De ce trebuie sa fiti atenti cand cumparati rosii cu mot in afara sezonului: Aparitia tuguiului e cauzata de stimulenti chimici - inginer roman
Pretul rosiilor a variat week-end-ul trecut intre 7 si 10 lei in marile piete agro-alimentare bucurestene. Dar ce calitate au aceste rosii timpurii?
AgroIntel scrie ca cei mai multi dintre vanzatori le prezinta drept rosii din soiul bulgaresc Prekos, un soi care prezinta, intr-adevar, un mot proeminent. Dar inginerul Costel Vanatoru de la Statiunea de Cercetare Buzau, prezentat de AgroIntel drept un expert recunoscut in cultura de rosii, atentioneaza asupra faptului ca multe dintre rosiile de pe piata sunt tratate chimic pentru coacerea accelerata.
"Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au genetic aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest asa numit mot, care este prezent la foarte putine fructe ce apartin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care sa aiba o caracteristica expresiva si uniforma cu acest mucron", a declarat Costel Vanatoru pentru AgroIntel.ro.
"Vedem pe taraba aceste asa-zise rosii Prekos, dar care au un mucron foarte pronuntat si toate fructele de pe taraba par ca scoase la tipar. Sunt semne ca aceste tomate au fost tratate cu stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare a fructelor. Sunt mai multe tipuri de stimulenti, de regula cei pentru polenizare care favorizeaza o formare mai rapida a fructelor si stimulentii pentru maturare, care permit o coacere mai rapida. Aparitia acestui mucron pronuntat este cauzata de stimulenti chimici", a mai spus Costel Vanatoru.
Inginerul arata si cum poate fi verificata de catre clienti o rosie: "Mai sunt cateva indicii care ne pot spune daca acele tomate au fost fortate artificial sa creasca si sa se coaca. Aici intra faptul ca un mucron foarte pronuntat ar putea sa dea de gandit ca s-a umblat chimic la el. Apoi, daca taiem fructul in sectiune si vedem ca fructul nu are seminte, iar in lojele seminale gasim un tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate este dovada ca avem un hibrid si ca acolo este posibil sa se fi intervenit chimic cu stimulenti, pentru ca fructul nu a avut timp sa-si formeze samanta si a fost grabit sa se matureze. Atunci cand sectionam fructul si gasim in pulpa exterioara a rosiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturari fortate care a dus la crearea unui tesut celulozic in pulpa lui. Cepul, de la baza ramane lemnos si verde, puternic pronuntat in fruct asta fiind un alt indiciu al faptului ca tomata a fost fortata sa se coaca".
Citeste tot articolul pe AgroIntel.ro

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
E simplu.
Sfatul meu este sa evitati pietele din capitala si aprovizionati va de pe la satele din imprejurimi... de pe la persoane care chiar muncesc ....
Alt sfat ... nu cumparati legume/fructe daca nu este sezonul pentru ei ...
ultimul sfat ... evitati alimentele provenite din agricultura industrializata ...
si cu toate astea ... tot nu puteti fi siguri 100% despre ce mancati dar reduceti semnificativ sansele de a manca porcarii...
Am o intrebare insa, o, marite: cei care le importa sa pateasca ceva au ba? Dar cei care le cresc? Si mai am o dilema: primesc informatii ca ar exista si rosii cu mai multe tuguie. Dar daca o rosie este rotuda si are un tugui mic? Cat sa fie marimea legala a tuguiului , o, marite?
Deasemeni propun controale la tuguie! Sa vina echipe mixte de voluntari patrioti-militieni cu mitraliere- inspectori anti-tugui DSP! Unde sesizeaza tuguie sa aplice legea pe loc!
Ne-am saturat de tuguie!
Si nu cred ca amaratii astia au banii sa-i dea pe " stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare a fructelor".
Asa ca lasa-i pe oamenii astia sa traiasca, dle inginer Vanatoru...
Mai bine consuma-ti energia pe importatorii care-ti baga pe gat adevaratele rosii cu chimicale.
Pofta buna!
Am incercat o data sa iau de la o familie ce vindea la poarta rosii. Fiind prea aratoase, am devenit un pic circumspect si i-am rugat sa ma lase sa imi culeg singur rosiile sub supravegherea lor, eu oferindu-le in schimb un pret mai bun.
M-am lovit de un refuz :-)
Era evident ca marfa, desi era prezentata ca fiind din gradina proprie, provenea, de fapt, de pe la cine stie ce engross...
va e frica ca ramaneti cu marfa in depozit? nici-o grija, ca la cat e tratata, o livrati si in 2017!
