Traditie si supermaket

UE ordona: tacerea porcilor! Vorbesc urmasii lui Lica Samadau

de Ruxandra Hurezean     HotNews.ro
Joi, 6 decembrie 2007, 12:30 Economie | Consumator


Sa-l asomez sau nu?
Foto: HotNews.ro
Peste vaioagele mocirloase ale Romaniei nu se va mai auzi tipat de porc injunghiat in noaptea dinspre ziua lui Ignat. Cel putin asa o cer birocratii de la Bruxelles. Urmasii lui Lica Samadau insa, porcar din tata-n fiu, vor hacui porcul tot cum stiu ei. Pentru asta, ungurii au fost amendati de UE.

Anul acesta a fost prima data dupa o suta de ani cind urmasii lui Lica Samadau nu au avut voie sa-si mai aleaga porcar. In fiecare an, la 1 ianuarie, se adunau si-si alegeau un porcar la turme pentru anul care incepea. Un sarac caruia ii dadeau “pita, slana, brinza, cereale si ceva bani”. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana autoritatile au spus “gata”! De acum nu mai e voie.

Porcii nu mai merg la cimp, nu mai merg in padurile de pe linga balta. Porcii nu mai ies pe porti, nu mai scurma drumul, nu mai murdaresc locul. Astea sint regulile europene. Asa l-au mai omorit o data pe porcarul Samadau, iubitor de viata si de libertate, barbat intre barbati, cam cum sint toti cei de pe valea Ineului.

Mocirla, satul lui Samadau

Mocirla e cam la 20 de kilometri de Ineu, linga Arad. E satul din care a plecat Lica Samadau cu turmele de porci si a facut avere. Prin partile locului se ajunge greu. Si acum drumurile sint mocirloase, aprinse la culoare de huma intinsa ca-n palma, sfisiind pustietatea care se intinde de-a stinga si de-a dreapta, pamint gol si ciulini, pamint fara de sfirsit si cirduri de ciori, pamint al nimanui.

La un capat de pod, linga o gluga de coceni cafenii, de sub o zdreanta de hirtie rinjeste smecher domnul Gigi. El le spune satenilor, de pe afis, ca vrea sa-i duca in Europa. Mocirlenii ii transmit sa mearga mai incolo cu Europa lui.

In casa popii, pe plita sfiriie pestele de duminica, iar linga soba, cu pisica pe genunchi, privind in gol, dusa cu gindul departe, sta batrina Catita Pele, urmasa eroului lui Slavici.

Catita Pele, la 92 de ani
Foto: Hotnews
"Nu stiu cine o inventat treburile astea noi, ca rau o facut"

La “intii de august o facut 92 de ani”. Ochii stinsi, pustiiti de vedere, sint ochii albastri-verzui ai lui Lica Samadau, apropiati si ascunsi dupa sprincene, sub fruntea ingusta. Are fata osoasa, miinile mari, cu vene puternice, buze subtiri, cu taietura ferma, barbatoasa.

Nepoata lui Lica Samadau, porcarul care a rasturnat proza romaneasca cu fata la pamint si a facut ca la “Moara cu noroc” sa se petreaca prima psihodrama a literaturii ardelenesti, sta la gura sobei cu un pisic in poala.

Aude numele Samadaului si tresare. “Eu cu el am samanat. Apriga la fire. Lica o fost un om curajos. Asa am fost si eu. Pai, altfel cum aveam coraj sa plec in Bucuresti la 14 ani?! Am fost menajera in casa, am strins bani si-am cumparat pamint. Eu cu frate-miu ne-am intors in sat cu banii si a facut casa lui Lica,  ca sta sa cada, iar nime din ai lui nu mai erau.” Casa unde a crescut Lica este la numarul 290, “cea cu caput de tabla, minzalita tata in verde.”

Preoteasa aduce icoana unde e infipta poza Catitei Pele de tinara. Singura poza pe care
si-a facut-o cind a fost in Bucuresti.


 
Noi am crescut porci de cind ne stim. Aveam turme de patru sute de capete, ii duceam la cimp, prin paduri, cum s-o dus si Lica cu turmele mai demult
 
 
Nepoata lui Lica Samadau
“Ce vor sa faca cu porcii?", intreaba batrina Catita. "Noi am crescut porci de cind ne stim. Aveam turme de patru sute de capete, ii duceam la cimp, prin paduri, cum s-o dus si Lica cu turmele mai demult. Din asta se traia, asta era al nostru. Nu stiu cine o inventat treburile astea noi, ca rau o facut! S-o rupe firu de tat!”

“Lica nu s-o lasat prins”, vine brusc in lumea noastra batrina cu ochii Samadaului, “el nu s-o pradat usor. L-or fugarit jandarmii din Ineu zile intregi, el o intrat si cu calu’ in biserica, dar nu s-o lasat prins.Cind n-o mai putut, s-o izbit cu capu’ de pom si-o murit, dar nu s-o predat. Eu cu Lica am samanat. Sa nu lasati sa piara nimica! Sa fie cum o fost!”

In Mocirla e si-o casa roz. La poarta ei, trecind fara treaba in josul satului, o batrina care nu-si mai aminteste nimic. Are de vinzare un porc. Il da ieftin, cam sase milioane. Daca n-o reusi si n-o reusi sa-l dea la un client “strein”, l-o da la “colectarii” care vin cu masinile de la Arad sa stringa porci, 40-50 mii lei kila in viu. “Ii mult? Da-apai si cit i-om dat de mincare! Nici ca mai renteaza!”

Fugaritul porcului

In Mocirla sa s-a amestecat putin porcaria cu politica, iar satul de s-a numit asa, ca albia de noroi unde se scaldau porcii, pe vremea taranistilor s-a scuturat de mil si s-a redenumit “Vasile Goldis”, dupa omul politic ce “o concurat la facerea Romaniei Mari, la 1918 si care are casa pustie, aia galbina, cu giste la poarta.”

Pe linga portile ferecate nemteste e si casa nepotului lui Vasile Goldis. il cheama tot Goldis, asa cum ii spune acum si satului, ca-s mai toti ai lui Goldis sau, daca nu, ailalti, din neamul lui Samadau. Batrinul are un porc insemnat cu crotalie galbena. Ne arata afumatoarea, gospodaria lui intemeiata si bine tinuta de miini de 86 de ani. Florea Goldis e sceptic. Nu crede ca va ajunge veterinarul pina si in batatura dumisale. Cu pistolul? O-ho! S-o vada si pe asta!

