O taxa speciala pentru produsele care contin un nivel ridicat de zahar, asa cum se pregateste sa introduca Marea Britanie, e privita cu scepticism de catre cetatenii germani, relateaza Sueddeutsche Zeitung. O crestere a pretului pentru produsele indulcite excesiv este respinsa de 51% dintre cetatenii germani chestionati intr-un sondaj realizat de catre Institutul pentru Cercetarea Opiniei YouGov.

Pe de alta parte, pentru cei mai multi respondenti, atentionarile asupra continutului de zahar ar fi de asemenea insuficiente pentru limitarea consumului.

Marea Britanie intentioneaza sa implementeze incepand cu 2018 un impozit pe zahar pentru a scadea din atractivitatea bauturilor racoritoare indulcite excesiv, iar organizatia pentru consumatori Foodwatch solicita implementarea unor masuri asemenatoare si pentru Germania. Taxa ar urma sa aiba un cuantum de 20 - 30 de centi / litru. Ar duce la colectare a circa un miliard de euro pe an, bani care ar putea fi utilizati in actiunile de prevenire a consumului excesiv de zahar.

In urma unei analize in care au fost incluse 463 de sortimente de limonada, bauturi energizante, sucuri de fructe, ice-tea si sucuri carbogazoase, Foodwatch a descoperit o cantitate de zahar mai mare de 5% in aproape doua treimi din cazuri.

Christian Schmidt, ministrul german al Alimentatiei, respinge insa "impozitele punitive" in ceea ce priveste produsele alimentare si spune ca experientele din alte tari europene ar arata ca aceste masuri nu au efectul dorit de limitare a consumului. Pentru a-i convinge pe oameni sa adopte un stil de viata sanatos este nevoie de transparenta, acces la informatie si o mai buna educatie nutritionala, a argumentat ministrul. Foodwatch a atras atentia pe de alta parte, ca in Mexic, Finlanda si Franta consumul anumitor bauturi racoritoare a scazut in urma implementarii unui astfel de impozit.

Conform sondajului citat, cei mai multi germani nu se simt suficient informati cu privire la continutul de zahar de pe etichetele produselor achizitionate. 63% considera ca informatiile nu sunt suficient de clare, in timp ce doar 29% se declara multumiti de acestea. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda in medie nu mai mult de sase lingurite (25 grame) de zahar pe zi din produse procesate.