In ultimul rand rosia tuguiata de la piata este de 10 ori mai gustoasa ca cea turceasca din supermarket. Trebuie mai multe pareri, si analize de laborator care sa confirme ca rosiile gustoase sunt toxice si ca rosiile de carton sunt cele sanatoase.
Du-te prin spatele pietei sa vezi cutiile de carton cu scris turcesc sau grecesc sau fii atent la tiganii care stau pe margine si mai dau din cand in cand atentionari legat de pret sau altele.
Pana nu o sa fie obligatoriu actul de provenienta pentru marfa, in bucuresti nu o sa poti sa cumperi din piata decat marfa de engross.
Am vazut in spatiul public exprimat tot mai mult un adevar pe care romanii par sa-l accepte foarte tarziu: coruptia ucide. Radacina coruptiei este egoismul. El se manifesta diferit de la o persoana la alta in functie de particularitatile si deciziile proprii si de mediul in care fiecare om se formeaza si traieste: unii au acces la fonduri publice, altii detin o influenta pe care aleg sa si-o vanda in schimbul mitei, altii dau mita ca sa le fie cumparate si folosite produsele neconforme si periculoase de catre unitati publice, altii sunt platiti din bani publici pentru a impune un control - dar iau mita ca sa inchida ochii si chiar sa constranga pe cei controlati sa adopte solutii paguboase, chiar periculoase. Nu toti au acces la pozitii si mijloace, asa ca fiecare face ce poate. Totusi nimeni nu-i obliga sa actioneze asa. Fiecare poate fi cinstit sau corupt in mediul lui.
Altii sunt tarani agricultori, au auzit de norme pentru pesticide si de substante interzise, dar nu vor sa cunoasca mai multe, sau daca stiu deja nu le pasa. Egoismul care la unii se manifesta prin coruptie se manifesta la ei prin lacomie si chiar prin "banala" ignoranta voita, ambele avand potential criminal.
Sunt si oameni care aleg sa fie cinstiti indiferent de mediul lor, iar asta e vazut de unii in conextul actual ca un fel de sacrificiu, iar de altii ca semn de prostie. Avem nevoie disperata de oameni care simt motivatia de a fi cinstiti.
definitie dex:
ANTEDILUVIÁN, -Ă, antediluvieni, -e, adj., s. n. 1. Adj., s. n. (Timp) care a precedat glaciația cuaternară. 2. Adj. Fig. Foarte vechi, străvechi; învechit, perimat.
cine o fi oare trogloditul care nu pune mana pe carte? eu care stiam ortografia si sensul cuvantului si ti-am atras atentia asupra greselii sau tu care in mod evident auzisei pe undeva termenul cu sensul de 'vechi' dar prefixul 'ante' te descumpanea asa ca ai folosit cuvantul mult mai uzual 'anti', iar dupa observatia mea ai cautat repejor definitia pe net si tot nu ai realizat greseala comisa?
Din primul paragraf descoperim chemofobia, adică frica de „chimicale”. Avem niște roșii care se coc mai devreme datorită unor substanțe chimice. Și ce ne spune asta? Și apa e o substanță chimică. Întrebarea corectă este dacă această substanță chimică dăunează corpului uman și în ce cantitate. Nu primim acest răspuns din articol. Nici măcar numele substanței responsabile.
Apoi, pentru a da greutate opiniei, în loc de aducerea de dovezi în sprijinul ei, articolul se folosește de autoritatea persoanei intervievate: inginer, expert recunoscut pe subiect. Este OK să avem o persoană calificată care vorbește despre subiect, dar chiar și aceste persoane își susțin părerile cu dovezi științifice. Așa funcționează metoda științifică.
Apelul la natural, bio. Dacă nu e natural, nu e bun. Aici avem de-a face cu o intervenție a omului în procesul de maturare. Este acest lucru rău? Dacă nu, atunci de ce este sugerat cititorului prin sintagme „forțat aritificial să crească”? S-a măsurat cumva dacă aceast grăbire dăunează cumva? Articolul eșuează să răspundă și acestei întrebări.
HN mai multă grijă la pseudoștiință. Nu trebuie să fii inginer agronom, doctor, chimist, biolog ca să o miroși și să-i dai ignore.
PS: Articolul cu roșii țuguiate apare cam în fiecare an de vreo câțiva ani încoace. De pe forumuri și bloguri obscure văd că e preluată ideea și de specialiști.
