Persoana a doua plural la taximetristi (de Catalin Sturza)
Moda zilei e sa ne tutuim. Vine din presa, din corporatii si din mediile PR-istice: orice nou-sosit intr-o redactie/firma este invitat sa-si tutuiasca sefii si colegii, „spune-mi tu, nu ma lua, te rog frumos, cu dumneavoastra”. Adica, nu e frumos sa-ti iei seful cu chestii din astea formale, e ca si cum ai sugera ca n-ar fi suficient de cool/destupat la minte ca sa accepte sa-i vorbesti la pertu.
Si ca aerul degajat pe care-l afiseaza fata de tine l-ar impiedica sa-ti zbiere in urechi si sa-ti demonstreze, cu un bogat si intimidant arsenal persuasiv, ca e, in toata puterea cuvantului, sef.
Ziaristii in probe se tutuiesc cu editorii seniori, copywriter-ii juniori se tutuiesc cu directorii de creatie, toti ii spun pe numele mic manager-ului sau redactorului-sef. O fericita caldura familiala ne cuprinde pe toti, in timp ce obstacolele dintre functii si oameni zboara in toate partile, intr-o lume a manierelor si job-urilor cu titulaturi anglo-saxone. A obiceiurilor si a modelor imprumutate dintr-o limba ce nu face distinctia intre persoana a doua singular si plural.
De aceea, pentru cineva care lucreaza intr-un astfel de mediu este firesc sa creada ca politetea nu e regula, ci exceptia. Ca e normal sa tutuiesti pe cineva si ca e un semn de bunavointa sa te adresezi unui necunoscut la a doua plural. Sa-i arati, in mod formal, ca-l respecti.
Eu sunt de parere ca politetea e primul lucru invatat acasa si ca hainele sau pozitia bipeda sunt la fel de optionale ca politetea. Insa vanzatoarele care tutuiesc nu lucreaza intr-un mediu corporatist si nu stiu, probabil, mare lucru nici despre formele pronominale din limba engleza.
Dupa cum spuneam, vanzatoarele, functionarii si taximetristii nu au, foarte probabil, nici cea mai mica idee despre motivele pentru care sunt acolo unde sunt si pentru care fac lucrurile pe care le fac. Le fac facandu-le, pentru ca asa (s-)au apucat. Nu prea stiu, altfel spus, pe ce lume traiesc. Daca-i intrebi daca ati facut cumva armata impreuna, iti vor raspunde, surprinsi-indignati: dar sunt mai in varsta decat tine... dumneata?!
Ce legatura are varsta cu a doua plural? Politetea e o conventie intre egali, un cod intre oamenii care, miscandu-se sub faldurile ei elegante, se respecta reciproc. Taximetristul care ma tutuieste nu vrea, pur si simplu, sa fie egalul meu. Nu-mi ramane decat sa ma conformez si sa-l privesc de sus.
De ce m-am apucat sa scriu acest text? M-am trezit zilele trecute cu un curier care mi-a adus, la usa, un pachet. Ii pregatisem un bacsis. Dupa vreo trei pronume incasate in plin la singular, m-am razgandit. In termeni corporatisti, cred ca a nu folosi batele de baseball in relatiile directe cu unii dintre semenii nostri nu e o regula, ci o optiune. Un semn de bunavointa.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Nimic si nimeni nu te face superior celorlalti doar pentru simplul motiv ca ' eu am facultate' si taximetristul abia stie sa vorbeasca corect!
In ziua de azi, lucrurile se misca foarte repede, si lucrurile acestea de politete formala tin mai degraba de Caragiale, nu de anul 2007!
PS: Vezi limba engleza, unde nu exista 'dumneavoastra'...
Traim in epoca afectiunii in care emotiile si imaginatia au luat de mult locul cliseelor si formalismului... sentimentele nu cunosc gramatica...
Tine,desigur,de lipsa de educatie (care a fost inlocuita, in cel mai bun caz, cu cei 7 ani de acasa, nefiind de departe acelasi lucru) insa si de o lipsa de intimitate cu propria persoana.