 
Ii dadeau drumul porcului prin batatura si apoi, sub ochii muierii care astepta cu covata, jap, il hacuiau la git, ii retezau duda!
 
 
Florea Goldis
“Noi om crescut porci de cind neamul nostru o fost neam. Noi ii omorim dupa datina. Ati auzit de Lica Samadau? Sintem oameni aspri! Pina amu’ veneau 8-10 barbati si feciori, cam cind se lumina ca sa se vaza tat, in dimineata lui Ignatu. Ii dadeam drumul porcului prin batatura, sa alerge un pic, sa fie asa, ca la cimp, barbatii faceau zarva, il fugareau olecuta, se faceau ca nu-l prind, si apoi, sub ochii muierii care astepta cu covata sa prijoana singele cald, jap, il hacuiau la git, ii retezau duda!”

 • Romania, impotmolita intr-o poveste cu porci si pistoale

Autoritatile din Romania au emis Ordinul 180 din 2006 in care se prevede obligativitatea asomarii animalelor inainte de sacrificare, conform cu directiva CE 93/119, dar nu au reusit sa pregateasca mijloacele prin care sa se si faca acest lucru. Prin urmare, in 29 noiembrie 2007, conducerea Autoritatii National Veterinare s-a intilnit cu Colegiul Medicilor Veterinari ca sa-i convinga sa preia serviciul de asomare a porcilor inainte de taiere. Nu s-a ajuns insa la semnarea unui acord. S-a stabilit doar ca daca vor, veterinarii pot sa faca acest lucru, dar nu e o obligatie pentru ei.

 • Veterinarii se cam codesc

“Din cei 80 de veterinari din judetul Cluj, oameni cu care ne-am intilnit saptamina trecuta, nici unul nu a dorit sa se ocupe de asomare. Au si asa prea multe pe cap! Va dati seama, intr-o dimineata, pe la ora 7, cincizeci de gospodari dintr-un sat vor sa taie porcul. La cine sa mearga mai intii veterinarul? Si asta intr-un sat, dar in 6-7 sate?! E nebunie! Teoretic, noi i-am instruit, practic nu se poate! Eu as zice asa, sa facem si noi ca la nemti si sa autorizam macelarii din sat sa faca treaba asta. Sa aiba pistol cu glont captiv si cind merg sa taie, fac si asomarea. Percep o taxa, dar asta e! Insa de chestiunea cu macelarii trebuie sa se ocupe autoritatile locale”, spune directorul DSV Cluj, Alexandru Duma.

 • Macelarii rurali ar trebui testati psihologic

Autorizarea macelarilor ar presupune ca ei sa declare veniturile la finante si sa plateasca impozit, dar in Romania aceasta “meserie” s-a practicat la negru sute de ani. Ba mai mult, acesti asa–zisi macelari de la sate ar trebui testati psihologic de politie si autorizati. Ei vor folosi pistoalele respective in conditiile in care la taiatul porcului se consuma alcool din plin.

 • Ungurii, amendati pentru pastrarea traditiei

In 1993, UE a adoptat o lege prin care evreii si musulmanii au dreptul la sacrificari ritualice ale animalelor. Astfel, caprele, oile, vacile si porcii se vor omori printr-o singura taietura de cutit si fara asomare prealabila, in cazul unor astfel de ritualuri.

Reprezentantul Romaniei, Liviu Harbuz, a incercat, dar fara succes, sa obtina incadrarea taierii porcului la romani in aceleasi practici ritualice. In Ungaria aplicarea asomarii s-a facut foarte greu. Si azi taranii taie porci fara sa fie asomati. Pentru aceasta insa, tara a fost amendata de Comisia Europeana.

 • Teoria porcului la romani

Suna ciudat termenul "asomare"? Sa spunem altfel: veterinarul satului iti intra in curtea casei si iti impusca porcul in cap. Obligatoriu. Ametit cu tranchilizante, porcul va fi o victima tacuta. Departe de a mai avea loc vreo urma de ritual de vinatoare, va fi o simpla si europeana capitulare. Porcul romanesc va muri inainte sa apuce sa dea nici cea mai mica batalie. Asa suna teoretic chestiunea, conforma cu regulamentele de la Bruxelles.

Dar cine sint porcii Romaniei? Cam patru milioane in fiecare an, de grofaitori crescuti pe linga casele oamenilor, din laturi ce le ramin la masa, din huroaie de orzoaica, din tarite neghinoase. Tot ce se face mai prost si mai de nevindut la tirg maninca porcul de casa al romanului.

La rindul sau, tot ce a avut mai ieftin si mai la indemina cind crapa de foamea comunista si de foamea dintre razboaie si de foamea de dupa inundatii si de foamea de la 1907, pentru saracul roman a fost porcul din camara, porcul lui de acasa, porcul de rezerva. O lunga traditie porcareasca nascuta din foame e pe punctul de a disparea intr-o singura iarna. Aceasta iarna.

Romania a intrat deja in era supermarketului. O anunta cozile infernale din aceste zile de la casele de marcat. In cosurile ticsite cu cumparaturi, porcul de Ignat aterizeaza feliat la suta de grame si in ambalaj vidat. Nici o picatura de sange, nici miros de sorici parlit. Iar gustul - ce mai conteaza gustul cand ai un ambalaj asa de frumos?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4365 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Harbuz a incercat (Joi, 6 decembrie 2007, 13:08)

  Gigel [anonim]

  Nu stiu cat a incercat Harbuz sa pastreze traditia si cat de mult ii doare in cot pe guvernanti de traditii. Si la nivel de taran si la nivel de politicieni, treaba este privita in stilul unei reclame stupide la bere, unde, indiferent de ce e vorba, se spune &quot;acum, de cand cu normele astea europene... &quot; Evident, solutia aplicata este la fel ca cea din reclama: zicem ca ei si facem ca noi. <br/>De ce sa n-o spunem deschis ?! Romanii au fost invatati de sutele de ani de stapanire straina, continuata de cateva decenii de guvernare comunista (tot de factura straina, daca stam sa ne gandim) sa nu ridice capul, sa linga mana stapanului si sa se gudure pe langa tot felul de ciocoi si parveniti. Normal, cand cei ce te conduc nu au nicio tangenta cu nevoile si spiritul tarii, tentatia de a-i &quot;trimite undeva&quot; si a-ti vedea de treburi pe ascuns e chiar o metoda de supravieturie.<br/>Problema este ca Uniunea Europeana se cam incapataneaza sa creeze reguli pentru toti cetatenii si nu prea accepta vopsitul ciorii. Daca nu intelegem odata ca nu pacalirea sistemului este solutia, ci contributia noastra la formularea regulilor dupa care acesta functioneaza, avem toate sansele sa fim rejectati din Europa. Moral, ca juridic, e mai dificil.
  • +1 (1 vot)    
   Cum a incercat Harbuz? (Joi, 6 decembrie 2007, 17:15)

   iomis [anonim] i-a raspuns lui Gigel

   Esecul doctorului de a convinge autoritatile de valoarea traditiei romanesti nu inseamna decit ca nu a fost in stare sa se documenteze corespunzator despre implicatiile mitice ale obiceiului. Exista o literatura intreaga care decodeaza semnificatia sacrificiului. Daca doctorul e bun doar la medicina, de ce sa nu trimitem un etnolog sa pledeze? Pentru ei (e.u.) o fi porcul doar material veterinar, la romani insa practicile au o incarcatura spirituala, chiar daca practicantii nu o constientizeaza!
   • 0 (0 voturi)    
    aberezi (Vineri, 7 decembrie 2007, 12:24)

    Nae [anonim] i-a raspuns lui iomis

    Ce incarcatura spirituala mai e, daca, asa cum ai zis, &quot;practicantii nu o constientizeaza&quot;? <br/>Sau crezi ca se apropie inevitabil de Doamne-doamne, cand alearga chiuind prapaditul ala prin gradina beti morti sa-i ia glandu&#39;?<br/>Romanu&#39; inca mai taie porcul de Ignat dintr-un singur motiv in momentul asta: e prea sarac sa fie fermier si aiba mai multi pe care sa-i taie oricand. Situatia se schimba.
    • 0 (0 voturi)    
     sensul (Sâmbătă, 8 decembrie 2007, 13:07)

     iomis [anonim] i-a raspuns lui Nae

     Practicantii datinelor nu stiu decit arareori semnificatia, e valabil peste tot in lume. Ei stiu ca trebuie facute. Semnificatia obiceiului de Ignat o gasesti in literatura de specialitate. Obiceiurile noastre nu sint despre &quot;Doamne- doamne&quot;, dar nu e aici nici locul si nici spatiul sa afli asta...
  • -3 (3 voturi)    
   raspuns pt gigei (Joi, 6 decembrie 2007, 23:14)

   a1 [anonim] i-a raspuns lui Gigel

   o contributie la sistemul actual ar fi total inutila. nu are rost sa ne implicam in democratie si laissez-faire. nu ar iesi in continuare nimic bun pentru toata lumea decat pt cei de sus. atata timp cat nu vedem ca orice sistem ce are un caracter ierarhic e nociv individului si respectiv societatii nu va fi niciodata bine
 • +1 (1 vot)    
  Porci vs. tauri (Joi, 6 decembrie 2007, 13:44)

  Daniel [anonim]

  Nu mi se pare normal ca UE sa interzica uciderea porcilor prin metoda traditionala in Romania si sa permita uciderea cu cruzime a taurilor la coridele din Spania.
  • +1 (1 vot)    
   Tauri vs porci (Duminică, 9 decembrie 2007, 12:46)

   Secondatorul [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Secundez ce ai spus. Nu este corect sa aplici doua standarde diferite.
 • +1 (3 voturi)    
  Se poate (Joi, 6 decembrie 2007, 14:16)

  Gianni [anonim]

  Mi-a placut foarte mult articolul. <br/>Felicitari pentru acest articol, foarte bine facut.
 • +1 (3 voturi)    
  f. ok reportajul (Joi, 6 decembrie 2007, 14:44)

  prozelitul [anonim]

  Ruxandra, felicitari. Bine scris, bine comentat.<br/><br/>&quot;Romania a intrat deja in era supermarketului. O anunta cozile infernale din aceste zile de la casele de marcat. In cosurile ticsite cu cumparaturi, porcul de Ignat aterizeaza feliat la suta de grame si in ambalaj vidat. Nici o picatura de sange, nici miros de sorici parlit. Iar gustul - ce mai conteaza gustul cand ai un ambalaj asa de frumos?&quot;<br/><br/>Ai surprins f bine momentul prin care se trece.
 • +2 (2 voturi)    
  asocierea cu taxa auto (Joi, 6 decembrie 2007, 15:01)

  titi [anonim]

  pai se pare k nu avem voie sa taiem porcul k ne amendeaza UE, dar daca ne amendeaza pt taxa de prima inmatriculare, nu e nici o problema? o noua practica prin care banditii de la putere imping oamenii de la tara spre saracie si disperare
 • 0 (4 voturi)    
  Despre porcii din Romania... (Joi, 6 decembrie 2007, 15:05)

  silvia h [anonim]

  Mi se pare o indrazneala mare si o obrazbnicie fara egal, ca niste scortosi care nici nu stiu bine unde este Romania sa ne impuna sa renuntam la traditiile noastre. De ce ne-au primit in UE? Au avut acceptul nostru, al poporului, prin referendum? NU! Atunci? Pe cand vor veni cei din UE sa-mi numere sarmalele din oala sau sa-mi interzica tochitura si mamaliga?
 • 0 (2 voturi)    
  Superb! (Joi, 6 decembrie 2007, 15:57)

  Kina [anonim]

  Un comentariu atat de frumos nu am citit de mult. Sincer.<br/>Felicitari Ruxandra ! Extraordinar !! <br/>P.S. Imi place si ce ati facut cu imaginea per ansamblu/prezentare.
 • +1 (1 vot)    
  Gustul produsului de supermarket! (Joi, 6 decembrie 2007, 16:20)

  Steli Andrei [anonim]