Cert este ca acel fruct (rosia este un fruct ... ) nu se mai dezvolta natural ... nu-si mai extrage toate mineralele necesare din sol si sunt fortate prin diverse mecanisme (chimie, vata minerala, etc.) sa creasca mai repede pentru a obtine profit....
acea rosie practic nu mai este rosie .. tu consumi ceva cu forma de rosie ...
oricum, fiecare stie ce este mai bine pentru el ... informatiile de pe internet pot fi daunatoare de cele mai multe ori si fiecare are responsabilitatea de a selecta acele surse pe care le considera el utile.
Cum ti-a spus si adi, multi romani sufera de chemofobie, dar totul in natura e chimie.
Daca vorbim de gazarea fructelor pt a se coace, cum sunt gazate banalele pe vapor, atunci asta e o alta discutie, si sper ca "expertul" la asta s-a referit.
Nu fi ignorant sa crezi ca daca tu nu ai cunostinte de studii si analize morfologice de laborator care se fac pe fructe/legume, ele chiar nu se fac si ca autoritatile statului nu-si fac treaba.
Sunt si eu de acord, ca asta e pseudostiinta ce face HN aici prin "expertul" lor. Sa vina el sa ne arate analizele de laborator din cateva mostre din piata si sa prezinte diferentele morfologice dintre un fruct si altul.
http://agrointel.ro/49638/adevarul-despre-continutul-de-pesticide-din-legumele-si-fructele-din-piata-romaneasca-vezi-ce-spune-raportul-oficial-al-autoritatilor/
Asa ca nu stiu pe cine sa cred, pe chemofobi ca tine si unii producatori/traderi care au un interes financiar sau autoritatile din domeniu care au luat probe dintr-un esantion reprezentativ la nivel national?
Substanta chimica aici si in alte articole care abordeaza teme similare se refera la acele substante la care corpul nu este expus in mod natural sau este expus in cantitati mult mai mici decat este expus prin intermediul acestor produse, un alt aspect legat de substante este ca in mod natural in plante este un echilibru chimic, de ex zaharul dintr-un mar este amestecat in fibre si alte substante si nu are efectele nocive ale zaharului rafinat care poate provoca diabet sau alte dezechilibre in timp.
"Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest asa numit mot, care este prezent la foarte putine fructe ce apartin soiului Prekos."
Toate fructele de Prekos F1 prezinta acel mot. Poti sa-i faci ce doresti tomatei, ca ea va avea mot. In cazul acestui hibrid nu poti diferentia fructul provenit dintr-o floare stimulata de unul provenit dintr-o floare polenizata natural.
2. Inca o eroare pe care o face domnul inginer este:
"Sunt mai multe tipuri de stimulenti, de regula cei pentru polenizare care favorizeaza o formare mai rapida a fructelor si stimulentii pentru maturare, care permit o coacere mai rapida. Aparitia acestui mucron pronuntat este cauzata de stimulenti chimici".
Mucronul apare ca urmare a folosirii stimulentilor de polenizare, nu de maturare.
In plin sezon ei vand aceleasi rosii... fara gust.. cand peste tot gasesti rosii coapte in gradina f f bune.
Ajung sa ma intreb in luna iulie de unde reusesc ei sa gaseasca rosii atat de proaste ....cred ca-si fac stoc...
Rosii tuguiate sunte bune si vor ramane alegerea noastra. Asa e soiul. Puneti si voi in pamant , udati daor cu apa si vor ieri la fel !!!
Dupa cum a mai zis cineva deja: e o problema veche, pe care o citisem deja pe internet si rasuflata !
Stergeti articolul !
In 30 de min. de la consumarea acelor rosii, am ajuns cu fetita mea de numai cativa ani la camera de garda. SE SUFOCA si nu putea vorbi, tusea. Noroc ca eram in Buicuresti.
Concluzia> alergie de la rosii, care au fost INROSITE artificlal. adica li se turna ceva la tulpina pentru a grabi procesul. cel putin asa mi-a zis doctirul atunci si am corobrat cu niste reportaje pe la tv.
Am devenit foarte atenta la ce ii dau si de unde ii dau copilului sa manance, preparat in casa, produse de la tara etc. tot ce era mai bun si mai sanatos. Cealalta parte a medaliei stiti care era>? de fiecare data cand manca ceva ocazional din comert, la bunici, la cantina scolii, restaurant, etc .copilul meu se inbolnavea, alergie sau se deranja la burta. Culmea ca ceilalti copii care erau obsnuiti cu chipsuri, pufuleti sau salam, nu pateau domne nimic. Deci?!....
In plus pot garanta ca nu stau ca proastele ,in octombrie, la circoteca "oaselor" la "neprihanita" parascheva, cand vin toate babele si injura occidentu'...
"vrednic este, vrednic" tovarasu' liviu dragnea :)))