Referitor la identitatea formei de a doua singular si plural in limba civilizatiei anglo-saxone, ea se rezuma la identitate de forma, nu si de sens.
Cunoscatorii vor stii la ce ma refer.
"Basca comunista"nu a existat in realitate ca basca a egalitatii ;ea a fost doar basca impilatorilor de neam si vinzatorilor de tara, a dictatorilor proletari, a unor dadatori din coate. A fost basca inducereii in eroare a mintilor care doresc a fi mintite si a celor saraci cu duhul.
- Cum era sa fie egal purtatorul de basca ocupant al unui loc de pe canapeaua din spatele autoturismului proprietate de stat , condus de un sofer care ii deschidea portiera invitindu-l cu "sa traiti !" cu cel care sta in poarta sub ploaie avind un salariu de 8 ori mai mic si se pleca la vedea autoturismului zicind tot sa traiti ,injurindu-l in sinea lui deoarece primea raspuns doar cind si cind ?
- Cu cine era egala nu servitoarea neexistind in nici o organigrama aceasta functie , ci " femeia" ?Femeie care nu primea salariu ci beneficia de avantajele date de cei care dind din coate puteau confunda buzunarul tarii cu cel personal si pentru care ea presta servicii.Pentru categoria vinzatoare voi continua .
Nu ma voi considera NICIODATA ca sunt egala, profesional, cu un Domn Taximetrist sau o doamna ce vinde ziare, dar poate Ei au o cultura mult mai vasta si IQ mai mare de cat il am eu! NU TREBUIE SA JUDECI FARA SA CUNOSTI!
Daca dna de la ziare sau taximetristul iti stie numele inseamna ca stie ceva despre tine, ceva ce tu l-ai lasat sa afle :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tit_for_tat
http://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocal_altruism
chiar si animalele reusesc asta!
Greu de gasit o reprezentare mai expresiva si succinta a mentalului colectiv actual decat reactia in corpore al celor doi antevorbitori - mestecam fraze pe care nu le intelegem si afirmam adevaruri imuabile, invocand puterea divina (toti suntem egali, asa ca politetiea e un moft) sau ridicam in slavi viteza si eficienta lumii moderne, care nu-si poate permite un astfel de lest in vorbire (ar sta in calea progresului). Cu riscul de a fi considerat minoritar, ma raliez opiniei d-nul Sturza - politetea este in primul rand un dar pe care ni-l facem noi insine, o afirmare a noastra ca individ. Este in acelasi timp o dovada de toleranta si empatie - ii ofer in orice moment celuilalt prezumtia de buna intentie si-i asigur un cadru formal in cadrul caruia sa poata simti bine, indiferent de circumstante si de diferente intre cei care interactioneaza. Abia apeland la politete, putem deveni egali. Lipsa de politete nu este rezultatul unei educatii formale deficitare (n-are multa scoala), ci a unor lipsuri majore din bagajul numit "7 ani de acasa". Faptul ca se intalnesc adesea la pachet nu demonstreaza atat o relatie de cauzalitate cat gradul de degradare al corpului social in ansamblu.
Invocarea formei de politete ca modalitate de adresare, nu inseamna demodare, cum sugeraza un snob mai jos; ea reprezinta o invitatie la civilizatie si bun simt.
Este o prostie sa credeti ca daca limba engleza nu evidentieaza pronumele de politite, atunci si adresarea politicoasa, lipseste. Ati face bine sa cunoasteti mai intai aceasta limba, in profunzimea ei si abia dupa aceea sa va lansati in a-i imprumuta formulelele.