  Nici o problema cu impuscatu&#39;. Sa-i forteze pe veterinari sa faca chestia asta, desi ma indoiesc eu ca lumea asteapta dupa veterinari. De regula cind se taie porcu&#39; lumea se trezeste la 5, 6 pune apa la incalzit iar pe la 7 porcu&#39; e taiat ...ca sa ai si tu timp sa-l pirlesti, sa-l transezi si toate alea ....si tot te prinde 3,4 dupa amiaza. De ce nu se da autorizatie la cine vrea sa ia?<br/><br/>Good point! - la chestia cu toridele din Spania! Ati vazut vreodata vre-un taur la sfirsitul coridei? De piatra sa fii si tot ti se face mila!<br/><br/>Chestia cu supermarket-ul? Auzi aici: &quot;porcul de Ignat aterizeaza feliat la suta de grame si in ambalaj vidat&quot; ? Chiar sunteti sigur ca aia-i carne de porc? Ce s-o mai fi pus in ea, ei stiu ....da nu&#39; vor sa spuna: E-uri, arome artificiale, conservanti! Maninca prostime!
 • +1 (1 vot)    
  f frumos (Joi, 6 decembrie 2007, 16:35)

  Cosmin [anonim]

  felicitarile mele, f friumos scris!
 • +1 (1 vot)    
  Asteptam aceleasi ordine pt Spania si Portugalia (Joi, 6 decembrie 2007, 17:25)

  Bibicul [anonim]

  Noi taiem porcul de traditie . 1 data pe an si ca sa-l mancam. Masura nu e rea scuteste de agonie si chin un animal dar sa aplice cu aceleasi masuri la toate tarile UE.<br/>Cand in Spania nu s-or mai cioparti taurii in corida SAPTAMANAL , televizat in direct si unde 30000 de &quot;oameni&quot; din tribuna ovationeaza si se bucura ca idiotii la inteparea taurlui care culmineaza cu estocada (adica infiptul unei sabii in inima) procedeu des ratat si prin care taurul nu moare si incepe sa scuipe sange pe gura in ovatiile bestiilor retardate ce alcatuiesc acel popor care se omoara intre ei si unde orgoliul e mai mare decat creierul, deci cand UE se va rasti cu tot atat aplomb la aia atunci sa aibe tupeul sa sa ne zica ceva. Intre sacrifiiul taurului de craciun si macelul din placere din coridele spaniole este o distanta ca de la cer la pamant. Sa nu uitam deci cine sunt cu adevarat Gitanes al Europei si ca Spania cat si portugalia au fost si sunt considerati asa si pe buna dreptate.
 • +1 (1 vot)    
  care este logica acestei legi ? (Joi, 6 decembrie 2007, 17:30)

  Catalin [anonim]

  Lege data de niste cucoane de la Bruxelles, crescute de mama pana la 30 de ani, si care eventual au avut o pisica sau un catzel pe care il periau toata ziua...probabil 90% din ele sunt vegetariene...care daca vad sange li se face rau. Ce nu le place lor ar trebui sa fie lege si sa nu le placa la totzi...Sa vina tipele alea sa ii spuna lu&#39; nea de 92 de ani care n-are curent in sat si n-a mers niciodata cu masina sau cu trenu sa vada ce e ala supermarket, ca de anu&#39; asta tre sa electrocuteze porcu&#39;. Mi se pare o lege pentru firme sau pentru persoane fizice care cresc animale si vand carne...dar nu pentru persoane fizice...Io mananc cum vreau si cumpar de unde vreau eu...nu tre sa-mi zica altu&#39; cum sa-mi prepar mancarea...ce fac in bucatarie e problema mea.
 • +2 (2 voturi)    
  Schimbam harbuzul? (Joi, 6 decembrie 2007, 18:25)

  p [anonim]

  Daca Dl Harbuz nu a putut impune o traditie care pentru romani inseamna mai mult decat majoritatea lor isi dau seama, poate putem face noi ceva.<br/>Articolul m-a atins cu atat mai mult cu cat nici eu nu-mi dau seama (fiind crescut la oras de mic) cu adevarat ce inseamna acest eveniment.<br/>Fiecare are opinia lui despre acest Ignatul la romani. Insa daca ne pasa cu adevarat, poate petitia de la adresa de mai jos va putea sa transmita unor politicieni nu tot timpul constienti de viata omului de rand, dintr-o tara asa de departe de Bruxelles.<br/><br/>http://www.petitiononline.com/RoXmasTr/petition.html
 • 0 (0 voturi)    
  Tacerea porcilor (Joi, 6 decembrie 2007, 18:51)

  Paul [anonim]

  Excelent reportaj, cum nu se mai fac multe astazi in presa internauta. Felicitari autorului! Cat despre&quot;performantele&quot; politicienilor si expertilor romani in negocierile cu Uniunea Europeana nu prea am ce comenta, la cat de performante sunt.
 • -2 (4 voturi)    
  Traditii... (Joi, 6 decembrie 2007, 19:42)

  Florin [anonim]

  Din cauza &#39;traditiilor&#39;, la care romanul nu vrea sa renunte, Borat a filmat Kazahstanul in Romania.<br/>De fapt, &#39;tara inapoiata&#39; se poate parafraza ca &#39;tara care nu renunta la majoritatea traditiilor&#39;.<br/>Curios e faptul ca majoritatea romanilor, inclusiv multi dintre cei care au postat aici, nu inteleg pentru ce sunt normele astea UE, este ca si cum s-ar uita la o nava extraterestra, sau ca &#39;bou&#39; la poarta noua&#39;.<br/>Norma UE nu este despre impunerea unor conditii Romaniei sau distrugerea traditiilor si nici macar pentru crearea unor conditii mai &#39;umane&#39; pentru moartea porcilor. Este pentru a iesi din evul mediu la acest capitol; dar cred ca si aceasta afirmatie, se lipeste de creierul multora dintre voi ca nuca de perete.<br/><br/>Faptul ca aceasta traditie sangeroasa are o conotatie religioasa, arata ca oamenii inca traiesc din instinct animalic si personal nu dau doi bani pe o astfel de &#39;religie&#39; a mortii - crestina, musulmana sau iudaica. <br/><br/>Mai bine ca lucrurile sa ramana ca inainte, cum spunea batrana, pentru ca in Romania mintea oamenilor oricum refuza sa evolueze.<br/><br/>Porcii, evident, ar vota impotriva Ignatului - probabil ar prefera sa manance ceva gustos de sarbatori, dar cu siguranta nu se gandesc sa sacrifice oameni. <br/>De, ei sunt porci prosti, noi Romanii stim mai mult decat atat.
  • +2 (2 voturi)    
   hai sa-ti explichez... (Joi, 6 decembrie 2007, 20:40)

