CRISPR - "descoperirea anului 2015" conform Science - webPR
Ce ar avea de facut o planeta flamanda? Ei bine, imaginati-va super-culturi care ar putea sa suporte conditii mai aspre, lungi perioade uscate, si arsite. Sau culturi care sunt imune la daunatori sau boli. Altele ar putea sa ajunga mai repede la maturitate sau sa fie mult mai hranitoare. Unele ar putea fi conservate mai mult.
Aceasta este promisiunea lui CRISPR-Cas9 - CRISPR fiind prescurtarea de la Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats - tehnologia care revolutioneaza domeniul ingineriei genetice, prin precizie, usurinta de folosire si viteza cu care se vad rezultatele.
CRISPR a fost pusa la punct in 2012, dar puterea si potentialul sau au ajuns in centrul atentiei abia in ultimii cativa ani. Instrumentul a fost considerat "descoperirea anului" de catre revista Science, in 2015 si una dintre cele mai importante zece descoperiri pentru 2016 de catre MIT Technology Review.
Potentialul CRISPR de a remodela agricultura este considerat drept extraordinar. In ultimii ani, cercetarea in legata de modificarea unor specii de plante utilizand CRISPR a fost constanta. Oamenii de stiinta chinezi au inzestrat un hibrid de grau de panificatie cu rezistenta la fainare. Cercetatorii japonezi au extins perioada de pastrare a unor rosii "prin dezactivarea genelor care ajuta la controlul maturarii". Si cercetatorii britanici au vizat o gena care influenteaza sansele ca o samanta sa rodeasca. Alte proiecte de editare a genomului s-au axat pe cartofi, soia, si orez.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
Aici este vorba de a sustine eficient o populatie in crestere. Metodele primitive de a face agricultura nu ar putea suporta o populatie care sa ajunga la 9 miliarde de oameni, drept pt. care numai un razboi ar mai putea regla situatia. Ca sa nu se ajunga acolo, oamenii astia incearca sa modifice agricultura cat sa avem toti ce manca la niste preturi rezonabile. Inseamna evolutie si adaptare.
Si daca agricultura devine mai performanta si poate sutine 9 miliarde. Pana atunci isi vor da seama ca de fapt trebuie sa sustina 11. Si tot asa.
Omul, ca toate speciile din regnul animal, se comporta ca lacustele. Se inmulteste atat cat ii permit resursele, indiferent cata tehnologie are la discpozitie pentru a le folosi mai eficient.
Eventual educatia ce ar putea ajuta aici, altfel fie tot urcam ca numar afectand mediul din ce in ce mai mult, fie vor fi folosite alte metode pentru reducere a populatiei (foamete, razboi, boli). Cu vorba buna nu va merge fara educatie.
Cel mai bun caz la care putem spera (in mod realist, educatia are un mare obstacol in fata - cultura) e o polica drastica si impusa pe bune (cu forta) de planificare familiala.
Pana sa ajungem sa ne luptam pentru hrana, vom ajunge intai sa ne luptam pentru apa. Asta nu poate fi inmultita, ci doar filtrata cu tehnologii scumpe.
Toți comentați ca trebuie educație !!!
Dar voi sunteți destul de educați sa observați manipularea din acest articol ?
Cand nu o sa mai avem încredere ,etc in multinaționale atunci o sa putem schimba ceva.
Un articol controlat de multinaționale !!!(corporații ).
Panică!
Cautati pe net, singurul avantaj al culturilor OMG e ca sunt rezistente la erbicid si pot fi improscate din belsug cu anumite erbicide.
Dar randamentul, in tone/ha este mai mic in culturile OMG. Randamentul cel mai mare este dat de metodele ecologice, agroforestry etc.
Rezistenta OMG-urilor fata de daunatori dispare in 5-10-20 ani, cand daunatorii devin toleranti la otrava, si atunci sa te tii!
Pescuitul nesustenabil, agricultura nesustenabila prin exploatarea excesiva care saraceste solul de nutrienti si il transforma in nefertil in timp etc
Concluzia e foarte trista, mai multe guri de hranit cu mai putin de un sfert din cat avem acum, cu tot cu gmo si alte solutii ineficiente la care se gandesc oamenii de stiinta in prezent nu va fi indeajuns pentru a preveni dezastrul, probabil cel mai mare dezastru al omenirii.
E nevoie de multa creativitate si energie in directia asta altfel nu avem nici o sansa.
comentariul original ar fi trebuit stimabililor sa il postati...
Este suficient sa nu se mai arunce aceasta mancare si problema este rezolvata.