In romana, germana, italiana etc formula de politete se formeaza in cu totul alti termeni si conditii decat in engleza iar in momentul in care se renunta la ea cand nu trebuie, atunci ies in evidenta carentele educationale, repectiv miocaniea. Asa se traduce in romana, germana, italiana, chiar si franceza, adresarea inadecvata. Mergeti voi in aceste tari, in Germania spre exemplu si adreati-va unui sef sau necunoscut cu DU, in loc de SIE, ca nici macar nu veti fi luat in considerare...cu prostii si prost crescutii nu vrei sa ai de-aface, firesc , nu?
si daca vanzatoarea a fi fost vreo superbucata???
cum ai mai fi reactionat Cataline???
i-ai fi zis ca poate vorbi cu tine la pertu???
relatiile intre oameni devin mai reci, mai distante cand se vorbeste pe limba ta...
nu tre neaparat sa ne apucam sa vb cu frateee sau soro, dar nu sunt de acord cu tine.
cateodata iti doresti sa te tutuiasca cineva...
Autorul articolului simte probabil nevoia defensiva de a i se reafirma superioritatea in fata "vanzatoarelor, taximetristilor, curierilor" prin folosirea fortata a pronumelui de politete. Un om cu adevarat valoros nu are nevoie de formalitati. In particular apreciez mai mult un "taximetrist" cu adevarat profesionist care mi se adreseaza cu "tu", decat un ziarist nesigur care-mi pretinde pe "dumneavoastra"
Mai exista si cuvantul "thee" care inseamna "tu" - se mai gaseste in unele din operele lui Shakespeare, de exemplu" "O weakness, thy name is woman" - unde "thy" inseamna "al tau". Thee/thy nu folosesc in uz curent de vreo doua sute de ani - ci doar forma politicoasa.
Formele arhaice din enlgleza mentionate nu le-am auzit folosite niciodata, cel putin unde traiesc eu.
Ca fapt divers, mi se pare nepoliticos de exemplu ca autorul articolului sa sugereze ca "taximetristii, vanzatoarele, curierii" au profesii inferioare care nu necesita respect. iar cea de ziarist impune automat respect. Oameni valorosi se gasesc in orice profesie, si reciproca e adevarata. Respectul e o chestiune necesara, dar el nu se castiga in fapt prin formalism.
-americanii se tutuiesc si nu am vazut la ei mai putin respect k la noi.
-conteaza ffffff mult educatia primita acasa si la scoala
-respectul trebuie sa l castigi in timp....nu sa l astepti de la altii k pe o nenorocita de pensie care vine oricum
-va spun eu tarani conservatori k daca ne tutuim nu inseamna k nu ne respectam
-cel care TUTUIESTE incearca sa se apropie afectiv de cealalta persoana dar acest lucru este interpretat si in functie de cum o face
Vor exista tot timpul oameni educati, manierati si cu acces la informatie sau cultura. Acestia vor impune respect si vor genera utilizarea formulelor de politete. Restul vor accepta sau nu sa se formalizeze, in functie de conjunctura si de propriul interes de moment (as dori sa vad un astfel de individ, din curentul non-conformist, stand pe holul unui spital si adresandu-se medicului care tocmai a operat-o pe pe fiica sa: "auzi doktore, kare-i traba, k eu kam am emotii ..."). Acestia din urma aclama egalitatea si non-formalismul doar in fata celor carora le doresc pozitia si locul in societate. Dragii mei, oricat ati dori sa scurtati drumul, concepte precum educatia, bunul simt, bunul gust sau eleganta se pot cultiva doar in tulpini cu radacini sanatoase. Ramaneti mai bine adepti ai castigului pentru ca mercantilismul este calea cea mai facila. Nu va mai raportati la anglo-saxoni; au invatat democratia si respectul in secole iar societatea lor este mai degraba conservatoare ...
Avem ce invata de la anglo-saxoni (lucrez cu ei de peste 10 ani). Au construit societati foarte de succes (fie ca ne plac sau nu) fara formule rigide de adresare si elitism inutil.
Intr-un colectiv/ la locul de munca "tutuirea " e ok ... (cu toate ca am avut si distinsi colegi, de o anume varsta, care "reactionau" mai bine la apelativul domnul ... ). pana la urma e o chestiune de cat permite fiecare si cum se simte fiecare bine ...
