarului pentru Afaceri Rurale, Produse alimentare si Mediu.