Un nou scandal a izbucnit intre opozantii cei mai indarjiti ai organismelor modificate genetic (OMG). Intr-un interviu acordat in luna aprilie publicatiei elvetiene de limba germana ”Die Tageszeitung”, Urs Nigli explica stiintific tehnologia CRISPR-Cas. Cercetatorul este, de 25 de ani, directorul Institutului elvetian de cercetari pentru agricultura organica (FiBL). De-a lungul intregii sale cariere si-a castigat o inalta apreciere in comunitatile de agricultori si cercetatori din agroecologie.

Astfel, in viziunea sa, plantele obtinute prin CRISPR-Cas nu ar trebui sa fie reglementate si etichetate ca OMG, caci tehnologia practic elimina riscurile care s-ar putea imputa transgenezei. Reglementarile ar trebui sa fie mai putin complexe, mai rapide si mai ieftine. Etichetarea acestor plante ca OMG-uri ar fi "contraproductiva", a mai tinut sa precizeze Urs Niglli.

Intrebat daca aceasta tehnologie implica si riscuri necunoscute, ca, de exemplu, modificari neasteptate sau neintentionate ale genomului, care sa implice cresteri ale potentialului alergen sau amenintari la adresa mediului, cercetatorul a replicat: ”Si produsele obtinute prin cele mai clasice metode de ameliorare au generat plante cu potential alergen ridicat...Cred ca a dori sa creezi o strategie cu riscuri zero este ceva donquijotesc”.

Urmarea declaratiilor sale a fost o furtuna de critici venite din partea reprezentantilor unei pleiade de ONG-uri cunoscute pentru virulenta cu care se opun oricarei acceptari a biotehnologiilor, aceleasi care pana de curand il considerau un reper de probitate profesionala . Toate meritele stiintifice ale lui Urs Niglli, dovedite intr-un sfert de secol de cariera, par sterse cu buretele.

Una peste alta, aceste reactii nu apar ca fiind de genul celor firesti intr-un discurs rational, ci mai degraba de tipul celor inchizitoriale: ereticii trebuie sa retracteze sau sa fie pedepsitisi expulzati, iar ideile lor deviante pot fi explicate numai prin ispita indusa de diavol...sau de stiinta pura.