Oricum, "by default", cel putin in limba romana (germana, etc) unde nu dispunem de un "you" atat de colectiv :), "dumneavoastra" e de preferat cel putin in situatiile descrise de dl. Sturza. Cei care au comentat pro -"you"-ul din tarile anglo-saxone trebuie sa stie ca si acolo, in cadre "formale" apelativele sunt "Sir" respectiv "Madam" ... deci ... ;)
In al doilea rand le spun ca stiu extrem de putine despre domeniul in care urmeaza sa le predau, dar ca din pacate un semestru (sau doua - dupa caz) sunt mereu insuficiente ca sa le transmit chiar si o mica parte din cunostintele mele si ca de multe ori e nevoie sa apeleze la carti, asa cum fac si eu, pentru ca pentru noi procesul de invatare nu se incheie niciodata.
Lipsa de respect e intr-adevar prezenta in societatea de la noi.
Catalin Sturza a fost tratat cu perceputa lipsa de respect de anumiti oameni in anumite situatii.
De aici a tras niste concluzii, directe sau indirecte. Prima e ca lipsa de respect se datoreaza lipsei formulei de politete. A doua e cel putin sub-inteleasa, e ca anumite meserii au oameni care nu inteleg respectul.
Dupa parerea mea nici una din concluzii nu sta in picioare. Sunt convins ca poti impune respect folosind "tu". Iti trebuie chiar mai mult tact si eleganta pentru a face asta si in mod sigur se poate face. Solutia la problema lipsei de respect nu e adresarea cu "dumneavoastra". Cred ca e mult mai efectiv sa raspunzi unei lipse de respect prin ceva mai mult respect decat iti este acordat. Chiar daca mesajul tau nu e inteles, macar te vei respecta pe tine.
Din pacate pentru unii, cei 7 ani de buna crestere nu se pot recupera la fara frecventa sau la seral...
Se pare totusi ca aceasta problema se manifesta mai mult in Bucuresti decit in alte parti. Sint din Moldova, dar atit aici cit si in Ardeal persoanele cu care am avut contact au folosit in general acest pronume de politete. Exprimarea la persoana intai indica familiaritate si cel putin pe mine ma descumpaneste daca vine din partea unei persoane necunoscute. Unei vanzatoare ma adesez cu dumneavoastra si ma astept sa mi se adreseze la fel.
despre politie cred si eu ca "spaga dumneavostra" e mai subtire decat "spaga ta"...
in mod sigur sunt obraznic! ca ma "tutuiesc" cu toata lumea si imi face si placere! deosebita placere!
Si dupa cum comenta o prietena a mea, casieritele nici macar nu stiu sa dea buna ziua si sa zica multumesc: se asteapta ca tu sa le multumesti ca ai cumparat de la ele...
au obligatia! sa le dau voie! sa aiba dreptul! Dana draga incearca niste incaltari mai comode si fara sireturi!
Obraznicia deranjeaza, tonul face muzica!
De aceea nu-i voi permite la badea Cutare ,manelist, imbuibat si nesimtit, sa-mi vorbeasca ca de la egal la egal! Basta!
Nu stiu cum e la redactie dara in domeniul IT un "TU" nu face alceva decat sa fie o forma directa care ajuta la redarea situatiei directe fara perdea.
Asta nu inseamna ca cineva din Ing.Informatica nu respecta un Manager sau Director.
Dara acest "TU" ma face sa nu pierd timpul cu vorbe goale ci sa redau situatia directa.
Cu un Dv. se trag niste perdele care duc la pierdere de timp ca sa ajung la tema concreta.
- Costa timp si timpul e scump!
Ai fost neglijat in copilarie???
Ca nu pot sa gasesc nici o explicatie pentru voma care ai trantit-o aici....
Decat sa continui tot asa... mai bine schimba profesia... Poate taximetrist.... dar nu uita: pers II pl.
Oare de ce "Tatal nostru" este la persoana a 2-a? Adica Dumnezeu ne permite sa i ne adresam astfel, dar noi nu acceptam "per tu" de la altii!
