Ministerul Agriculturii il apara pe ministrul Irimescu: Mentionarea numelui firmei Bradet este in conformitate cu legislatia in domeniu

de CZ     HotNews.ro
Joi, 3 martie 2016, 17:20 Economie | Consumator


Achim Irimescu
Foto: Ministerul Agriculturii
Este conorm legislatiei nationale si europene anuntul facut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in care a mentionat producatorul de lactate Bradet ca fiind cel care a furnizat un lot de branza de vaci vrac pe care autoritatile l-au depistat ca fiind infestat cu bacteria E. coli, sustine, joi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Cu privire la situatia rezultata in urma depistarii lotului de branza contaminata cu e-coli, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari: Anuntul facut de ministrul Achim Irimescu este in conformitate cu prevederile europene (Regulamentul 178/2002, Regulamentul 2073/2005) si nationale - GHID privind elaborarea planurilor nationale de interventie in domeniul sigurantei alimentelor (ANSVSA)" - se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.

MADR enumera o serie de prevederi legislative nationale si europene pe care, sustine ministerul, anuntul lui Irimescu le-a respectat:

 • Art. 10 din Regulamentul UE 178/2002: "Fara a aduce atingere prevederilor aplicabile ale legislatiei comunitare si interne privind accesul la documente, in cazurile in care exista motive rezonabile sa se suspecteze ca anumite produse alimentare sau hrana pentru animale pot prezenta un risc pentru sanatatea umana sau pentru sanatatea animalelor, atunci, in functie de natura, gravitatea si dimensiunile riscului respectiv, autoritatile publice iau masuri adecvate pentru informarea publicului general cu privire la natura riscului pentru sanatate, identificand, in cea mai mare masura, produsele alimentare sau hrana pentru animale ori tipul de produse alimentare sau de hrana pentru animale, riscul pe care acestea il pot prezenta si masurile care se iau sau sunt pe cale sa se ia in vederea prevenirii, reducerii sau eliminarii acelui risc".
 • Art. 17 din Regulamentul UE 178/2002: "Statele membre aplica legislatia alimentara, monitorizeaza si verifica respectarea cerintelor relevante ale legislatiei alimentare de catre operatorii din sectorul alimentar si operatorii cu activitate indomeniul hranei pentru animale in toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei. In acest scop, statele membre practica un sistem de controale oficiale si alte activitati, conform imprejurarilor, inclusiv comunicarea catre public a sigurantei si riscului produselor alimentare si hranei pentru animale, supravegherea sigurantei alimentelor si a hranei pentru animale si alte activitati de monitorizare cuprinzand toate etapele de productie, prelucrare si distributie".
 • Art.7 din Regulamentul UE 2073/2005: "In cazul in care rezultatele testelor pe baza criteriilor definite in anexa I sunt nesatisfacatoare, operatorii din sectorul alimentar iau masurile prevazute la alineatele (2)-(4) ale prezentului articol, impreuna cu alte actiuni corective definite in procedurile lor bazate pe HACCP si alte actiuni necesare pentru protectia sanatatii consumatorilor. In plus, operatorii din sectorul alimentar iau masuri pentru a descoperi cauza rezultatelor nesatisfacatoare in vederea prevenirii reaparitiei unei contaminari microbiologice inacceptabile. Respectivele masuri pot include modificari ale procedurilor bazate HACCP sau alte masuri de control al igienei produselor alimentare in vigoare.
 • (2) In cazul in care testele pe baza criteriilor de siguranta produselor alimentare definite in anexa I capitolul 1 dau rezultate nesatisfacatoare, produsul sau lotul de produse alimentare se retrage sau se retrimite la unitatea de productie in conformitate cu articolul 19 al Regulamentului (CE) nr. 178/2002. Cu toate acestea, produsele introduse pe piata, care nu sunt inca la un nivel de vanzare cu amanuntul si care nu indeplinesc criteriile de siguranta a produselor alimentare, pot fi supuse unei prelucrari suplimentare printr-un tratament care sa elimine riscul in cauza. Respectivul tratament poate fi efectuat numai de catre operatori din sectorul alimentar, altii decat cei de la nivelul vanzarii cu amanuntul".
 • GHID privind elaborarea planurilor nationale de interventie in domeniul sigurantei alimentelor (ANSVSA): "Pe masura ce incidentul evolueaza, este, de obicei, necesar sa se initieze interventii pentru protejarea sanatatii publice, prin limitarea si controlul distributiei de produse alimentare afectate. Impiedicarea distributiei produselor alimentare contaminate, retragerea si rechemarea produselor alimentare, precum si inchiderea unitatilor din sectorul alimentar trebuie considerate drept masuri adecvate si trebuie intreprinse atunci cand este necesar".

De asemenea, MADR sustine ca au fost si alte cazuri similare in care s-a facut public numele producatorului produsului in discutie.

"In situatii similare, mai exact, in 23.02.2016, ANSVSA a anuntat printr-un comunicat de presa ca Punctul National de Contact RASFF Romania a fost notificat de catre Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri initiata de compania MARS pentru 5 sortimente de produse din ciocolata: SNICKERSᅡ, MARSᅡ, MILKY WAYᅡ, CELEBRATIONSᅡ si MINI MIXᅡ, dupa ce un fragment de plastic a fost identificat intr-un produs. In aceasta situatie, ANSVSA a colaborat cu MARS Romania in actiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piata, urmarind modul de retragere de la comercializare precum si alte actiuni pe care compania le intreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor" - mentioneaza Ministerul Agriculturii.

In 29 februarie, ministrul Irimescu, la solicitarea unor jurnlisti, a mentionat numele firmei lactate Bradet din Curtea de Arges ca fiind producatorul unui lot de 25 kg de branza de vaci pe care Directia Sanitara Veterinara Arges l-a depistat, intr-un magazin, ca fiind infestat cu bacteria E.coli.

Ulterior, ANSVSA a precizat ca branza fusese produsa in 22 februarie, dupa imbolnavirea si decesul a trei copii din judetul Arges, autoritatea precizand astfel ca nu exista nicio legatura intre lotul de bfranza de vaci vrac produs de Bradet si decesul copiilor.

In acest context, patronul firmei Bradet, Marius Badea, a anuntat public ca sisteaza productia pana la clarificarea situatiei, exprimandu-si si scepticismul ca fabrica sa ar mai putea reveni pe piata.

In urma acestei situatii, o serie de producatori de lactate, politicieni si alti actori publici au cerut demisia ministrului Irimescu, pe care l-au acuzat ca prin anuntul sau in care a mentionat numele firmei Bradet a afectat grav fabrica, fara sa se fi finalizat ancheta in acest caz.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3294 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  seeeeerioooossss...??? (Joi, 3 martie 2016, 17:31)

  Codruta N [utilizator]

  Pai atunci, sa dea EXPLICIT SI numele magazinelor in care se gasesc periodic alimente expirate / alterate, sa dea numele firmelor producatoare, sa dea apele "minerale" neconforme - samd...!!

  DE CE se aplica "legislatia europeana" numai la UNII?? Si anume: NUMAI la producatorii / comerciantii autohtoni??!!
  • -3 (3 voturi)    
   pai papusa (Vineri, 4 martie 2016, 10:07)

   hamham [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   asa se intampla cand citesti pe diagonala.
   drept exemplu de procedura este mentionata si compania de dulciuri mars, al carei nume a fost dat publicitatii la momentul retragerii dulciurilor.
   iar mars nu e companie autohtona.
   try again.
 • +7 (11 voturi)    
  Brânza nu trebuia să ajungă în comerț. (Joi, 3 martie 2016, 17:34)

  asavreau [utilizator]

