Lista studiilor si rapoartelor asupra OMG-urilor facute de catre cele mai prestigioase institutii stiintifice ale lumii s-a intregit in aceasta luna cu un raport amanuntit al Academiei Nationale de Stiinta, Inginerie si Medicamente a SUA (NAS) si cu un nou document de tipul intrebari si raspunsuri (Q&A) al Societatii Regale din Marea Britanie.

In mod deloc surprinzator, ambele confirma ceea ce multi, inclusiv Academiile Europene de Stiinte - si chiar Comisia Europeana - cunosc de ani de zile: culturile modificate genetic sunt la fel de sigure ca si cele conventionale. Si, inca, asta nu e tot. Conform raportului NAS, difuzat in mass-media din toata Europa, OMG-urile nu sunt doar sigure, dar, in plus, ofera mai multe beneficii.

Un editorial din The Times intitulat "Nebunia anti-stiinta a ajuns sa fie oprita" sugereaza ca cei care se opun OMG-urilor sunt inruditi indeaproape cu cei care neaga schimbarile climatice, ignorand stiinta. Dupa cum mentioneaza Le Monde, OMG-urile pot contribui la optimizarea utilizarii de insecticide, pot actiona in beneficiul sanatatii umane, de exemplu, prin corectarea deficientelor de vitamina A, si in beneficiul agricultorilor. Un articol din Observer din Marea Britanie considera ca Europa nu mai poate intoarce spatele beneficiilor aduse de culturile modificate genetic, invocand argumente similare, si, in plus, subliniind potentialele avantaje de mediu si pentru sanatate, inclusiv dezvoltarea continutului de omega-3. Articolul din Observer noteaza si ca oamenii de stiinta avertizeaza ca "Europa devine un izvor din care curg noi tehnologii de crestere", denuntand in continuare "culesul de cirese", al acelor ONG-uri care aleg sa demonizeze tehnologia atunci cand o astfel de atitudine se potriveste scopului lor. Raportul NAS a fost, de asemenea, preluat de El Pais si Repubblica, ca si de multe alte publicatii.

Documentul Q&A al Royal Society din Marea Britanie a fost, la randul sau, larg difuzat, inclusiv de BBC si in The Times. Presedintele Royal Society a declarat: "nu cred ca ne putem permite sa renuntam la tehnologii utile, in special pentru a ajuta tarile mai sarace sa aiba o sursa de incredere pentru produse alimentare cu o valoare nutritiva ridicata".