Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) retrage de pe piata 29 de tone de rodii importate din Turcia, care contin reziduuri de pesticide peste limita admisa, in depozit fiind gasita si confiscata doar o cantitate de 1,5 tone, care a fost sechestrata si trimisa spre distrugere, anunta News.ro.

ANSVSA a decis retragerea de pe piata a unei cantitati de 29 de tone de rodii, care contin reziduuri de pesticide peste limitele admise: "Cantitatea de rodii la care a fost constatata depasirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kilograme, din care a fost regasita in depozit o cantitate de 1.155 de kilograme, care a fost sechestrata si trimisa spre distrugere. Actiunea de retragere de pe piata a lotului respectiv de rodii este in curs de desfasurare", au precizat inspectorii ANSVSA.

Autoritatea mai arata ca, totusi, potrivit formulei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, nu sunt depasite doza acuta de referinta si aportul alimentar zilnic in ceea ce priveste cantitatea de pesticide descoperita in probele de rodii.

Controalele ANSVSA au fost efectuate in perioada 26 august - 1 septembrie si au vizat 81 de transporturi, insumand 1.859 de tone de legume si fructe importate din Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia si Africa de Sud.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate in punctele finale de import (depozite autorizate) si 64 de transporturi in Posturile de Inspectie la Frontiera Constanta Nord, Constanta Sud, Sculeni, Galati, Albita, Moravita.

Din fructele si legumele verificate - ardei gras, rosii, fasole, pere, lamai, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici si mere - au fost prelevate probe pentru determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide.