Un aradean a caştigat procesul cu statul roman in privinta taxei de prima inmatriculare, magistratii decizand ca aceasta este ilegala.

Judecatorii Tribunalului Arad au considerat ca perceperea acestei taxe este ilegala, deaorece, asa cum ne-a precizat avocatul reclamantului, Cosmin Costas, "nu exista o baza legala pentru perceperea taxei".

Potrivit informatiilor, Ilie Iluna si-a cumparat in vara, din Austria, un autoturism din 2002 pentru care a platit 9.700 de euro. In tara, aradeanul a fost nevoit sa mai achite o taxa de inmatriculare de 6.200 lei noi, echivalenta la acea vreme cu aproximativ 2.000 de euro.

Iluna a platit taxa ca sa poata inmatricula autoturismul, dar a contesat-o in instanta, deoarece, a precizat Costas, "clientul meu stia ca taxa a fost declarata ilegala in cateva tari de pe continent si ea este contrara Dreptului comunitar".

Avocatul Cosmin Costas a precizat ca s-a adresat instantei de Contencios Administrativ care "ne-a dat dreptate, magistratii decizand ca exista o discriminare intre autoturismele second-hand cumparate din alte state ale Uniunii Europene si masinile la mana a doua achizitionate in Romania".

Magistratii aradeni au luat o "hotarare la indemana", a precizat Costas, deoarece masinile second-hand din import erau discriminate pentru simplul fapt ca veneau din alte state.

Cosmin Costas a mentionat ca hotararea luata in cazul Iluna este "un semnal foarte important" care "arata , in primul rand, ca Dreptul comunitar trebuie respectat".

In al doilea rand, crede avocatul, oamenii vad ca pot sa-si recupereze banii dati pe taxa auto, dand in judecata statul pentru a-si primi banii.

Avocatul crede, in sfarsit, ca statul va pierde si alte procese pe aceeasi tema si ca va fi nevoit sa respecte hotararea Curtii europene de Justitie care urmeaza sa fie sesizata de Comisia Europeana in doua luni.

"Statul va fi nevoit atunci sa returneze toti banii incasati de la 1 ianuarie 2007, deoarece hotararea Curtii europene se aplica din momentul aderarii Romaniei la UE", a precizat Costas.

Administratia financiara din Arad a anuntat ca va face recurs, insa Cosmin Costas s-a declarat convins ca va castiga procesul la Curtea de Apel din Timisoara.