   vasilke [anonim] i-a raspuns lui Florin

   O tzara fara traditii nu are nici un viitor - ca ele sint mai mult sau mai putin crude, inapoiate in acceptiunea unora, nu inseamna ca sint gresite.<br/><br/>Ai surpins bine conotatia religioasa a acestei traditii - comuna inca tuturor tarilor central-est Europene, si pana nu de mult chiar si vesticilor.<br/><br/>La fel ca si evreii, musulmanii, francezii (indopatul gistelor pt. &quot;foie gras&quot; nu e o treaba chiar umana, unde-i draga de Bardot?), spaniolii etc., avem si noi dreptul de a ne pastra traditiile - clar nu mai barbare decit ale celorlalti.<br/><br/>Apreciez ardoarea cu care doresti sa devii o fiinta mai buna - poti sa te faci vegan sau chiar vegetarian, dar nu uita ca modelul occidental actual e imperfect si temporar.<br/><br/>Dar asta e Romanul: se uita mereu in gura altuia si ia tzepe cu placere.
  • +2 (2 voturi)    
   Eu cred ca... (Vineri, 7 decembrie 2007, 3:08)

   Aurel [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Bai baiatule eu cred ca pe tine nu prea te duce capul. Nu stiu pe ce lume traiesti tu, dar daca ai fost si tu putin prea afara iti dai de diferenta dintre carnea de la tara din romania (care este produsa ca urmare a unor traditii de ev mediu...), si carnea care sa gaseste in super-marketuri, chiar si la noi mai nou, si care chiar nu are gust. Uitat-te si tu asa putin la &quot;neste&quot; cifre despre tarile astea dezvolte pline de umflati si puturosi care prin regatul ala britanic (unde traiesc pt moment) isi fac si partid pt apararea drepturilor grasilor (cica nu au loc pe scaunele din metrou, nu-si pot cumpara masini etc.). Asa ca mai lasa-ne cu aberatiile de romanas tampit care ai scos si tu capul putin prin lume, dar tu de fapt nu sti pe ce lume traiesti.
  • +1 (1 vot)    
   oare? (Vineri, 7 decembrie 2007, 14:36)

   abdi [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   Tot ce spui tu este ca romanul trebuie educat prin legi si restrictii. te-ai gandit vreun pic ca poate trebuie educat prin cultura?... ca poate trebuie intai sa vina civilizatia la el? ...sa vada si el cum e sa traiesti intr-o tara europeana in care ai pe langa drumuri asfaltate sa ai si trotuare, ...sa aibe canalizare si sa nu mai mearga in cizme de cauciuc pana la lucru, ... sa aibe copiii access la invatamant fara sa &quot;fenteze&quot; lupul la fiecare cotitura?<br/><br/>Citeste si te minuneaza: <br/>http://dexonline.ro/search.php?cuv=traditie<br/><br/>Probabil tu nu ai stat niciodata in jurul porcului cu o bucata de paine in mana asteptand sa mananci sorici cald... Sunt micile bucurii ale vietii si amintirile copilariei la care nu vreau sa renunt pentru cineva care nu este roman si considera ca este inuman acest obicei.<br/><br/>Exemplele de mai sus cu tarii in coridele spaniole sunt maim mult decat deajuns pentru a ne sustine cauza.<br/><br/>Pledez pentru identitate ...nu pentru globalizare
   • 0 (0 voturi)    
    Re (Vineri, 7 decembrie 2007, 16:55)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui abdi

    Nu stiu din ce context ai scos ca romanii trebuie educati prin legi si restrictii. Personal, sunt adeptul anarhiei si meritocratiei si consider ca legile si restrictiile nu functioneaza decat daca sunt compatibile cu etica, moralitatea si integritatea oamenilor sau daca sunt aplicate cu o mana de fier in dictatura.<br/><br/>Cred ca libertatea adevarata vine o data cu libertatea gandirii, prin evolutia viziunii asupra societatii, a naturii si a universului.<br/><br/>vasilke:<br/>Viitorul tarii nu este definit prin continuarea traditiilor seculare. <br/>Viitorul tarii va exact asa cum va fi viitorul tarii, cu sau fara unele traditii, este inevitabil si va veni, te asigur, timpul nu se va opri daca se renunta la un obicei primitiv.<br/><br/>Este vorba despre alegere - a alege sa privesti viata oricarei specii ca pe o minune, a alege sa nu cauzezi suferinta si durere in numele a ceva si sa spui ca este ceva sfant.<br/>Normele astea UE sunt cu cativa centimetri mai aproape de aceasta viziune utopica, dar este un pas inainte.<br/>Evident, fermele de animale sunt o oroare si mai mare, o oroare la care personal am refuzat sa particip prin neconsumarea carnii.<br/><br/>Poti sa vezi si altfel:<br/>Corpurile noastre sunt construite din mancarea pe care o consumam si atunci cand mananci o parte din porc, ea devine o parte din tine, deci intr-o anumita proportie devii si tu porc :).<br/><br/>Aurel - nu stiu din ce motiv, prefer sa nu scot in evidenta gunoiul din alte parti, justificand astfel gunoiul de la noi, poate este o slabiciune a mea, insa argumentele tale sunt ridicol de superficiale si nu inteleg de ce ma faci tampit pentru asta.<br/><br/>abdi - Am stat in jurul porcului si am mancat sorici si nu mi s-a parut o bucurie, chiar daca eram copil mic - mi se parea un obicei sadistic sa bei sangele animalului la un pahar de vin.<br/>Nu stiu unde intervine emotia de &#39;bucurie&#39; in acest context.
 • +1 (1 vot)    
  mi se rupe inima... (Joi, 6 decembrie 2007, 21:24)

  Dodo [anonim]

