Multe produse din strainatate care ajung in Romania se vand pentru ca sunt din segmentul cel mai ieftin, dar, astfel, populatia este "otravita" si producatorul roman "omorat", a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, cu prilejul vizitei la "Targul de Craciun", scrie Agerpres.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

"Am sa fac tot ce este posibil sa promovez produsele romanesti, pe de o parte, iar pe de alta parte sa asigur o protectie corespunzatoare producatorului si consumatorului roman pentru ca, din pacate, multe produse care ajung in Romania se vand pentru ca ajung din segmentul cel mai ieftin si efectiv otravim populatia si omoram producatorul roman. Repet: orice guvern are datoria sa isi apere si producatorul si consumatorul. Din cauza aceasta cred ca nu am facut suficient pana acum si eu va promit ca voi face tot ce imi sta in putinta pentru a ajuta romanul sa consume cat mai multe produse romanesti", a spus Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a afirmat ca va reintroduce controlul la frontiera pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul ca in cazul multor produse din ''gama de jos" care ajung pe piata romaneasca sunt utilizate pesticide interzise pe piata europeana.

Achim Irimescu nu a dorit sa nominalizeze tari de unde ar putea proveni produse pentru care sunt utilizate pesticide interzise in UE, dar a amintit cazul de acum cativa ani al unor transporturi de grapefruit din Turcia.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) gazduieste "Targul de Craciun' in perioada 18 ￯ 20 decembrie, eveniment in cadrul caruia vizitatorii vor putea gasi produse alimentare de calitate, cum sunt cele traditionale atestate sau cele realizate dupa retete consacrate, a anuntat, miercuri, ministerul de resort.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a deschis oficial targul vineri, la ora 10,30, a facut un tur al expozantilor si a inmanat noi atestate de produse traditionale/consacrate din partea MADR, dar si diplome de participare.

Cei care au primit atestate din partea MADR sunt: Intreprinderea familiala Palistan I. Mihai, judetul Bacau, respectiv un atestat produs traditional - pastrav afumat in harzob de brad - si societatea Raitar, judetul Suceava ￯ doua atestate produse reteta consacrata: muschi file afumat si jambon afumat fara os.

La expozitie sunt prezenti producatori de fructe si legume, miere, dar si cei de palinca si vin. Printre produsele care incanta vizitatorii targului se numara "Magiunul de prune de Topoloveni', produs care beneficiaza de certificare de calitate europeana "Indicatie Geografica Protejata - IGP'.

In targ este amenajata o sectiune dedicata mesterilor populari, care vor expune masti traditionale, instrumente populare, iconografie, obiecte obtinute prin prelucrarea lemnului si a hartiei, costume populare si papusi cu motive populare.

"Targul de Craciun' are loc in curtea MADR, in intervalul orar 9,00 - 17,00.