  Nu știu ce subordonare are DSVCA,dar la Argeș aceștia nu și-au făcut datoria.Trebuiau să facă controale imediat ce a apărut primul caz,în primul rând acasă la părinții copilului și pe urmă la magazine și furnizori.Așa se afla din timp cauza și se limita infecția.În Argeș îmi face impresia că sa vrut ascunderea vinovaților.Acum,după atâta timp,normal că vinovații au căpătat curaj.Loturile de brânză și ce o mai fi fost ,care au provocat infecția au dispărut,chiar mă mir că cei de la Brădet au fost prinși. Le-o fi garantat cineva că nu se mai fac controale?
 • +7 (17 voturi)    
  da? cand a avertizat ministrul de Mars?! (Joi, 3 martie 2016, 17:44)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Am tot cautat comunicat al ministrului legat de Mars in care sa fi iesit sa spuna "aveti grja, ca au plastic in ele si posibil sa va moara copii innecati cu resturi de plastic" (asta daca tot pretinde ca moare de grija copiilor de nu putea rabda sa nu spuna).
  Voi stiti de vreun comunicat al Min Agriculturii (ministru, minister)?!
  Si nu vb doar de Mars, mai sunt si alte cazuri.
  Deci, despre ce vb aici? Nu cumva de aplicarea discretionara a reglementarilor doar in cazul unora iar in cazul altora se dau "comunicate" mult prea putin vizibile si nu de catre ministru?!
  De asta vb, nu de faptul ca la firma aia s-a gasit un lot de branza cu pb (asta nu o contesta nimeni)!
  Ci de faptul ca acolo unde se mai intampla si de regula sunt implicate companii mari-corporatii in comunicate apare "un supermarket", "un hipermarket", " o companie producatoare de ciocolata" samd, avand mare grija sa nu cumva sa scape si numele!
  Vb de nesimtire, pana la urma!
 • -6 (16 voturi)    
  Pe mine mă uimește faptul că patronul firmei (Joi, 3 martie 2016, 18:13)

  Leul in iarna [utilizator]

  Brădet, în loc să-și ceară scuze de la consumatori pentru faptul că în produsele domniei sale s-au găsit elemente nocive pentru cei care le cumpără, iese public plângând că i-a fost distrusă afacerea. Și ce mă uimește și mai puternic este că înșiși consumatorii îi plâng de milă în frunte cu diverse televiziuni și alte medii de presă.Cu alte cuvinte, dacă zicem că s-a găsit E.coli în produse lactate, e mai bine să cadă păcatul pe TOATE firmele producătoare... Oameni buni, pe ce lume trăim?
  • -4 (12 voturi)    
   batuti in cap (Joi, 3 martie 2016, 18:36)

   gic [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

   daca ministrul a facut o prostie, asta inseamna ca Bradet e curat ca lacrima acum?... nu mai conteaza ca poate a imbolnavit sau poate inbolnavi pe altii???

   S-a descoperit E.COLI in produsele lui! PUNCT.

   cat de usor pot fi manipulati oamenii in era digitala...
   incredibil

   deja e o campanie pe FB "eu cumpar de la Bradet" ...sper sa cumpere mai repede
 • +1 (15 voturi)    
  Alta branza in alta traista. (Joi, 3 martie 2016, 18:14)

  Frank777 [utilizator]