  Cind am venit in Germania,se uitau rudele la mine in supermarkt,sa vada cum reactionez la bogatia de oferte si la frumusetea ambalajelor,ca sa nu mai vorbim de ordinea in care erau afisate.Pe mine m-a lasat totul rece.Poze nu poti minca,sa vad intii cum e la gust,am spus eu sceptica.<br/>Gustul a fost de nici un fel,m-am scarpinat luni de zile,de la E-urile lor,caci de acasa eram obisnuita sa maninc numai din gradina si numai din ograda proprie,care dupa un timp am priceput ca se numeste la ei BIO.<br/>Ma gindesc,ca una care am crescut porci si i-am taiat cu familia in curte,lucrind la cirnati pina la miezul noptii,ca electrocutarea va avea un efect negativ asupra gustului carnii,stiind fiind ca la electrocutare se contracta toti muschii si singele se va coagula diferit.<br/>Oricum,articolul e o bomba,la mai mare!
 • +1 (1 vot)    
  Bula: "de craciun am tinut porcul de virgula" (Joi, 6 decembrie 2007, 21:42)

  marilena [anonim]

  De mult nu am mai citit un articol asa de bun. <br/>Eu stiu ca tataie cinstea pe oricine venea cand taia porcul cu cateva pahare de vin productie proprie (din via care nu indeplineste standardele UE).<br/>Nu numai ca nu au cum sa vina in 50 de gospodarii intr-o dimineata dar dupa tot vinul, pe la a zecea mi-e teama ca o sa-l impuste pe gospodar.
 • +1 (1 vot)    
  Sa va fie rusine! (Joi, 6 decembrie 2007, 23:00)

  taranul [anonim]

  Luati si ultima bucate de mancare din gura taranului! De unde o sa aiba taranul bani ptr. carne din hypermarket?! Nu va intereseaza de loc!<br/><br/>O SA RASPUNDETI IN FATA LUI DUMNEZEU, IMPREUNA CU TOTI BUREOCRATII DIN UE!
 • +1 (1 vot)    
  Standarde de 2 euro (Joi, 6 decembrie 2007, 23:03)

  ady [anonim]

  Deseurile care raman in urma vanzari porcului la supermarket sunt un rau muuuult mai mare decat sacrificarea porcului conform traditiei romanesti! Ambalaje, transport, curent electric la frigider, poluare fonica prin reclame. Si in plus tot soiul de E-uri, conservanti, aromatizanti si alte rahaturi de astea. Pe cand porcul de la curte e curat: nu polueaza suplimentar, nu are toxine suplimentare, si ii si da satisfactie romanului, care manaca traditional! Si nu in ultimul rand mult mai ieftin! UE ar trebui controlata, si nu lasata sa faca ce vrea. Toate tarile membre au drepturi. Kiar si Romanica!
 • +1 (1 vot)    
  Porcii sunt altii (Joi, 6 decembrie 2007, 23:33)

  Hmm [anonim]

  Avem noi porcii nostrii... si ai dreaq ca sunt si de rasa... stiti voi la care ma refer nu?
 • +1 (1 vot)    
  coride si asomari (Joi, 6 decembrie 2007, 23:48)

  sorin [anonim]

  Eu n-as zice ca si spaniolilor le trebuiesc interzise coridele. Au deja prea multe lucruri legate de obiceiul asta , de spectacolul coridei.Spania fara coride ,sincer pare plicticoasa
 • +2 (2 voturi)    
  porcos (Joi, 6 decembrie 2007, 23:52)

  Dragomir [anonim]

  Ce trist e cand oamenii se ataseaza de traditiile primitive, stupide si sadice, si le ignora pe onorabile si inteligente. S-a umflat in voi orezul traditional? Romania are mii de alte obiceiuri, datini si traditii mai interesante si mai importante, v-ati gasit sa va bateti pentru unul dintre cele mai sadice. De toata rusinea. Cati dintre voi au vazut cum se taie porcu? Dar cati dintre voi stiti cat de nesanatoasa e carnea aia? De toata jena, sincer sunt dezamagit. Inteleg ca nu va place UE, nici mie, dar este legislatie mult mai importanta de contestat decat porcaria asta.<br/><br/>Eh si.. neamurile de porcari vor da faliment, asta e - sa se reprofileze, nu e prima oara cand cineva trebuie sa-si schimbe traiul si nici ultima. <br/><br/>Ah.. si inca ceva, atentatul de a crea simpatie pentru un personaj negativ mi se pare foarte ieftin din partea autorului. Lica Samadaul si-a meritat soarta, si daca nu va amintiti va rog sa cititi din nou Moara cu noroc. Nu stiu de ce ar trebui sa am nici cea mai mica simpatie pentru urmasii lui.
  • +1 (1 vot)    
   nea dragomire, (Vineri, 7 decembrie 2007, 12:53)

   iomis [anonim] i-a raspuns lui Dragomir

   Hai sa iti fac o schema simpla: nu exista traditii primitive, stupide si sadice decit oameni limitati, ignoranti si pudibonzi care le hulesc. Traditia repeta un tipar sacru si da un sens vietii, altminteri cenusie si marcata de griji marunte. Stupid si sadic si primitiv e sa ucizi o pisica in scara blocului si sa te lauzi pe net cu asta, nu sa continui un sacrificiu care trimite cu mult inaintea crestinismului, ceea ce inseamna ca romanii au radacini mai adinci decit se vrea. Ce traditii &quot;onorabile si inteligente&quot; cunosti? Chiar stii ce semnificatii au? <br/>Am vazut cum se taie porcul si acum ma bucur de asta pentru ca inteleg puterea jertfei. Carne nesanatoasa taiata in curte? Deci porcii hraniti cu Dumnezeu stie ce prin ferme, plini de hormoni de crestere sint sanatate curata!<br/>Iar daca stii ce legislatii importante trebuie contestate, spor la treaba, dar nu te mai lua de cei care inteleg ca traditia inseamna sufletul unei natii!
  • +1 (1 vot)    
   hai sa-ti spun eu ce-i primitiv... (Vineri, 7 decembrie 2007, 13:19)