1. te adresezi cuiva care iti este foarte apropiat (tatal, nu?);
2. in limba ebraica, in care a fost enuntata initial aceasta rugaciune, nu exista forme de plural de politete similare celor care exista in limbile romanice. Exista insa o multutudine de titluri prin care te poti adresa cu respect unei persoane sau lui Dumnezeu.
Nu e bine sa folosim textele religioase, de obicei prost traduse din limba de origine, pentru a masca sau justifica lacunele educatiei noastre. In fond, aceste texte au fost scrise cu milenii in urma, cand limbajul nu era atat de dezvoltat. Daca am fi ramas la nivelul de atunci n-am fi avut astazi internet...
"Nu e bine sa folosim textele religioase, de obicei prost traduse din limba de origine, pentru a masca sau justifica lacunele educatiei noastre. In fond, aceste texte au fost scrise cu milenii in urma, cand limbajul nu era atat de dezvoltat. Daca am fi ramas la nivelul de atunci n-am fi avut astazi internet..."
adica:
"Nu e bine sa folosim textele religioase" ", cand limbajul nu era atat de dezvoltat. Daca am fi ramas la nivelul de atunci n-am fi avut astazi internet" ...aha... totusi unele lucruri raman neschimbate de 2000 de ani cum ar fi fatarnicia unora si iubirea de sine.
Te las tot cu un citat din astfel de texte religioase: "Căci oricine se înalţă, va fi smerit; şi cine se smereşte, va fi înălţat." (Luca 14:11)
De ce este necesar ca romanii sa procedeze altfel? Cum te poti recomanda mai usor ca fiind o persoana educata si civilizata daca nu prin formule de politete? E vorba despre cauza si efect sau despre respectul de sine atunci cand consecintele iti sunt indiferente.
Mitocaniei si agresivitatii tale, manifestate prin atacuri la persoana (la adresa diversilor anonimi prezenti pe acest forum) nu le pot raspunde prin formule de politete. Insusi nickname-ul tau sugereaza egocentrism si automultumire. Eu cred ca ascunde in fapt multe frustrari si o incompleta educatie.
Ai o parere pe care ti-ai proclamat-o in repetate randuri. Nu putem fi toti asemeni tie. Lasa cel putin loc si altora sa se exprime. Observ ca majoritatea te ignora si poate dispretuieste comentariile tale.
N-ai observat?
folosirea formelor politicoase nu inseamna neaparat respect. gandeste-te la politicieni...ne vorbesc politicos, dar ti se pare ca ne respecta? mie nu.
Ai observat foarte bine si ai avut o reactie normala la atitudinea angajatilor spanioli. Dar primul contact, cel care pune bazele relatiei ulterioare, a fost formal si respectuos. Ti-ai spus in sinea ta ca esti un turist respectat si apoi, probabil, explicit sau implicit le-ai transmis verbal sau non-verbal ca esti relaxat si dispus sa comunici. Cei care nu stiu sa parcurga aceste etape nu au o perceptie corecta despre comunicare sau despre componentele serviciului efectuat.
In aceeasi ordine de idei, VODAFONE parcurge primul pas al comunicarii prezentandu-se clientilor sai printr-o comunicare directa. Cei aflati in situatia de a apela serviciul *222, nu sunt straini de VODAFONE. Se identifica mai intai cu tipologia clientului si cu imaginea firmei, iau contact cu reprezentantii din front-office (care in mod cert utilizeaza formule de politete) si abia apoi intra in cercul clientilor pe care organizatia si-i apropie prin lipsa protocolului in comunicare. In aceasta situatie, serviciul oferit de un robot se individualizeaza si se pliaza pe nevoile consumatorului.
Cred ca-i lipseste o prietena.
Oricum, e un articol foarte comic daca e citit mesajul indirect pe care-l transmite bietul autor. :)
Puterea celor multi, puterea prostimii! Nu pot sa cred ca sunt atit de multi impotriva celor spuse de Catalin!!! Ingrijorator!!!
Daca noi, în schimb,ne adresăm în același fel reprezentanților firmei cu reclama respectivă, suntem puși la punct. Cine ne credem?