Recent, prestigioasa publicatie ”The Economist„ insera in paginile sale un articol despre intentiile Chinei in ceea ce priveste cultura plantelor modificate genetic. Conform autorilor, un prim semnal asupra intentiei oficialilor de la Beijing de a ridica restrictiile ar fi fost un discurs din anul 2013 al presedintelui Ji Xinping. Acesta a relatat propria sa experienta din timpul foametei din anii 60, apoi a vorbit despre perioada „Revolutiei Culturale”, cand ”au trecut luni de zile fara sa gaseasca o picatura de ulei” sau „fara sa-si mai aminteasca gustul carnii”. Concluzia sa a fost aceea ca una dintre cele mai importante probleme pentru guvernantii chinezi este aceea de a asigura siguranta alimentara a populatiei. In acest scop, considera inaltul demnitar, ”China trebuie sa preia parghiile de comanda ale tehnologiilor transgenice„ si sa nu le lase oprita de marile concerne straine.

Inca de acum doua decenii, noteaza ”The Economist„, cercetatorii straini erau intrigati de progresele chinezilor in acest domeniu. In timp ce europenii trebuiau sa faca zeci de demersuri pentru a putea cultiva plante modificate genetic pe cateva sute de metri patrati, omologii lor chinezi desfasurau teste pe zeci de mii de hectare.

Cu toate acestea, China a adoptat o politica mai degraba conservatoare in domeniu. Primul motiv a fost o oarecare teama a publicului referitoare de eventuale riscuri ale alimentelor modificate genetic. Celalalt motiv principal a fost teama guvernantilor chinezi ca ar putea deveni dependenti de tehnologiile de modificare genetica detinute de companiile straine. In ianuarie 2016 insa, lucrurile au luat o noua turnura. Intr-un document referitor la orientarea agriculturii in acest an, oficialii de la Beijing au a declarat pentru prima data in mod explicit ca statul chinez va "promova cu atentie" culturi alimentare modificate genetic. La 13 aprilie a.c., Liao Xiyuan, un oficial de la Ministerul Agriculturii, a declarat ca tara sa va impulsiona cultivarea comerciala a porumbului modificat genetic in urmatorii cinci ani.

Pentru a scapa de teama dependentei de vreo putere straina, China a investit 43 miliarde USD pentru a cumpara compania elvetiana Syngenta, unul dintre liderii mondiali in domeniul productiei de inputuri pentru agricultura. Prin intermediul companiei controlate de stat ChemChina, statul ar putea sa beneficieze de valoroasele brevete privind seminte de plante modificate genetic realizate de firma elvetiana. Asta in cazul in care tranzactia va fi aprobata de autoritatile de reglementare din mai multe tari implicate.

Mai multe puteti citi pe:infoomg.ro