   caveman [anonim] i-a raspuns lui Dragomir

   viziteaza un combinat de crestere a porcilor, puilor, vitelor etc. facut &quot;a la carte&quot; dupa norme ciilizate, vestice.<br/><br/>viziteaza linia de sacrificare a puilor, modul complet nestresant in care sint purtati cu picioarele in sus pe linia de sacrificare. Ai sa vezi citi dintre ei sint unori jumuliti aproape vii. Ai sa auzi cel mai cutremurator concert de piuituri agonizinde! aa, uitasem - ai sa vezi si canibalism intre ei - ceea ce in curtea omului nu prea se intampla! acolo mor rapid prin sucirea sau taierea gatului.<br/><br/>Iar cind iti vei cumpara sunca, parizer si alte produse din supermarket intreaba-te cit la suta din ce maninci e carne si cit subproduse.<br/><br/>Taiatul porcului nu e un sport national la noi, cu meciuri si etape, multimi aclamatoare, ci mai degraba modul in care taranii sacrifica animalele crescute pentru uzul propriu, in gospodaria proprie. cum aproape 50% din populatie traieste la tara (fata de max. 10% in occident), bineinteles ca e important sa nu le mai bagi pe git inca o restrictie, inca o taxa (ca pina la urma doar la asa ceva se va ajunge).<br/><br/>Eu nu zic sa nu imbratisam mentalitati occidentale, dar sa o facem doar in masura in care e posibil si ni se potrivesc. Ca uite asa am ajuns sa fim invadati de legume fara gust din import, carne cu un anumit continut de carne si restul e-uri.<br/><br/>Ce e nesanatos in &quot;carnea aia&quot; crescuta cit de cit natural fata de &quot;carnea aia&quot; umflata cu hormoni si concentrate?<br/><br/>Putina logica, Romani!
   • +1 (1 vot)    
    porci (Sâmbătă, 8 decembrie 2007, 17:47)

    Dragomir [anonim] i-a raspuns lui caveman

    Sunt vegetarian, degeaba argumentezi cu &quot;fabricile de porci&quot; vs &quot;porcul de curte&quot;. Ambele situatii sunt sadice. Ce e asa frumos cand omori un porc fericit fata de un porc innebunit intr-o cusca de 2mp dintr-o &quot;fabrica&quot; ? <br/><br/> Atat timp cat omul nu ajunge la nivelul de a nu rani animale, nu va disparea nici violenta din societate. Si ca fapt divers recoltarea de carne pentru oameni consuma la nivel global de 7 ori mai mult hrana decat ar fi necesar pentru o poluatie care nu e carnivora (aia inseamna ca ar fi mult mai multa mancare pe piata, si mai ieftina si mai sanatoasa).
 • +1 (1 vot)    
  porcu' (Vineri, 7 decembrie 2007, 0:16)

  calin nebunu&#39; [anonim]

  io pe mona (ca asa o chema saraca) am jertfit-o traditional. deja ii la congelator. s-apoi, vorba lu&#39; tata: &quot;io incui poarta, dau drumu&#39; la caini si numa sa-mi intre aia cu ^asumarea^ in curte ca-l lovesc oblu in cap&quot;. proprietatea e sfanta, nu?
 • +1 (1 vot)    
  ce probleme au domle romani (Vineri, 7 decembrie 2007, 2:00)

  ginel [anonim]

  Cum se face ca de sarbatori toata romania inebuneste, si ajung o gramada de boi la spital ca au papat cam mult din porcul de Ignat. Ce sa-ti spun ce mare traditie si vai ce gustoasa e carnea de porc. Bizonilor mai exista tari in care nu se mananca carne si n-a murit nimeni din asta. <br/>Eu cred ca povestea cu &quot;gustul nemaipomenit al porcului de Ignat&quot; e o balarie. La naiba e doar mancare nu e cine stie ce chestie reprezentativa.
  • +1 (1 vot)    
   Bai Ginele... (Vineri, 7 decembrie 2007, 19:50)

   Miguel Cervantes [anonim] i-a raspuns lui ginel

   ...mare prost mai esti!
 • +2 (2 voturi)    
  Traditie? (Vineri, 7 decembrie 2007, 8:32)

  Weather [anonim]

  Vorbiti de traditie intr-o lume a globalizarii....E ca si cum ai regreta caruta dupa descoperirea automobilului.SA FIE CLAR:NOI NU NE MAI APARTINEM IN MOMENTUL DE FATA.ALTII DECID IN LOCUL NOSTRU.<br/>Cit despre Harbuz el nu e decit unul din numerosii trepadusi inutili care daca nu ar fi existat ar fi trebuit inventati,trepadusi ce au rol de misionari ai noilor reguli intr-o lume in extinctie...
 • +3 (3 voturi)    
  porcii (Vineri, 7 decembrie 2007, 8:41)

  GIBARCA [anonim]

  eu propun sa asomam 322 de politicieni
  • +1 (1 vot)    
   Unitate in diversitate ! (Vineri, 7 decembrie 2007, 11:06)

   Victor Tita [anonim] i-a raspuns lui GIBARCA

   E o problema sensibila incercarea impunerii acestei directive UE in Romania si implicatiile pot ajunge si la nivel politic: pentru o situatie ca asta romanului incepe sa nu-i mai placa ideea de Europa unita si se creeaza o stare de tensiune din cauza ca unul nu a reusit sa negocieze, ci a spus da, sa traiti. Apoi, pe vremea carui guvern se va impune abolirea unei astfel de traditii sa-si ia adio de la putere pt ca nu va fi nesanctionat de popor
 • +1 (1 vot)    
  hmmm (Vineri, 7 decembrie 2007, 10:42)

  alex652 [utilizator]

  cateva intrebari pe care mi le pun, voi ce parere aveti?<br/><br/>oare putem gasi o cale de mijloc intre doua extreme? <br/>Intre a renunta complet la traditie si intre a trai in trecut exista vreo cale?<br/>Cred ca totusi am putea prelua ceva bun de la traditie, si ca modernitatea are si ea avantajele ei.<br/>Depinde de noi sa gasim un compromis acceptabil pentru ambele parti.
 • +1 (1 vot)    
  Cu porcu` (Vineri, 7 decembrie 2007, 10:50)

  Andrei [anonim]