  Branza de la Bradet gasita contaminata.Asta este proba.Problema grava este ca lotul de branza contaminat iesise de la fabrica Bradet ca bun.Cu certificat.Cum a fost posibil? Nu l-a controlat nimeni.Firmele mici nu au laborator sau specialist care sa faca control pe fiecare lot.Dau certificate aiurea.Au angajati la negru fara analize.Acum nu-i mai gaseste nimeni ca au fugit.Acolo e focarul.Angajati contaminati.Cum a fost asta vara in tabara la Costinesti.Angajati contaminati cu e coli au bagat in spital 60 de copii.Si plangea patronul ca avea analize la zi. Mintea.Toti mint ca sa scape.Autoritatile locale din Arges stiu situatia de la fabricile mici de branzeturi care nu au laborator si specialisti.SI acum incearca sa musamalizeze ptr ca stiu ca ei sunt implicati.Analizele de e coli nu se fac la fabricile de branzeturi.Contaminarea se face de la angajati care nu se spala pe maini dupa ce merg la WC si nu e nimic nou asta.Plangea patronul de la Bradet degeaba.E vinovat.Exista proba. S-au bagat si laptarii in poveste si era Costel Caras care juca teatru cu lacrimi in ochi.Nu are treaba laptele cu contaminarea branzei.Degeaba prostesc ei lumea si se fac ca controleaza laptele.laptele poate fi contaminat o zi da o zi nu dupa cum se spala pe maini laptaru.Problema nu este la lapte ca se fierbe.Problema este la fabrica de branza.
 • +4 (14 voturi)    
  Serios? (Joi, 3 martie 2016, 18:26)

  aladdin [utilizator]

  Omul ala construise ceva in ani de zile, iar voi ati distrus totul in cateva minute. Eu cred ca existau si alte modalitati de a actiona (retragerea produselor din magazine de exemplu) pana sa fi avut certitudinea ca de acolo au plecat imbolnavirile. Dar trebuia sa scoateti repede un vinovat ca sa va ascundeti incompetenta, indiferent de consecinte.
  • -5 (11 voturi)    
   Și bomba atomică a fost construită în ani. (Joi, 3 martie 2016, 18:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

   Și au murit oameni.Nu trebuie să ai milă pentru cineva care investește prostește.Ce vrei să spui?Că a investit?Ca să omoare oameni?Nu cred,așa că fii atent că în loc să-l aperi îl înfunzi.Parcă ai recunoaște că vrând să-și recupereze investiția,a dat bătaie,fără nici-o regulă sanitară.Banul să iasă!.Ce zici?Îl ajuți!
 • +5 (13 voturi)    
  Doi ministrii la fel de batuti in cap (Joi, 3 martie 2016, 18:28)

  cartofil [utilizator]

  Cum sa distrugi afacerea omului cand e din ce in ce mai clar ca nu de la branza taranului s-au infectat. Cum s-au infectat bebelusii din ianuarie cu branza din 22 februarie??? Foarte bine ca au facut controale, pot pune si amenzi, mai igienizeaza fabricile de branzeturi, dar de aici pana a arunca toata vina in spinarea acarului Paun e cale lunga. Prostovanul ala de doctor habar nu are despre initiativa privata, piata libera, antreprenoriat, etc. El stie numai sa ia spaga, daca nu se poate de bolnavi, atunci merge si de la multinationale. Nu au inaintat nici macar cu un centimetru, habar n-au ce imbolnavesc copii, dar au mai desfiintat un intreprinzator roman. La doctor am inteles ca nu pricepe ce face, ce sa stie un doctor despre industrie dar cand vad ca si ministrul agriculturii ii tine isonul incep sa ma intreb ce fel de guvern avem.
  • +1 (7 voturi)    
   Corupția a distrus afacerea. (Joi, 3 martie 2016, 19:01)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   Și a ucis și copii.Dacă se respecta legea,se arunca la gunoi un lot de brânză,nu mureau copii,nu-și distrugea afacerea.Așa-că numai da mită,respectă legea și va fi bine pentru toți.Să știi că dacă sigur nu-i vinovat și are dovezi nu are de ce să se teamă și afacerea nu va fi distrusă.În schimb,orice intervenție cu insulte ,nu-l ajută.Nu poți dovedi că miniștrii au ceva cu patronul de la Brădet,așa că fii cumpătat și nu complica lucrurile.Eu știu că prin zonă sunt multe ilegalități cu funcționarea unor firme și situația asta va declanșa un control mai amplu și funcționari care nu și-au făcut treaba vor fi sancționați.Poate firmele au dat mită,pentru-că așa au vrut funcționarii și au inceput să lucreze ilegal ca să recupereze.
   • +4 (8 voturi)    
    Asta urmaresc (Joi, 3 martie 2016, 21:01)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Sa distruga tot i sa-i serveasca pe cei de la care iau mita grasa - supermarketurile care ne intoxica ceas de ceas cu produse de import. DACE e ordin ca agricultura romaneasca sa dispara, cu placere - e deviza acestor tradatori
    • -2 (2 voturi)    
     mda (Vineri, 4 martie 2016, 10:11)

