Ombudsmanul european Emily O'Reilly, care ancheteaza in numele cetatenilor plangerile venite cu privire la cazuri de administrare defectuoasa aparute in institutiile si in organismele Uniunii, a hotarat ca, in perioada 2012-2014, Comisia Europeana a esuat in mod repetat sa respecte termenele limita stabilite prin lege in solutionarea cererilor privind importul de OMG-uri si nu a luat deciziile necesare intr-un interval de timp rezonabil.

Ancheta a fost lansata in urma unor reclamatii venite din partea a trei asociatii europene din industria alimentara si a furajelor, respectiv EuropaBio, COCERAL si FEFAC. Reprezentantii acestora si-au exprimat, in mod repetat, ingrijorarile cu privire la intarzierile aparute in autorizarea a douazeci de aplicatii pentru alimente si furaje modificate genetic depuse in perioada septembrie 2012 - septembrie 2014.

"Formularea fara echivoc a raspunsului Ombudsmanului atesta faptul ca institutiile europene ignora propriul cadru legislativ, pe care ele insele l-au creat, generand un climat de incertitudine si lipsa de transparenta pentru operatorii economici", a comentat Nicolae Hristea, director executiv al asociatiei profesionale AgroBiotechRom a producatorilor si utilizatorilor de biotehnologii agricole din Romania, membra EuropaBio.

Conform reclamatiei, intarzierile la Comitetul Permanent au ajuns sa insumeze, in medie, un an si patru luni pe produs, mult peste limita de trei luni mentionata in lege. In plus, au existat intarzieri ale Comisiei Europene in medie de circa 3,5 luni pe produs in luarea deciziilor dupa ce Comitetului de Apel nu a reusit sa ajunga la o majoritate calificata. Potrivit aceleiasi reclamatii, aceste intarzieri s-au dovedit a fi excesive in comparatie cu cele aparute in perioada 2011-2013, cand de cele mai multe ori deciziile au fost luate in decursul unei singure luni.