  C&#39;est las la vie... vorba unui film ; ) vorbit voi cat vreti insa.. m....UE ramane m...UE si oamenii care isi &quot;omoara &quot; porcul de ignat raman aceeasi oameni care isi &quot;omoara&quot; porcul de ignat :)
 • +1 (1 vot)    
  sacrificare ritualica? (Vineri, 7 decembrie 2007, 10:56)

  Eduard [anonim]

  &quot;caprele, oile, vacile si porcii se vor omori printr-o singura taietura de cutit si fara asomare prealabila, in cazul unor astfel de ritualuri. &quot;<br/>de cand taie/mananca evreii/musulmanii porci?
 • +1 (1 vot)    
  efectele ineptei reglementari (Vineri, 7 decembrie 2007, 10:59)

  valer [anonim]

  In primul rand ar putea fi o spaga modica (probabil in caltabosi si jumari) pentru cei insarcinati cu aplicarea tampeniei: veterinari, macelari, etc. Sa dea o hartie cum ca porcul a fost anesteziat in conformitate cu standardele respectabilei Europe si sa lase lumea sa-si vada de treaba.<br/><br/>Apoi exasperarea populatiei, exasperare direct proportionala cu zelul autoritatilor locale in aplicarea cretinei directive. Poate o sa se ajunga la taiat de porci pe ascuns ca pe vremea comunistilor. <br/>Dar cea mai probabila e ignorarea completa.<br/><br/>Stupizenia asta cu porcii o datoram in exclusivitate dragelor noastre autoritati. In lipsa reformelor cerute in justitie, administratie - reforme care ar fi fost intr-adevar necesare - guvernantii nostri au bifat cu supunere tot ce venea la pachet de la Bruxelles si nu necesita decat efort de semnatura. Cred ca nici nu s-au deranjat sa citeasca, darmite sa mai negocieze.<br/><br/>In rest subscriu la comentariul lui Catalin. M-a distrat faza cu periatul pisicilor.
 • +1 (3 voturi)    
  felicitari (Vineri, 7 decembrie 2007, 11:02)

  maria [anonim]

  Nu pot decat sa zic jos palaria in fata unui astfel de articol. Super super tare
  • +2 (2 voturi)    
   porcarie (Vineri, 7 decembrie 2007, 12:23)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui maria

   Intr-adevar carnea de porc e nesanatoasa.<br/>Intr-adevar taierea porcului e cam sadica (imi aduc aminte ca ma trezeam dimineata la 5-6 in urletele groaznice ale porcilor sacrificati).<br/>Intr-adevar exista solutii mai bune pentru sacrificarea animalelor.<br/><br/>DAR<br/><br/>Avem probleme mult mai mari, care nu sunt discutate atat de aprins nici in comentarii si nici in societate. Taranii nu vor muri de foame pt ca nu-si vor mai putea taia porcul, vor muri de foame pentru ca nu vor mai avea ce pamant sa lucreze, ce agricultura sa faca si ce sa baga ei, ca oameni, in gura. Ce sa mai vb de porc?<br/>Iar cei delegati sa negocieze cu U.E. sunt niste incompetenti pusi intentionat acolo unde sunt ca sa nu faca niciun bine.<br/><br/>Oricum, articolul este unul foarte bun. Un reportaj in adevaratul sens al cuvantului. Si chiar nu conteaza asa mult daca Lica si-a meritat sau nu soarta. Oamenii aia chiar nu merita sa li se traga presul de sub picioare. Cum sa se mai &quot;reprofileze&quot; (cum zicea cineva) o baba de 92 de ani?<br/>Si de ce trebuie noi sa ne reprofilam tot timpul dupa criteriile altora? Asta cred ca e o intrebare pe care trebuie sa ni-o punem ca natiune. Cand vom avea puterea sa impunem NOI criteriile si legislatiile?
 • 0 (0 voturi)    
  Grohaiti, grohaiti, grohaiti! (Vineri, 7 decembrie 2007, 11:29)

  sphinx [anonim]

  Latratorii ipocriti si lasi si scuipatori de seminte care isi vomita frustraile pe acest forum ce polarizeaza isteric spiritul gregar, de adunatura de slugi, de mamaligari slinosi sunt cei care in urma cu cateva zile s-au calcat in picioare cu zecile de mii, ca boalele, la marea minune din Piata Unirii - &quot;bradul de Craciun&quot;-schela ordinara inzorzonata cu beculete colorate. Adulatorii lui Guta &amp; Co. Fanii inglodarii tot mai vartoase in mocirla.
  • 0 (0 voturi)    
   Aprob pozitiv! (Vineri, 7 decembrie 2007, 13:59)

   Nelson Mandravela [anonim] i-a raspuns lui sphinx

   Aprob pozitiv!
   • 0 (0 voturi)    
    Exact (Vineri, 7 decembrie 2007, 16:58)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui Nelson Mandravela

    Foarte bine spus, sphinx.<br/>Partea trista este ca acestia sunt in majoritate si au puterea de decidere in &#39;democratie&#39;.<br/>Vai de capu&#39; porcilor, deci...
  • +1 (1 vot)    
   s-o crezi tu (Sâmbătă, 8 decembrie 2007, 12:33)

   un anonim [anonim] i-a raspuns lui sphinx

   draga sphinx...romanul de la tara stii ce spune de bradul din unirii? &quot; ce sa vad acolo? imi da de mancare? &quot; asta spune sa stii...chiar nu il intereseaza astfel de lucruri..e prea preocupat sa SUPRAVIETUIASCA .si sa stii ca manelele se asculta mai mult in bucuresti decat la tara ..crede-ma ;) iar privind puterea de decizie..asta se poate schimba daca cei ce se vor intelectuali si oameni la nivel inalt in administratie ar face ceva pentru tara....ca taranul roman nu prea poate schimba prea multe daca asa cum am mai zis e prea preocupat de ce o sa puna pe masa pt.copii ;)
 • +1 (1 vot)    
  porcul nostru cel de toate iernile (Vineri, 7 decembrie 2007, 16:40)

  cititor [anonim]

  De mult nu am citit un aricol atat de frumos scris.<br/>Felicitari Damnei(Domnisoarei) Ruxandra Hurezean, nume parca predestinat pentru ziaristi buni si cu talent. <br/>FELICITARI SI SARBATORI FERICITE.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by