     hamham [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     eh,daca ti-ar fi crapat copilul mancand branzica autohtona nu stiu pe cine mai faceai tradatori.
 • +1 (7 voturi)    
  Politruc (Joi, 3 martie 2016, 20:59)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Vorbeste ca sa spuna ceva. E un hârțogar, nu un tehnocrat... Probabil servind mafiile inslujna carora e.
 • +1 (7 voturi)    
  Ai dat-o in bara ministrule (Joi, 3 martie 2016, 23:46)

  un Revoltat [utilizator]

  Te ascunzi dupa proceduri?
  Dar ca i-ai falimentat afacerea aluia cu brânzeturile ce mai zici?
 • 0 (0 voturi)    
  Acest idiot al zilelor noastre... (Vineri, 4 martie 2016, 12:26)

  Ponta [utilizator]

  ... mai bine s-ar apuca de salubrizarea Bucurestiului daca este in stare si de acest lucru..

  Retardul Cabinetului Ciolos incepe sa produca efecte.
 • 0 (0 voturi)    
  Hai sa dam un vionvat si am scapat (Vineri, 4 martie 2016, 12:39)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Ancheta este de 2 bani.
  Ea trebuia sa inceapa de la producatorii de lapte si sa se termine in frigiderele celor care au avut problema. Sa ia analize de la parinti, sa faca analize prin casa la vesela la tot ce putea veni in contact cu nefericitii bebelusi (nu cunosc cum se transmite bacteria dar asta e treaba celor care fac o investigatie porfesionista). Trebuia analiza la magazine - doar se vindea vrac branza - acolo unde vanzatorii puteau veni in contact cu produsul, vasele de plastic in care se pune branza in galantar etc.
  Singura recomandare pertinenta pe care trebuia sa o faca ministrii era: nu mai consumati decat branza ambalata (aceea este pasteurizata si asa ramine pina o deschizi). Fara sa specifici un producator chiar daca ai SUSPICIUNI dar nu CONFIRMARI CLARE.
  Apoi poti sa iti faci o prima imagine. Dupa care stai un pic si te gandesti si apoi mergi mai departe.
  Dupa aceea trebuia identificat daca bacteriile e-coli gasite in branza sunt tot alea cu cele care au fost gasite la bebelusi. Se poate face o analiza ADN, ca la orice vietate, si vedeai daca poti emite ipoteza ca provin din brinza omului (adica sunt rude apropiate ca sa spunem asa). Nu poti spune - A, masina rosie a facut accidentul si prima masina rosie care iti iese in drum este cea cautata si vinovata.
  Dar asa numitii tehnocrati trebuiau sa arate spre un vinovat. Danone? Prea mare. Alba Lact? Pai stai asa ca este a lui..... Dar Sefu, l-am gasit pe unul in Arges, se numeste Bradet. Asta n-are pe nimeni. Gata!! Asta este vinovatul.
  Ar fi de datoria noastra sa salvam pe acest producator prin a cumpara produsele lui.
  Eu personal voi cumpara doar Bradet. Produse ambalate.
  Ceea ce a facut guvernul mi se pare o marsavie fara margini si acesta este singurul mod prin care putem reactiona.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by