Laptele provenit din toate fermele din Romania este un lapte conform si poate pleca fara probleme catre procesare, iar primele rezultate pe analizele prelevate de la fermele din Arges si Dolj sunt negative, a declarat, joi, pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru.

"In urma controalelor facute pana acum nu exista probleme in fermele din Romania. Laptele este conform si poate pleca catre procesare fara alte rezerve. La ora la care discutam vorbim de toate fermele din Romania", a explicat presedintele ANSVSA.

In ceea ce priveste rezultatele probelor prelevate de la cele doua ferme din Arges si Dolj, seful ANSVSA a subliniat ca le va face publice in momentul in care vor fi finalizate, insa primele probe au iesit negative, iar altele mai sunt in lucru.

"Noi facem controale in fermele din Arges si Dolj pentru ca asa ne cere procedura, iar cand se vor finaliza toate analizele pe care le-am recoltat vom face declaratii sau vom transmite un comunicat de presa. Primele rezultate au iesit negative, dar mai avem si altele in lucru. Nu pot spune cand se vor finaliza, dar cand le vom avea le vom face publice. Am vrut sa fac aceste precizari pentru ca s-a creat o psihoza in randul populatiei si oamenii trebuie sa stie ca laptele este conform, ca nu sunt probleme pe lapte, iar fermierii trebuie sa isi duca activitatea in mod normal", a spus Butaru.

Ministrul Agriculturii declara in data de 1 martie ca nu exclude posibilitatea ca sursa contaminarii cu E-coli a branzei proaspete de vaci de la Lactate Bradet sa fi fost laptele livrat de fermele din Dolj si Arges.

"(...) Este posibil si vom verifica pentru ca, potrivit specialistilor, contaminarea ar fi fost de la lapte. Personalul din fabrica este sanatos, nu este purtator si este greu de crezut ca in comert s-ar fi putut realiza contaminarea", a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la finalul discutiilor din Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.

Reamintim ca ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat luni ca bacteria Escherichia Coli a fost descoperita in produse lactate din judetul Arges, mai exact in branza de vaca produsa de firma "Lactate Bradet". Atunci, autoritatile au dispus stoparea activitatii societatii respective.

La o zi dupa acest anunt, Marius Badea, patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Bradet a anuntat ca va inchide productia pana la solutionarea situatiei, adaugand ca in opinia sa fabrica nu isi va reveni dupa acest scandal.

Miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat ca nu exista o dovada a legaturii dintre lotul de branza depistat ca fiind infestat cu bacteria E.coli si decesul unor bebelusi din judetul Arges. Acesta, acuzat ca a determinat inchiderea unei fabrici fara a avea probe suficiente, a incercat sa argumenteze ca a facut public numele producatorului Lactate Bradet pentru a preveni alte imbolnaviri in randul populatiei.

"Desigur, nu exista dovada legaturii dintre branza incriminata si cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sanatatii sa duca la capat ancheta. Insa, din informatiile pe care le aveam cand am iesit public, rezulta ca lotul de branza de 25 kg de la fabrica respectiva, NU A MAI FOST REGASITA NICI LA PRODUCATOR, NICI LA UNITATILE DE COMERCIALIZARE".