La nivelul Uniunii Europene au loc, in prezent, numeroase discutii pentru a stabili daca organismele dezvoltate cu ajutorul asa-numitelor "noi tehnici de ameliorare a plantelor" - in special tehnicile de mutageneza mediata de oligonucleotide si CRISPR-Cas9 - intra in domeniul de aplicare al Directivei 2001/18/CE asemenea organismelor modificate genetic (OMG).

Camp cultivat cu rapitaFoto: stocksnap.io

In opinia Biroului Federal din Germania pentru Protectia Consumatorilor si Siguranta Alimentara, organismele obtinute in urma utilizarii celor doua tehnicilor mentionate mai sus nu se incadreaza in domeniul de aplicare al directivei.

Organismele care prezinta mutatii generate prin tehnici de mutageneza mediata de oligonucleotide si prin CRISPR-Cas9 nu constituie organisme modificate genetic (OMG-uri) in sensul mentionat de directiva.

Termenul OMG presupune ca materialul genetic al organismului a fost modificat intr-un mod care nu se produce natural si ca aceasta modificare nu poate fi realizata prin reproducere si/sau prin recombinare naturala.

Mai mult, tehnicile utilizate se incadreaza in exceptiile de la articolul 3 alineatul 1, anexa IB, nr 1, deoarece organismele sunt generate cu ajutorul mutagenezei fara utilizarea de molecule de acid nucleic recombinat.