Legumele si fructele conventionale comercializate legal in Romania contin reziduuri de pesticide in limite normale si nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea consumatorilor, da asigurari, marti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat remis HotNews.

Fructe si legumeFoto: MorgueFile.com

"Din rapoartele de monitorizare realizate anual de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara rezulta ca procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maxima admisa, deci nu prezinta nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezinta in mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie sa fie una corecta. Nu orice continut de reziduu de pesticid inseamna si pericol pentru sanatatea umana. Rezultatele obtinute la aceste controale se inscriu in media la nivel european. Fiind vorba de produse conventionale si nu ecologice este evident ca acestea contin reziduuri de pesticide, dar care nu depasesc limita maxima admisa de legislatia in vigoare" - precizeaza MADR.

Periculoase sunt, intr-adevar, doar legumele si fructele ale caror valori ale prezentei reziduurilor de pesticide depasesc limita maxima admisa, mai arata Ministerul Agriculturii.

Conform sursei citate, contralele Autoritatatii Nationala Fitosanitare au relevat ca "urmele de pesticide" din fructele si legumele de pe piata romanesca "sunt in parametrii ceruti de legislatia in vigoare".

Controalele sunt efectuate in contextul in care hipermarketurile si supermarketurile solicita buletine de analiza.

"Continutul de reziduuri de pesticide, in limitele prevazute de legislatia europeana nu trebuie sa afecteze comercializarea produselor romanesti" - mentioneaza Ministerul Agriculturii.